Od jedné do desíti
Metsola, Aino-Maija: Počítání

Od jedné do desíti

Čtrnáctistránková interaktivní obrázková knížka finské výtvarnice Aino-Maiji Metsoly upoutá na první pohled svou barevností, důrazem na tvarovou jednoduchost a přiznanou prací s rytmem plochy. Malí počtáři si s ní projdou čísla od jedné do deseti, vyřeší hádanky, domyslí mikropříběhy a na závěr si můžou ještě otestovat pozornost.

Kdo hledá stylový, poučný a přitom zábavný dárek pro dvouleté prvopočtáře a připadá mu, že počítání se slavnou králičí holčičkou Miffy, kterou poslal do světa v roce 1955 holandský výtvarník Dick Bruna (nar. 1927), by mohlo být už nuda, nešlápne vedle, když sáhne po dalším „matematickém“ titulu, který do své produkce zařadilo nakladatelství Baobab.

Je jím první kniha pro děti finské designérky a ilustrátorky Aino-Maiji Metsoly (nar. 1983). Mladá výtvarnice z Helsinek si udělala ve světě jméno s ikonickými návrhy vzorů na textilie a keramiku, ale úspěšně se prosazuje i v tvorbě pro děti. Její umělecký rukopis nesou hračky i obálky sešitů a najdeme ji podepsanou také pod několika vizuálně nezaměnitelnými konceptuálními knížkami pro nejmenší. Počítání bylo první, následovala První slůvka, Barvy, Dopravní prostředky

Jen několikastránkové obrazové knihy Aino-Maiji Metsoly upoutají na první pohled svou barevností, důrazem na tvarovou jednoduchost a přiznanou prací s rytmem plochy. Česky vyšlo loni v edici Baobab Mimi důvtipné Počítání.

Karton, 14 stran, 27 vyklápěcích okének – a už mohou malí počtáři putovat za čísly od jedné do deseti. Kniha zachovává řád, ale není stereotypní. Každému číslu je věnován jeden tematický okruh (od oblíbených zvířátek přes oblečení a dopravní prostředky zase zpět ke kočkám, kocourům a psům), často celá dvoustrana, ale třeba jednička a dvojka společně sdílejí jen jednu stránku, trojka, osmička a devítka mají celou stránku samy pro sebe a s desítkou se pro(po)čtená témata zopakují vždy jedním z již známých obrázků. A pozor – ještě je tu hádanka: který obrázek se zatím v celé knížce ani jednou neobjevil? Napínavé je to hlavně při prvním čtení, pak už si to malí šikulové dobře pamatují, ale stejně je to baví znovu a znovu – nahlížet pod okénka a odpovídat na otázky jako třeba „kolik má holčička ponožek?“ nebo „kolik ptáčků se usadilo na semaforu?“ Některé úkoly jsou ale zapeklitější: „Řidič naskočil do náklaďáku a ujíždí pryč. Kolik má jeho auto kol?“ Vidíme tři, jenže ouha, ono jich je šest, že? A nejeden malý počtář-filuta se s vámi bude přít, když mu přečtete, jak se v knize píše, že na první stránce je jedna liška, a on pak pod okénkem najde ještě jednu, spící. A nejsou jedna a jedna dvě?

Okénka dělají z obyčejné obrázkové knížky interaktivní zábavu a vnášejí mezi obrázky také veselé mikropříběhy. Nejvtipnější je asi proměna pudlíka, který se právě vrátil od kadeřníka, ale rozesměje i farmář a pes, co nastupují do traktoru. O překvapení není nouze, ale přes všechny nápadité a poučné taktilní i mentální podněty knížka jednoznačně nejvíc zaujme svou vizuální podobou. Základní paleta sytých barev je neměnná, výtvarnice efektně pracuje s kontrastem plochy a linie, objektu a pozadí, využívá jednoduché tvary podtrhující charakteristické znaky předmětů či zvířat, jen občas zapracuje hravý detail. Přestože je na každé dvojstránce několik různých obrázků, plocha je rytmicky členěná na obdélníky či čtverce, které se při poodstoupení propojují ve větší pravidelné geometrické celky, takže nevzniká žádný chaos. Silný vizuální dojem, přitažlivá barevnost a dětem důvěrně známé aktivity i protagonisti ze zvířecí říše jsou zárukou atraktivity, která ale neubírá z uměleckých nároků.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Baobab, Praha, 2015, 14 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse