Mrtvý prezident, dobrý prezident?
Duggan, Gerry; Posehn, Brian: Deadpool 1

Mrtvý prezident, dobrý prezident?

Dočkáme se typických Deadpoolových projevů: metakomunikace se čtenářem, nemístného hláškování, brutálního násilí a nejapných vtipů na účet bezpočtu známých osobností. Deadpool však už nebojuje každou chvíli s protivníkem jiného typu, stojí před ním jasný úkol s vymezenými nepřáteli, které začne likvidovat s uspokojivou přímočarostí.

Zatímco skutečný svět s kombinací nevěřícnosti a zděšení sledoval prezidentský souboj Hillary Clintonové a Donalda Trumpa, v tom komiksovém se Deadpool nerozpakoval vraždit jejich (ne)mrtvé předchůdce. Pravda, dělal to už před nějakými třemi lety, ale česká verze deadpoolovské série pánů DugganaPosehna přichází teprve nyní. Po úspěchu samostatné Drákulovy výzvy začala Crew vydávat i číslovanou řadu, na jejímž počátku jsou právě Mrtví prezidenti.

Dovedli byste z hlavy říct, kolik amerických prezidentů bylo dosud ve funkci? Barrack Obama je v současnosti čtyřiačtyřicátým v řadě, ale pokud jste to nevěděli, snad vás utěší, že Wade Wilson, známý též jako zabiják Deadpool, je na tom dost podobně. Zájem o historii mu vnutí až temná kouzla jednoho nekromanta, jenž přivede zpět ze záhrobí zlovolné verze amerických hlav státu. Agentura S.H.I.E.L.D. si na jejich likvidaci najme právě Deadpoola, neboť Kapitán Amerika vraždící nemrtvé státníky by v médiích příliš velkou parádu nenadělal.

Stejně jako v Drákulově výzvě se dočkáme typických Deadpoolových projevů: metakomunikace se čtenářem, nemístného hláškování, brutálního násilí a nejapných vtipů na účet bezpočtu známých osobností. Na rozdíl od příběhu, kde se žoldák se záviděníhodnou regenerační schopností dostal do křížku s pánem upírů, jsou však Mrtví prezidenti daleko konzistentnější. Deadpool už nebojuje každou chvíli s protivníkem jiného typu, stojí před ním jasný úkol s vymezenými nepřáteli, které začne likvidovat s uspokojivou přímočarostí. A když už sám uzná, že jich je zkrátka moc, pokosí čtyři z nich na jedné stránce.

Děj Mrtvých prezidentů se posouvá ve zběsilém tempu a nepředstírá, že by byl kdovíjak sofistikovaný. Úplná absence zásadnějších odboček navozuje atmosféru pokleslého filmu, u nějž můžete vypnout a bavit se, i když je vám ze skutečnosti, že si ho tolik užíváte, tak trochu stydno. Těžkotonážní akční zážitek z komiksu jen podtrhuje kresba Tonyho Moora, o jehož schopnostech, co se vyhřezlých vnitřností, usekaných končetin a kresleného násilí vůbec týče, nelze pochybovat – Živí mrtví mu byli dobrou školou. Stejně tak jsou mistrně provedené obálky od Geoffa Darrowa, jehož posedlost detaily svědčí o perfekcionismu (co ale jiného čekat od člověka, který nakreslil Drsnou školu a má na svědomí mnohé vizuální koncepty kultovní filmové trilogie Matrix).

Mrtvé prezidenty si pravděpodobně o něco více užijí – nebo jimi budou více pobouřeni – rodilí Američané, ale vtipy mířené na jednotlivé politiky nevyžadují nikterak detailní znalost americké historie a známější prezidenti jsou se svými atributy dobře rozeznatelní. V komiksu se kromě toho vyskytují i početné vysvětlivky, takže se v něm dá ztratit jen těžko. První díl Deadpoolova rebootu se zkrátka vyvedl – rvačka Theodora Roosevelta s medvědem, Abraham Lincoln v ringu či setkání J. F. Kennedyho s trochu odrbanou Marilyn Monroe přináší slastnou dávku provinilého potěšení. Neméně dekadentní zábavu pak můžeme očekávat v prosinci, kdy se Deadpool vrátí v druhém sešitu s názvem Lovci duší.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Gerry Duggan, Brian Posehn: Deadpool 1. Mrtví prezidenti. Přel. Darek Šmíd, Crew, Praha, 2016, 136 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse