Co s indiány ve 21. století?
Aaron, Jason: Skalpy

Co s indiány ve 21. století?

Skalpy se vzpírají zařazení do škatulek, nejvíce se blíží žánru noirové detektivky. Avšak z prostředí dosti zubožené indiánské rezervace. Hlavní hrdina, Dashiell Zlý kůň, je ztracenec nejasných motivů, který se po letech vrací domů. Je těžké zjistit, proč se vrátil, ale brzy kvůli tomu poteče spousta krve.

Když čtenář poprvé otevře komiks Skalpy, může získat z vizuálního ztvárnění pocit, že se jedná o postapokalyptický příběh. Na pohled druhý zjistí, že scenárista Jason Aaron zasadil příběh do indiánské rezervace v hořké a aktuální současnosti 21. století. Skalpy jsou komiks, který zaujme hned několika aspekty – skvělým kreslířským ztvárněním, netradičním prostředím i silným příběhem o úpadku jedinců i celého kdysi hrdého národa.

Skalpy se sice vzpírají zařazení do škatulek, ale pokud bychom měli najít nějakou vhodnou, mohli bychom s opatrností tvrdit, že Aaron napsal noirovou detektivku. Hlavní hrdina, Dashiell Zlý kůň, je ztracenec nejasných motivů, který se po letech vrací do rodné rezervace. Je těžké zjistit, proč se Dash vrátil, ale je jasné, že kvůli tomu poteče spousta krve.

Indiánská rezervace je v komiksu zachycena jako opravdové místo zatracení. Prostituce, drogy, zbraně, nezaměstnanost a všeobecný úpadek indiánů jsou zde líčeny otevřeně, krutě a nejspíše dost pravdivě. Lincoln Rudá vrána, náčelník kmene, za několik týdnů otevře velké kasino a všichni se budou mít lépe. Nebo se to alespoň říká. Když se objeví Dash a začne dělat potíže, vyřeší Rudá vrána situaci kulantně – jmenuje Zlého koně jedním ze svých policistů.

Postupně se vyjevuje, že Rudá vrána býval společně s Dashovou matkou indiánským aktivistou a kdesi v minulosti leží několik mrtvých mužů, o pozadí jejichž konce se úřady nikdy nedozvěděly. V noirovém vyprávění nesmí chybět krásná žena – tou je ve Skalpech dcera Rudé vrány, do které byl Dash v dětství, než utekl z rezervace, zamilovaný. Opětovná konfrontace s promiskuitní mladou ženou křísí staré emoce, kterých už je v rezervaci dost tak jako tak. A je zde ještě Dashiellova matka, která se jako poslední členka kmene nevzdala. Odmítla se smířit s trpkým osudem indiánů a stále vyvíjí protestní aktivity, které jí paradoxně přitěžují i v očích se vším smířených obyvatel rezervace.

K nejsilnějším vjemům patří pocit naprosté izolovanosti indiánů, kteří sice zacházejí s předměty naší každodenní reality, ale kontext je v jejich případě tak exotický, že občas působí až nereálně. Skalpy nicméně čtenáře zanedlouho pohltí do té míry, že přestane pochybovat. Naopak – uvěří, že přesně toto by se mohlo odehrát. A že realita je možná místy ještě otřesnější.

Skalpy jsou bravurně zvládnutá sonda do Ameriky, kterou český čtenář komiksů zcela jistě nezná a která působí podobně neotřele jako Amerika noirových příběhů 30. let – jen je krvavější a drsnější. Pro českého čtenáře může být o to zajímavější, že u nás je díky Karlu Mayovi stále velmi zakořeněn mýtus ušlechtilého indiána, který nás převyšuje fyzicky i morálně. Konfrontace s Dashiellem Zlým koněm a amoralitou současnosti je potom ještě dramatičtější.

První kniha s názvem Země Indiánů pouze poodkryje karty; oč jde a jaké jsou skutečné motivy jednotlivých postav, se čtenáři dočtou až v dalších pokračováních, která na sebe doufejme nenechají dlouho čekat. Podobně poutavé čtení se už dlouho neobjevilo a nakladatelství Crew, které Skalpy v českém překladu vydává, snad vsadilo na správného koně. Za zmínku stojí i marketingový model, který nakladatelství vyzkoušelo poprvé. První kniha Skalpů vycházela na pokračování v komiksovém magazínu Crew2 společně se slevovými kupony (v každém díle 10 %), takže fandové, kteří budou chtít první knihu, uspoří při koupi celých 50 %. Zda bude tento postup úspěšný, se teprve ukáže, ale podobně kvalitní série potřebuje dobré uvedení na trh. Snad se bude Skalpům dařit.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Jason Aaron, R. M. Guéra: Skalpy. Přel. Štěpán Kopřiva, Crew, Praha, 2014, 128 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Andrea Martinová,

Nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak získat zpět svou bývalou milenku, manželku nebo manžela do 12 hodin bez jakéhokoli zpoždění, Milujeme vás a vážíme si vás Dr Sacre, je to skvělý kouzelník, přivedl zpět mého bývalého milence, který se se mnou rozešel 8 Před měsíci,Teď se milujeme a vážíme si jeden druhého víc než cokoli jiného na světě, kontaktujte doktora Sacrea na e-mailové adrese sacretempleofpower@gmail.com nebo WhatsApp nebo mu zavolejte +2349076034359, pokud vám chybí váš milenec

Andrea Martinová