Els Beerten
Beerten, Els

Els Beerten

Vlámský literární fond (VFL) vypisuje každoročně překladatelský projekt na podporu propagace vybraných vlámských titulů v zahraničí. Jeho cílem je získat pro titul nakladatele. V roce 2017 se projektu zúčastnila i česká překladatelka Pavla Marková. VFL finančně podpořil úryvek z románu Els Beertenové Allemaal willen we de hemel v jejím překladu. V rámci projektu vypracovala také portrét autorky.

Vlámská spisovatelka Els Beerten (Hasselt, 1959) se zaměřuje na literaturu pro mládež. Debutovala v roce 1987 knihou Scènes (Scény), prvního výraznějšího úspěchu dosáhla v roce 2003 románem Lopen voor je leven (Běžet o život) a její zatím nejúspěšnější knihou je titul Allemaal willen we de hemel (Všichni chceme nebe), za který mezi lety 2009–2013 získala šest literárních cen a který byl přeložen již do sedmi evropských jazyků. Beertenová je středoškolská profesorka nizozemštiny a angličtiny a vyučuje také tvůrčí psaní. Studovala na Katolické univerzitě v Lovani (1977–1981), kde získala rovněž pedagogické vzdělání. Dva roky pak navštěvovala také Divadelní akademii v Maastrichtu. Divadlo, především balet, je její další vášní, stejně jako hudba a film. Ještě před vydáním první knihy publikovala v dětských časopisech krátké povídky. Zkušenosti z divadelní akademie pak zúročila jak ve svém debutu Scény, tak i v další knize Mijn tweede solo (Moje druhé sólo), jehož jedenáctiletá protagonistka Eva nastudovala dvě baletní sóla zesnulého choreografa.

Na začátku její tvorby převažovaly spíše knihy pro mladší čtenáře, postupně jsou určeny stále častěji starším dětem a mládeži. Její silnou stránkou je přesné vykreslení postav, dalším charakteristickým znakem jsou na dětskou literaturu poměrně závažná témata. K výrazným knihám patří In het dokner is het veilig (Ve tmě je bezpečno) z roku 1998, popisující dopad rodičovských hádek na děti. Dva bráškové hledají chybějící pocit bezpečí ve tmě skříně, kde si vytvářejí vlastní svět. Za knihu Lopen voor je leven (Běžet o život) získala v roce 2004 ocenění Gouden Zoen pro nejlepší nizozemsky psanou knihu pro děti od 12 do 15 let. Osmnáctiletá Noor je sportovní talent a ráda by běžela maraton. Ten ale není její největší výzvou, Noor se musí vyrovnat s dramatickými událostmi z dětství a pocitem viny.

Dosud největšího úspěchu dosáhla Beertenová románem Allemaal willen we de hemel (Všichni chceme nebe), ve kterém už sahá i po tak náročných tématech, jako je kolaborace za druhé světové války nebo proměnlivost chápání dobra a zla, a v němž není vůbec jisté, zda přijde šťastný konec. Přes tak závažné ladění není převládající nálada knihy ponurá. Nemálo k tomu přispívá hudba, která je v příběhu natolik všudypřítomná, že by mohla být – vedle sourozenců Remiho, Renée a Jefa a jejich kamaráda Warda – pátou hlavní postavou. Jednoduchá není ani forma: zmínění čtyři hrdinové se ve vyprávění střídají, aniž by bylo explicitně uvedeno, kdo má právě slovo. Čtenář se musí nejprve zorientovat, než si ujasní, očima kterého z nich příběh sleduje. Třebaže je kniha určena v první řadě dospívajícím, získala oblibu i u nejstarší vlámské generace, protože pamětníkům připomíná, jaké to bylo, dospívat za druhé světové války. To ale neznamená, že by prvoplánově mířila na nostalgické vzpomínky na mládí. Dotýká se totiž společensky kontroverzní a citlivé historie vlámského fašismu, rukování dobrovolníků do vlámských legií bojujících na východní frontě po boku německé armády i poválečného účtování se zrádci národa. Možná právě kombinace neotřelého příběhu dospívajících hrdinů a povědomé zkušenosti poválečného účtování stojí za úspěchem knihy nejen v Belgii, ale také v dalších evropských zemích, z nichž každá tuto dobu prožívala po svém, a přece podobně.

Literární ceny
1992 Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) – Vlámská dětská a mladá porota (Mijn tweede solo)
Za román Lopen voor je leven:
2004 Gouden Zoen – za nejlepší nizozemsky psanou knihu pro děti od 12 do 15 let
2005 Kleine Cervantes – cena města Gent pro dětskou literaturu
2005 Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV)
Za román Allemaal willen we de hemel:
2009 Gouden Uil – knihkupecká cena, dětská čtenářská porota
2009 Gouden Lijst (dříve Gouden Zoen)
2009 Boekenleeuw – za nejlepší vlámskou knihu pro děti a mládež
2009 Nienke van Hichtum-prijs – za nejlepší knihu pro čtenáře od 13 let
2011 Lavki-prijs – belgická cena pro vlámské knihy pro mládež
2013 Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur – cena vlámského společenství

Bibliografie (výběr)
1987 Scènes
1990 Mijn tweede solo
1998 In het donker is het veilig
2003 Lopen voor je leven
2008 Allemaal willen we de hemel
(č. úryvek Všichni chceme nebe 2017) 2014 Eén mens is genoeg

Internetové odkazy
Wikipedia (česky)
Stránky autorky

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse