Petja Kokudeva
Kokudeva, Petja

Petja Kokudeva

Petja Kokudeva, cestovatelka, copywriterka, autorka veršů pro děti a dramaturgyně loutkového divadla.

Bulharská spisovatelka a cestovatelka Petja Kokudeva se narodila ve Smoljanu v roce 1982. Vystudovala anglické gymnázium, poté bakalářský program televizní žurnalistika a magisterský program literatura a tvůrčí psaní na Sofijské univerzitě sv. Klimenta Ochridského. Ještě během studií začala pracovat pro časopis 168 hodin a pro Darik rádio. Nyní působí jako copywriter v mezinárodní reklamní agentuře.

Zabývá se dětskou literaturou, především poezií pro nejmladší recipienty, a dramaturgií loutkového divadla. Řídí rubriku pro děti Pravidla fantazie (Граматика на фантазията), organizuje pro ně kurzy tvůrčího psaní. Některé z jejích básní byly zhudebněny, jiné se staly součástí čítanek pro první stupeň základní školy. Je autorkou učebních textů pro nejmenší čtenáře. Účastní se programu pro děti Zábavné letní čtení.

V roce 2017 obdržela za svou tvorbu pro děti národní cenu Konstantina Konstantinova. Všechny její knihy ilustrovala italská malířka Romina Beneveti (1980), jejíž tvorbu autorka objevila díky svému koníčku – sbírání dětských ilustrací na internetu – a vybrala si ji za svou ilustrátorku.

Její první sbírkou je Lulu: dětské básničky pro dospělé (Лулу: детски стихотворения за възрастни, 2011), za kterou obdržela cenu pro začínající spisovatele Jižní jaro (Южна пролет, 2012). Dětskou logikou nazírá na závažné dospělácké problémy, snaží se, aby rodiče svým dětem nejen četli, ale aby četli současně s nimi, aby je daná témata zaujala a pobavila, aby prostřednictvím sebeironie znovu pohlédli na svět, jako je tomu např. ve filmech Jana Svěráka.

Další básnické sbírky pro děti se nesou v podobném duchu. Básně ve sbírce Malé bytůstky: dětské básničky pro dospělé (Малки същества: детски стихотворения за възрастни, 2014) pojednávají o personifikovaných věcech a záhadných bytostech se zvláštními jmény, např. Záplatář (Кръпкин), který látá těla potrhaná životem, Herbářenka (Хербарика) připomínající dávno zapomenutá data šťastného života, která leží v zaprášeném herbáři a přitom ho stačí jen otevřít. V básničce Doktor Jiný (Доктор Друг) dostává dětský recipient radu, jak se zbavit velkého trápení – a to pohledem na problémy ostatních.

Sbírka Ptaníčka: dětské básničky (Питанки: детски стихотворения, 2016) je vystavěna jako soubor věčných dětských otázek, ve kterých jsou implicitně skryty odpovědi. Na jednoduché otázky, např. „Bude král králem i bez koruny?“, není tak snadné odpovědět, ale musí být jen jedna odpověď správná, není možné nazírat na svět z mnoha různých úhlů?

 

Co je důležité
Kokudeva
, Petja: Pitanki. Detski stichotvorenija. Žanet-45, Plovdiv, 2016, 80 s.
ISBN: 9786191862139

Máma mi řekla,
ať zavolám,
jen když se stane
něco závažného.

Ale jak poznám,
co je důležité?
Dívám se na mravence,
jak za sebou zrnko vláčí.

Je to důležité,
nic nevýznamného.
I kdyby mu tři
říkali, vzdej se ho,

nebude je poslouchat.
Dvakrát silněji
uchopí své zrníčko.
A nemá pravdu?

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse