1000 ukrajinských slovíček
1000 ukrajinských slovíček

1000 ukrajinských slovíček

Různých slovníčků nejrůznějších jazyků vychází každým rokem dost a dost, ale je zajímavé, že ukrajinština mezi nimi nijak výrazně nefiguruje. To se pokusil napravit kolektiv autorů z brněnské filozofické fakulty a jejich snaha jistě nezůstane bez povšimnutí, neboť 1000 ukrajinských slovíček se nyní může leckomu hodit...

Jak jistě již mnozí Češi zjistili, ukrajinština není totéž co ruština, i když si to stále nezanedbatelné procento nejen české populace myslí. Různých slovníčků nejrůznějších jazyků vychází každým rokem více než dost, ale je zajímavé, že ukrajinština mezi nimi nijak výrazně nefiguruje. To se pokusil napravit kolektiv autorů z brněnské filozofické fakulty (Oxana Gazdošová, Petr Ch. Kalina, Olga Lytvynyuk, Halyna Myronova, Monika Ševečková) a jejich snaha jistě nezůstane bez povšimnutí, neboť 1000 ukrajinských slovíček se nyní může leckomu hodit.

Ilustrovaný slovníček je rozdělen tematicky a přehledně zpracovává jednotlivé okruhy, jako např. Dům, Obchody a služby, Profese, Rodina atd. Každé téma nejdříve přináší obrázky s ukrajinskými a českými slovy, doplněnými výslovností. Posléze přichází seznam nejdůležitějších frází. Skvělé je, že všechna ukrajinská slova (jak na obrázcích, tak ve frázích) jsou opatřena přízvukem. Nechybí ani část Čísla, Barvy, Geometrické útvary, Antonyma a Předložky nebo Nejčastější slovesa. Stručně je pojednáno též o výslovnosti a příručku zakončuje Slovník.

Praktická a potřebná knížka je určena „široké veřejnosti a především těm, kteří cestují na Ukrajinu“ a je ideální pro ty uživatele, kteří nikdy nepřišli do styku s cyrilicí. Jistě každý, kdo si slovníček otevře, zjistí, že ukrajinština je pro Čecha celkem srozumitelná a stačí opravdu málo a může si s ukrajinskojazyčným obyvatelem Ukrajiny i celkem dobře popovídat, nemluvě o porozumění nápisům či běžným frázím. Za jediný nedostatek považuji absenci ukrajinských jídel či reálií, na které člověk narazí pouze na Ukrajině. To se ale zřejmě týká všech slovníčků této edice, nehledě na jazyk.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Nikol Hovorková,

Ukrajina

Klára Frydrychová,

Potřebuji