Lindelauf, Benny

Lindelauf, Benny

portrét dětská

Benny Lindelauf je nizozemský spisovatel dětských knih a autor divadelních her pro děti. Zatím největší ohlas získal knihou pro děti od 12 let Opak starostí (č. 2014) a volným pokračováním De hemel van Heivisj, kde zpracovává vzpomínky své babičky na dětství. Oba tituly si rádi přečtou i dospělí.

Benny Lindelauf (1964, Sittard) je nizozemský spisovatel dětských knih a autor divadelních her pro děti. Absolvoval obor vychovatel na Micojelacademie (s důrazem na tvůrčí předměty) a později vystudoval tanec na amsterodamské Theaterschool. Působil jako herec i tanečník v různých divadelních souborech pro děti a mládež. Později se zaměřil na literaturu. Vyučuje v kurzech tvůrčího psaní. Žije s přítelem v Rotterdamu. Debutoval roku 1998 dětskou knížkou Omhoogvaldag (Den, kdy se padá nahoru), ale široký ohlas mu přinesl v roce 2004 Opak starostí (Negen open armen, č. 2014) a volné pokračování, které vyšlo v roce 2010 pod názvem De hemel van Heivisj (Heifišovo nebe). Tematicky i jazykově v nich hojně čerpá ze svého rodného kraje – jižní nizozemské provincie Limburg, sevřené mezi Německem a Belgií. Pro čtenáře z jiných částí Nizozemska mají jeho knihy zvláštní půvab díky použití nářečních prvků, neobvyklých jmen, přezdívek i místních názvů (vzhledem k odlišnosti limburského nářečí od standardní nizozemštiny obsahují knihy vzadu slovníček). Jako inspirační zdroj uvádí autor svou limburskou babičku, vášnivou vypravěčku se silnou obrazotvorností, jejíž vzpomínky na dospívání s dvěma mladšími sestrami v Limburgu koncem 30. let dvacátého století v těchto příbězích výstřední rodiny Boonových zpracoval. Recenzenti i poroty různých literárních cen pro dětskou literaturu vyzdvihují jeho poetický, obrazný jazyk i přirozené a živé dialogy, dvoudílné příběhy Boonových označují za ódu na vypravěčské umění. Prózu De hemel van Heivisj, do které se promítá druhá světová válka a problematika holocaustu v odlehlém pohraničním kraji, autor přepracoval i pro dospělé.

Literární ceny:

Thea Beckmanprijs 2004 (nejlepší historická kniha pro děti a mládež) – Opak starostí
Gouden Zoen 2005 (nejlepší nizozemská kniha pro děti od 12 do 16 let) – Opak starostí
Woutertje Pieterse Prijs 2011 (nejlepší nizozemská kniha pro děti a mládež)  – De hemel van Heivisj
Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2011 (nejlepší nizozemská a vlámská kniha pro mládež) – De hemel van Heivisj
Nienke van Hichtum Prijs 2011 (nejlepší kniha pro děti od 13 let) – De hemel van Heivisj

Česky:

Benny Lindelauf: Opak starostí. Z nizozemského orig. Negen open armen přel. Jana Pellarová. Albatros, Praha 2014, 248 s.

Bibliografie (výběr):

1998 Omhoogvaldag (od 6 let)
1999 Schuilen in een jas (od 9 let)
2004 Negen open armen (od 12 let, č. Opak starostí, 2014)
2007 Door en door winter (od 5 let, 2009 jako divadelní hra od 6 let)
2007 De meester en de schaduw (od 8 let)
2007 De vloek van het verdwenen boek (od 9 let)
2008 Piraten van Nix (od 8 let)
2010 De hemel van Heivisj (od 14 let a verze pro dospělé)
2011 Superhelp (od 9 let)

Internetové odkazy:

Autorovy stránky (niz. a angl.): http://www.bennylindelauf.com/en/biografie/

Wikipedia (niz.): http://nl.wikipedia.org/wiki/Benny_Lindelauf

Info o autorovi a titulu na webu Nederlands Letterenfonds (angl.): http://www.letterenfonds.nl/en/author/271/benny-lindelauf

© Magda de Bruin Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 1503x

Inzerce
Inzerce