Roboti na cestě za poznáním
Rubášová, Taťána: William & Meriwether

Roboti na cestě za poznáním

Dva roboti se vydávají na výpravu, jež má zodpovědět základní otázky jejich existence. Byli stvořeni? Kým? Co se na téhle planetě vlastně odehrálo? Na své výpravě, připomínající tradiční buddy movies, však namísto osudu lidské civilizace roboti opravdu pochopí jen jeden druhého. Z bohatě ilustrované knihy Podivuhodná robotí expedice si mimořádně silný zážitek odnese dítě i jeho rodič; patří bezpochyby k tomu nejlepšímu, co se na českém trhu v posledních letech objevilo.

Daleká budoucnost na planetě Zemi. Vědec jménem William se vydává na výpravu do tajemných, nezmapovaných krajin za Zdí, jež odděluje známý a neznámý prostor. Williamova mise má nalézt odpovědi na ty nejzákladnější otázky: Kdo jsme? Odkud přicházíme? Jaký je smysl naší existence? Na jeho pouti ho provází parťák jménem Meriwether, nebojácný, prakticky založený cestovatel, pravý opak věčně zasněného, přemýšlivého a trochu melancholického Williama. William a Meriwether jsou roboti a hledají svého stvořitele. Tuší, že tuto planetu kdysi obývaly jiné inteligentní bytosti, ale nikdo neví, kde je jim konec.

Pod komiksem Podivuhodná robotí expedice je podepsána mladá autorská dvojice: spisovatelka Taťána Rubášová a ilustrátor Jindřich Janíček. Nejedná se o jejich první společný projekt; v roce 2015 vydali v Take Take Take komiks Přicházíme v míru ve jménu lidstva 1957–1969, který vyprávěl příběh lidského dobývání vesmíru. Talentu obou autorů si všiml i Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který letos ve spolupráci s českou sekcí Mezinárodní organizace pro dětskou knihu zařadil Podivuhodnou robotí expedici do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016.

Roboti William a Meriwether nejsou žádné tupé hromady ozubených koleček a polovodičů, kdepak. Jsou to rozumem a duší obdařené bytosti vnímající sebe sama, schopné navazovat vztahy jeden k druhému, vnímat emoce a projevovat city. Právě spolupráce robotů s protikladnými charaktery ve stylu tradičních buddy movies představuje hlavní téma příběhu; i když roboti pátrají po čemsi velkolepém a pro ně možná i nepochopitelném, to nejdůležitější se odehrává mezi nimi samotnými. Čtenář, i ten dětský, se s nimi snadno identifikuje od první stránky: William je dětsky naivní idealista, zatímco Meriwether představuje jeho rozumnější, i když méně citlivý protějšek.

Na vyprávění příběhu se text i ilustrace podílejí stejnou měrou. Zatímco se z textu, který má formu deníkových zápisů, čtenář dozvídá subjektivní dojmy a názory robota Williama, ilustrace mu naznačují, jak to všechno bylo „doopravdy“: co roboti při pátrání po lidské civilizaci přehlédli a co nepochopili. Kontrast mezi robotí interpretací a tím, co se z obrázků jeví jako skutečnost, zprvu působí vesele: roboti odebírají vzorky větviček a chytají rybičky v domnění, že se jedná o jednoduché mechanismy na vodní pohon. Jak ale stránky plynou, začne být jasné, že se na Zemi odehrálo cosi zlého; roboti si však nic neuvědomují, motají se mezi ruinami jako nevinné děti, kterým nedocházejí strašlivé souvislosti.

Komiks tak jako celek nabízí několik rovin, každou určenou jinému publiku. Děti, kterým lze knihu i přes znepokojivé vyznění bez obav svěřit, se budou u robotích dobrodružství výborně bavit; hrdinové jsou sympatičtí, text je napsán jednoduše, svižně a je plný nejrůznějších slovních hříček a vtipů. Stín na celý příběh vrhají až detaily a drobné náznaky schované v ilustracích. Dospělý čtenář, který si kresby Jindřicha Janíčka prostuduje pozorněji, tak může docenit i skrytější vrstvu: hledání smyslu a příčiny vlastní existence a v neposlední řadě také nevyřčenou filozofickou otázku, zda se lze vůbec dobrat pravdivého poznání. Roboti William a Meriwether na své výpravě po stopách lidské civilizace totiž opravdu pochopí jen jeden druhého.

Velkoformátové ilustrace, laděné do modré a žluté, jsou na každé straně doprovázeny jen několika řádky textu. Na začátku, kdy roboti putují krajinou za Zdí, zobrazují ty dvě malé, osamělé bytosti uprostřed nekonečných pouští a hlubokých lesů. Později, když roboti objevují další a další lidské artefakty a pozůstatky, dávají vyniknout i detailům včetně nápisů na zdech. Několikrát ilustrace zobrazuje řez krajinou: nahoře vidíme hlavní hrdiny, zatímco v zemi hluboko pod nimi zůstávají nepovšimnuté lidské stavby, nástroje, vozidla…

Podivuhodná robotí expedice patří k tomu nejlepšímu, co se na českém trhu v poslední době objevilo, a najde si fanoušky všech věkových kategorií. Až společně dočtou poslední stránku, bude si dítě pamatovat radostné, trochu bláznivé dobrodružství, zatímco jeho rodič zůstane pohroužen v myšlenkách – pochopil všechno, nebo toho ilustrace skrývají mnohem víc? A neměl by knížku radši prozkoumat ještě jednou? Mimořádný zážitek si odnesou oba.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Taťána Rubášová, Jindřich Janíček: William & Meriwether. Podivuhodná robotí expedice. Labyrint, Praha, 2016, 96 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

90%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse