Stok, Barbara

Stok, Barbara

portrét komiks

Barbara Stok se v Nizozemsku proslavila jako autorka autobiografických komiksů. Vincent, její pohled na poslední léta Vincenta van Gogha, se stal nejpřekládanějším nizozemským vizuálním románem. Jako první žena získala v roce 2009 nizozemskou cenu pro tvůrce komiksu Stripschapprijs.

Barbara Stok (1970, Groningen) je nizozemská autorka komiksů. Kreslit začala v polovině 90. let, aby se odreagovala od náročného zaměstnání – pracovala jako novinářka a fotografka. Inspirovala se americkými tvůrci autobiografických komiksů. Od roku 1996 začala své autobiografické komiksy publikovat vlastním nákladem. Po dvou letech se souborného vydání s názvem Barbaraal tot op het bot (Barbarální až do morku kostí) ujalo amsterodamské nakladatelství Nijgh & Van Ditmar a od roku 1998 tam vychází i další její tvorba. Její druhý titul Je geld of je leven (Peníze nebo život), jehož tématem je stres ze zaměstnání na plný úvazek v novinové redakci, se považuje za první nizozemský vizuální román (graphic novel). Jiný aspekt svého života – hru na bicí v různých punkrockových skupinách, mj. v dvoučlenné kapele De straaljagers, kterou založila se svým partnerem Ricky van Duurenem roku 2001 – ztvárnila v komiksu Op tour door Spanje (Na turné ve Španělsku). K hudební inspiraci patří i výtvarná podoba písničky Is dit alles (To je všechno?) nizozemské skupiny Doe maar z přelomu 70. a 80. let. Stoková pracuje také na zakázku – Vincent (2012, č. 2014), její pohled na poslední léta Vincenta van Gogha pro Van Gogh Museum v Amsterodamu, se stal nejpřekládanějším nizozemským vizuálním románem. Kromě toho kreslí krátké komiksy pro noviny a časopisy (NRC Handelsblad, Leeuwaarder Courant) a spolupracuje s organizacemi jako Amnesty International. Její komiksy se vyznačují smyslem pro drobné, všední (autobiografické, mnohdy velmi intimní) události, jejichž prostřednictvím se autorka vyjadřuje k univerzálním životním otázkám. Vydává vlastní časopis Barbaraal. Vystavuje doma i v cizině. Za svou dosavadní tvorbu získala v roce 2009 jako první žena nizozemskou cenu pro tvůrce komiksu Stripschapprijs.

Česky:
Barbara Stok: Vincent. Z nizozemského orig. Vincent přel. Veronika ter Harmsel Havlíková, Mladá fronta, Praha, 2015

Ceny:
2009 Stripschapprijs (za dílo)

Bibliografie (výběr):
1998 Barbaraal tot op het bot
2003 Je geld of je leven
2005 Nu we hier toch zijn
2006 Barbara weet het beter
2007 Op tour door Spanje
2009 Dan maak je maar zin
2009 Was iedereen maar zoals ik
2010 Over de levensgenieter die haar angst voor dood wil verdrijven
2012 Vincent
2013 Lang zal ze leven (výbor z nejlepších komiksů autorky)

Internetové odkazy:
Wikipedie (i angl.) http://nl.wikipedia.org/wiki/Barbara_Stok
stránky autorky http://www.barbaraal.nl/
TV pořad o autorce (v niz.):
http://web.avrotros.nl/kunstuur/player/POMS_AVRO_529684/

© Magda de Bruin Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 1591x

Inzerce
Inzerce