Vyhlášení Man Booker Prize 2014
The Man Booker Prize 2014

Vyhlášení Man Booker Prize 2014

Hlavní Man Bookerovu cenu za prózu získal Australan Richard Flanagan. Za Narrow Road to the Deep North, román o válce, lásce a etických dilematech.

Hlavní Man Bookerovu cenu za prózu získal Australan Richard Flanagan. Za Narrow Road to the Deep North, román o válce, lásce a etických dilematech.

Nejen nejužší seznam šesti nominovaných autorů byl letos v souvislosti s Man Bookerovou cenou středem zájmu médií. Hodně se diskutovalo také o změně pravidel. Účast se již neomezuje na literáty ze zemí Commonwealthu a o Man Bookerovu cenu teď mohou soutěžit jakákoli díla vydaná v angličtině, která vyšla ve Velké Británii. Spisovatel Ben Okri a laureát z roku 1991 dobře vystihl dvojí rozměr této změny: v boji o cenu je teď větší konkurence a ocenění tak získalo na významu, ale zároveň ztratilo svého specifického ducha spočívajícího v zaměření na Commonwealth. Jako by se však porota svou volbou tuto ztrátu snažila vyvážit a zvolila autora původem z Tasmánie.

Flanagan je v pořadí třetím Australanem, který byl oceněn Man Booker Prize. První ji v roce 1982 obdržel Thomas Kennealy za román Schindler's Ark, který se později celosvětově proslavil pod svým americkým názvem Schindler's List. Peter Carey se ocenění dočkal dvakrát. Poprvé v roce 1988 za román Oscar & Lucinda a poté za knihu The True History of the Kelly Gang, jež vyšla v roce 2000. Carey je zároveň jedním ze tří autorů, kterým se poštěstilo vyhrát cenu dvakrát (další jsou J. M. CoetzeeHilary Mantelová).

Předseda poroty, spisovatel a filozof A. C. Grayling, Flanaganovo dílo označil za skvostný román o lásce a válce, dvou velkých tématech literatury už od jejího zrodu. Válečná poloha si zatím vysloužila samé uznání: naturalistické ztvárnění zkušenosti válečných zajatců přinucených Japonci pracovat na stavbě železnice mezi Thajskem a Barmou, střídavé líčení událostí z pohledu Japonců nebo autorova práce s odkazy na japonskou literaturu. Milostná rovina románu už tak jednoznačně přijata nebyla a někteří kritici by jistě nesouhlasili s Justine Jordan z Guardianu, která love story v knize popsala jako působivou a nesentimentální.

Zajímavé vysvětlení Flanaganova vítězství podává literární kritik Alex Clark: lepší než posuzovat shortlist (tedy posledních šest nominantů) a dohadovat se, proč vyhrála zrovna tato kniha a ne jiná, je zaměřit se na panel porotců. Clark podotkl, že Flanaganův román je knihou o etice, což jistě imponovalo filosofu A. C. Graylingovi.

Richard Flanagan kromě ceny obdrží 50 000 liber a jeho věhlas se rozšíří po celém světě. Bohužel se toho nedožil autorův otec, jehož vzpomínky coby válečného zajatce do knihy Flanagan přetavil.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse