Adrian Malmgren
Malmgren, Adrian

Adrian Malmgren

Švédský komiksový tvůrce Adrian Malmgren se narodil jako žena, až na prahu třicítky udělal coming out jako muž. A právě problémy (nejen) genderové identity patří k hlavním tématům jeho tvorby, v Česku dosud neznámé.

Adrian Malmgren patří ke skupině mladých progresivních švédských tvůrců komiksu, kteří reflektují problémy současné společnosti a sexuálních a genderových odlišností. Narodil se před třiceti lety ve Stockholmu, v současnosti žije v jihošvédském Malmö. Jako ilustrátor pracuje na volné noze od roku 2011, ale digitální kresbě se věnuje už dlouhá léta. Jeho hlavním polem působnosti je queer problematika a osvěta. Malmgren se vymezuje vůči jakýmkoliv konvencím a určování toho, co je normální a co ne. V současnosti se věnuje přednáškám na toto téma, přednáší ale také o tvorbě komiksu jako takové.

Heslem Malmgrenovy tvorby, která je zatím českému publiku neznámá, je „Fuck the cistem“. Malmgren se angažuje jako queer aktivista a tento velmi osobní zájem je přítomný i v jeho tvorbě. Komiks Wicked Hero, vznikající od roku 2013, získal několik ocenění a na festivalech věnovaných komiksu obvykle velmi rychle mizí v rukou fanoušků. Jde o neobvyklou sci-fi, vyprávějící o hackerovi Adrianovi, který na první pohled žije běžný život ajťáka. Jedinečnost Wicked Hero spočívá v narativní technice, kterou Malmgren zvolil. Vypráví totiž příběh o transmuži, což ovšem nikde není explicitně řečeno. Ve světě Wicked Hero, kde panuje rozmanitost a nikdo není svazován obecnými standardy, je otázka na preferované zájmeno zcela běžnou – podobně jako je v tom našem otázka na jméno. Wicked Hero tak není pouze komiks, ale slouží také jako osvětový materiál.

Malmgren v sobě skrývá hodně ze svého hlavního hrdiny, jehož jméno mimochodem převzal v době, kdy se rozhodl žít svůj život tak, jak ho sám cítí. Narodil se jako žena, ale zájmeno „ona“ mu začalo připadat čím dál více nepatřičné. Rok 2015 se pro něj stal významným životním milníkem – udělal coming out jako muž. Nelehká situace, se kterou se v takovém případě většina transosob potýká, se pochopitelně výrazně odrazila v jeho tvorbě.

Komiks Isaac och paniken, v českém překladu Isaac v úzkých, částečně zrcadlí úzkostné stavy, které zažíval nejen v době svého coming outu. Jak sám autor upozorňuje, nejedná se o čistě autobiografické dílo, nýbrž o prostředek, jak se vyrovnat s životními těžkostmi. Záměrem komiksu je mimo jiné ukázat, že na konci každé temné cesty je světlo a že se svými úzkostmi nemusí být člověk ponechán sám sobě napospas. Isaac v úzkých vznikl v rámci 24hodinového školního projektu.

V létě 2016 vystavoval svoji tvorbu odkazující na Wicked Hero v Malmö v rámci festivalu Pride. V Česku bude tvorba Adriana Malmgrena představena 29. září v Moravské zemské knihovně, kde bude otevřena výstava komiksu Isaac v úzkých (ve spolupráci se Skandinávským domem a Sdružením Práh). Otevření výstavy proběhne už v 16 hodin, o hodinu později naváže beseda se zástupci Sdružení Práh na téma duševních poruch mladých lidí. Speciální host Silvie Chrudinová se pak podělí o svoje vlastní zkušenosti s prožitky úzkosti a jinými stavy. Výstava potrvá do 29. října a je přístupná po celou otevírací dobu knihovny.

 

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse