Než přijde Batman...
Gray, Justin: All Star Western

Než přijde Batman...

Jak asi vypadalo Batmanovo prohnilé město Gotham v druhé polovině 19. století? V hororovém komiksovém westernu to na vlastní kůži zažívá zjizvený bývalý konfederační voják Jonah Hex. Výsledkem je podařené pulpové čtení, které kromě četného střílení nabídne také četné popkulturní odkazy.

New 52. Magické zaklínadlo komiksů nakladatelství DC. Dvaapadesát komiksových řad, které měly změnit celé universum, ale později se ukázalo, že jde „jen o další zásadní událost“, velkou party, která představuje události, jež můžeme označit jako „co kdyby...“ Právě na její vydávání spolehlo nakladatelství BB/Art doufajíc, že české fanoušky nadchne. To se ovšem nepodařilo u všech řad. Ale co All Star Western? To je otázka.

Nejnovější česká mutace komiksu z řady New 52 nese podtitul Pistolníci z Gothamu. Jak každý slušný komiksový fanda ví, je Gotham domovským městem Batmana. Ovšem ve druhé polovině 19. století je město teprve na vzestupu. V zásadě jde o velké viktoriánské staveniště na americkém kontinentu, na kterém se ovšem dějí zajímavé věci. Nekalé. Špinavé... Největší sláva města má teprve přijít, ale největší bída už město možná dostihla.

Přiznejme si, že mainstreamový superhrdinský komiks trpí v současnosti krizí. Nakladatelství Marvel zažilo tučné roky v polovině minulého desetiletí, kdy se do psaní obuli scenáristé jako Millar, Brubaker či Bendis. Ti dokázali přijít hned s několika příběhy, které změnily celý vesmír. Bendis rozprášil původní Avengers a nechal všechny hrdiny propadnout do světa Klanu M (velká mutantská událost), Millar pak přišel s Občanskou válkou, v níž proti sobě stáli nejslavnější kladní hrdinové, a Brubaker zkázu dokonal, když zabil Captaina Ameriku (všechny komiksy můžou Češi číst v Ultimátním komiksovém kompletu). DC Comics zoufale potřeboval odpovědět a New 52 k tomu dávala příležitost, protože z počátku vysoce hodnocená série The Blackest Night ze světa Green Lanterna se nakonec také rozplizla do ztracena. A podobný osud nejspíš čeká také New 52.

Přesto se jedná o komiksy, které i přes jejich rozkolísanou kvalitu nelze jen tak vypustit – nic většího na komiksové scéně dlouho nebylo. A tak čtenáři musí doufat, že se objeví něco neotřelého. All Star Western originální je. Příběhů zasazených do minulosti už tu sice také bylo dost (jeden z raných příběhů Mika Mignoly, autora Hellboye, je crossoverem praBatmana s Jackem Rozparovačem). Tentokrát se ale scenáristům podařilo přijít se čtivým příběhem, v jehož hlavní roli nalezneme doktora Arkhama (který v budoucnosti založí nechvalně proslulý blázinec) a Jonaha Hexe, jehož v češtině jedinou knihu s názvem Tvář plná násilí vydalo Comics Centrum. V Česku sice svérázný lovec lidí se zohavenou tváří neprorazil, ale All Star Western mu dává novou příležitost.

Je po občanské válce, ale on uniformu Konfederace nikdy nesundal. Když se v ní objeví v Gothamu, ve kterém někdo vraždí prostitutky, vzbudí pozdvižení, které nemůže skončit jinak než střetem s tajemným vrahem. Hex není týmový hráč a scenáristé to vědí. Právě proto po jeho bok postaví doktora Arkhama, průkopníka psychologie. Nesourodá dvojice se musí ponořit až na dno gothamské špíny, aby objevila, kdo stojí za sérií bestiálních vražd.

Kulisy westernové Ameriky společně s prvky rodícího se viktoriánského města jsou zábavné, a i když vzduch v Gothamu je řádně zatuchlý, přinášejí čerstvý vánek do celé série New 52. Scenáristé Jimmy PalmiottiJustin Gray se nebojí použít to nejlepší z pochybných půvabů Jonaha Hexe v kontrastu s městem, které dá světu v budoucnosti temného rytíře. A je to mimochodem případ, který by byl pro netopýřího muže jako stvořený! Ukáže se totiž, že všechny ohavnosti má na svědomí tajné spiknutí. Nemůže tomu být jinak, protože prastaré komploty ovlivňují i současné batmanovské příběhy. Žádné jiné komiksové město nikdy nepřitahovalo tolik zvrácených existencí jako právě Gotham. Ani rozpletení klubka gothamských zmijí však neznamená konec. V Gothamu musí být prohnilé úplně všechno, a tak si Hex s Arkhamem nestihnou ani vydechnout a už se vydávají do právě budovaných gothamských stok, aby přišli na kloub záhadě mizících dětí...

Celý komiks má skvělé tempo a nechybí v něm ani setkání se zmizelým indiánským kmenem, obřím netopýrem a předky Bruce Wayna. Autoři se nesnaží zanechat po sobě pomníček, který navždy změní realitu komiksového světa, ale baví jak publikum, tak sami sebe. All Star Western je skvělý oddechový komiks, jako stvořený na začátek léta, a navíc pokračování slibuje další zábavnou podívanou, protože Jonah Hex se vydává po stopě zločince do kreolskou magií prolezlého New Orleans...

Jako bonus následují daší dva příběhy. V hlavních rolích vystoupí El Diablo, pistolník posedlý démonem, a Barbary Ghost, mladá čínská imigrantka, která společně s rodinou doufala v nový a lepší začátek v San Francisku. O tom, že ji obklopila jen zkáza a smrt, netřeba pochybovat ani na chvíli. O tom, že pomsta bude sladká, nepochybujte už vůbec. All Star Western přináší skvělé pulpové čtení, které musí potěšit nejen fanoušky světa DC Comics, ale také všechny milovníky dobrodružných příběhů a westernů.

Za pochvalu stojí i překlad Martina D. Antonína, který skvěle zvládl různé vrstvy archaického vyjadřování jednotlivých komiksových protagonistů. Pistolníci z Gothamu se tak nečekaně stali jedním z nejpříjemnějších komiksových přírůstků letošní sezony.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Justin Gray, Jimmy Palmiotti Moritat, Phil Winslade: All Star Western. Pistolníci z Gothamu. Přel. Martin D. Antonín, BB/Art, Praha, 2014, 196 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse