Román o předsudcích, fotbale a správném skládání příborů
Backman, Fredrik: Tady byla Britt-Marie

Román o předsudcích, fotbale a správném skládání příborů

Mistr ironie Fredrik Backman, autor úspěšného románu Muž jménem Ove, tentokrát líčí, co se stane, když stárnoucí nedobrovolná sociální pracovnice dostane na starosti bandu fotbaluchtivých svěřenců. Ve své humoristické knize se vyrovnává mimo jiné s tématem předsudků.

Jméno Fredrika Backmana není českým čtenářům neznámé, v posledních dvou letech se v češtině objevily dvě jeho knihy a letos k nim díky nakladatelství Host přibyl humoristický román Tady byla Britt-Marie, svým stylem navazující na autorovu prvotinu Muž jménem Ove.

Děj lze shrnout velice jednoduše: Britt-Marie, žena středního či spíše vyššího věku, se rozhodne opustit svého muže, využije první nabídky zprostředkované úřadem práce a přijme místo vedoucí volnočasového střediska na zapadlé vesnici. Zde se hlavní náplní její práce stane starost o partu místních dětí milujících fotbal, přestože ona sama fotbalu rozumí, slovy známé písně Jaromíra Nohavici, „jak koza náklaďáku“. Situaci Britt-Marii příliš neusnadňuje ani její pedantská povaha a neustálá snaha zkulturnit své okolí, která jí místo vděku přináší jen více či méně skrývanou kritiku a označení „hašteřivá babizna“. Britt-Marie se ovšem nenechá negativními reakcemi odradit a trpělivě, po malých krůčcích a hlavně nevtíravě (neboť vtíravá Britt-Marie rozhodně není, to si o ní nikdo nesmí myslet) pracuje na kultivaci celého lidského pokolení, aby si každý osvojil umění ukládání příborů ve správném sledu (vidličky, nože, lžíce, v tomhle pořadí – ale Britt-Marie na tom přece netrvá!).

Ne každá z postav je však tím, čím se na první pohled zdá být, čímž se naplňuje i sdělení z předsádky knihy, že jde o román „o tom, jaké to je mít předsudky (ne že by Britt-Marie nějaké měla, to samozřejmě ne)“. Jak autor čtenáři postupně odkrývá, existuje u Britt-Marie pro její chování důvod a ukazuje se třeba i to, že mladík s poměrně vypovídající přezdívkou Psycho může nečekaně mít i dobré vlastnosti.

Tvrdý návrat Britt-Marie do reality, před kterou se po několik desítek let uzavírala v domácnosti, aby manželovi vytvořila domácí idylu, umožňuje autorovi upozornit humornou formou na nešvary, se kterými mají zkušenosti i mnozí čtenáři, v první řadě na přebujelou, odlidštěnou a často samoúčelnou byrokracii. Stejně tak autor humorně vystihuje a analyzuje řadu kontrastů, které společnost rozdělují: nejde jen o téměř klasické rozpory a nedorozumění mezi příslušníky různých generací, ale také o rozdíly mezi městem a vesnicí, mezi bohatými a chudými, mezi šéfy a (ne)zaměstnanými i mezi těmi, kteří stále mají svůj sen, a těmi, kdo již na jakoukoliv naději na změnu rezignovali. Klíčovým symbolem naděje na vzestup, změnu i alespoň trochu smysluplné trávení volného času je v knize fotbal, jehož potenciál v tomto ohledu dobře znají a oceňují i tuzemští sociální pracovníci.

Věrní Backmanovi čtenáři v knize najdou řadu motivů, které se objevily už v autorově prvotině. Důležitou roli zde tak opět hraje automobil značky BMW a rovněž zvířatům je i tentokrát věnováno relativně hodně prostoru, třebaže kočky, trpělivé posluchačky z prvního románu, byly nahrazeny netečnými pouličními krysami. K humornému ladění celé knihy přispívá ironický jazyk vypravěče, prostřídaný přímou řečí typickou pro prostředí, z něhož postavy pocházejí – jinak mluví babička s chodítkem, jinak teenageři na fotbalovém hřišti a jinak samotná Britt-Marie. Překladatelka knihy Helena Matochová si tak zaslouží uznání za to, že dokázala tyto velice rozdílné jazykové roviny v překladu zachovat. Útlocitnější čtenáře je na tomto místě ale nutno varovat před nadprůměrně četným výskytem nadprůměrně vynalézavých vulgarismů. Ty ale odpovídají jeho poněkud drsnějšímu humoru.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Helena Matochová, Host, Brno, 2016, 367 s.

Zařazení článku:

humor

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse