Jaké děti jsou?
Stangl, Katrin: Silný jako medvěd

Jaké děti jsou?

Mařenka je silná jako medvěd. Jeníček tichý jako myška. Frantík špinavý jako čuně. Jaké ještě děti jsou? 25 důvtipných ilustrací ke slovním obratům, které používáme dennodenně, když přirovnáváme lidský vzhled či charakter ke zvířatům.

Mařenka je silná jako medvěd. Jeníček tichý jako myška. Frantík špinavý jako čuně. Jaké ještě děti jsou? Tato myšlenka přivedla německou grafičku z Kolína nad Rýnem Katrin Stangl k úspěšnému knižnímu projektu. Protože sama je máma dvou dětí, začal příběh ilustrované knížky Silný jako medvěd coby výzdoba dětského pokojíčku – první dva sítotisky vytvořila Stangl jako plakáty pro svého syna a dceru. Pak přišel nápad proměnit dva solitéry v kolekci a ten v roce 2010 podpořilo tvůrčí stipendium města Troisdorf. Kniha byla v roce 2012 vyhlášena nejhezčí německou knížkou roku pro děti.

Najdeme v ní 25 důvtipných ilustrací ke slovním obratům, které používáme dennodenně, když přirovnáváme lidský vzhled či charakter ke zvířatům. Kniha nepřináší souvislý příběh, ale sérii jednotlivých minipříběhů v podobě celoplošných ilustrací na jednobarevném pozadí, až na výjimky jednostránkových. Jako hlavní protagonisté v nich vystupují děti a stylizovaní zástupci z říše zvířat: modrý slon, bílé myšky, tygr v kalhotách, chlupáči, jejichž srst vypadá jako přiléhavý overal. Hravá barevnost, nesená v pastelových tónech, propůjčuje příběhům snový charakter – v základním plánu sice barvičky většinou sedí, ale proč by kromě očí nemohly být i vlasy, nos či uši modré? Řada ilustrací si bere na mušku každodenní situace, v nichž se děti ocitají: kdo je uvězněný v ohrádce, přelézá ji, protože chce být volný jako pták. Kdo si čte, je tichý jako myška. Kdo si nechce čistit zuby, je prý tvrdohlavý jako mezek. A kdo navaří pro všechny hračky, je pilný jako včelka. Dojde i na dětské lumpárny: dva kluci se přetahují o autíčko – který z nich krade jako straka? Anebo batole v roztomilých dupačkách a dudlíkem v puse vytahuje z akvárka rybičku – bude němé jako ryba, anebo mazané jako liška? A jak na papíře vyzrát na pomalost? Přemýšlivý hošík sedí na bobku v houštině uspěchaných (nakročených) dospěláckých nohou a hledí na hlemýždě – jistě, je pomalý jako šnek… Kromě toho Stangl nenápadně brojí proti genderovým stereotypům – silné je děvče a tichý pozorovatel chlapeček. Trefné postřehy v nápaditém výtvarném provedení lákají k vypravování celých příběhů – a od toho přece bilderbuch je.

Tento navíc svým slovním doprovodem motivuje malé čtenáře k přemýšlení o jazyce. Proč se to říká právě takhle? Obrázek napoví, a když ho děti ještě nechápou, rodiče slovní obrat vysvětlí. Je milé, že do vytvoření české podoby textu se zapojily děti – v tiráži jsou uvedena jména čtyř malých „překladatelů“ ze ZŠ Antonínská v Brně. Hnidopich by možná měl námitky proti užvaněnému papouškovi, ale jinak se musí pochválit dobrá práce. Čeština jako flektivní jazyk to má sice trošku komplikovanější než originální němčina, takže například titulní přirovnání „silný jako medvěd“ je komentářem k ilustraci, na které je silná holčička, a to hned dvakrát, protože jiné vyobrazení bylo použito na obálku knihy a jiné najdeme přímo v jejím obsahu – jednou je holčina takový hranáč, že udrží medvěda na ramenou, a podruhé si s ním dává páku. A krást jako straka muselo v češtině zůstat ve slovesné podobě – že by úzus českého jazyka nedokázal tuto činnost přehodnotit v atribut?

Koncepčně i vizuálně kniha Silný jako medvěd trochu připomíná práce francouzského ilustrátora, který si říká Blexbolex. Česky vyšlo jeho Album lidí (Baobab, 2009) a Roční období (Baobab, 2013). Stangl je však konkrétnější, barevnější a příběhovostí svých ilustrací možná i bližší dětským čtenářům. Každopádně stejně jako poetičtější Blexbolex potěší i velké, kteří si chtějí nostalgicky zavzpomínat a vrátit se do krajiny dětství.

 

Ukázka z knihy v pdf

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Amálie Elbel, Alma Horová a kol. Meander, Praha, 2014, 32 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

90%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse