Německou knižní cenu získal Robert Menasse
Německá knižní cena 2017

Německou knižní cenu získal Robert Menasse

„Hlavní město“, Die Hauptstadt, tak se jmenuje německojazyčný román roku 2017. Sotva před měsícem ho vydal třiašedesátiletý rakouský spisovatel Robert Menasse, který se stal letošním držitelem Německé knižní ceny, udělované ve Frankfurtu nad Mohanem těsně před zahájením největšího knižního veletrhu světa. Historie ukáže, jestli to bude nejslavnější román o Bruselu, který je v naší době synonymem Evropské unie i unijní byrokracie. Českým čtenářům autor představí svou novinku v listopadu.

Než se otevřou brány Frankfurtského knižního veletrhu, udílí německý svaz knihkupců (Börsenverein des deutschen Buchhandels) výroční cenu za nejlepší německojazyčný román roku. Držitelem Německé knižní ceny pro rok 2017 se stal rakouský spisovatel Robert Menasse jako autor románu Die Hauptstadt (Hlavní město), který vydalo prestižní berlínské nakladatelství Suhrkamp. Titul je nominován rovněž na loni zavedenou Rakouskou knižní cenu.

Dějištěm románu je Brusel, hlavními protagonisty úředníci Evropské unie. Robert Menasse, neúprosný kritik nacionalismu a zastánce ideje evropanství, se na několik let přestěhoval do hlavního města EU, aby pochopil, proč má unie v očích obyvatel jednotlivých členských států tak špatnou pověst a jak vlastně celý projekt funguje. Odborná jury na jeho inteligentním, suverénně vystavěném a humorně pointovaném románu ocenila, že „literárně zpracoval současnost tak, že současníci se v díle najdou a příští generace díky němu tuto dobu lépe pochopí“.

Rodák z Vídně Robert Menasse (nar. 1954) patří k nejvýznačnějším rakouským spisovatelům. Na literární scéně se prosadil v roce 1995 románem Schubumkehr, který do češtiny pod titulem Čelem vzad přeložil Hanuš Karlach (Evropský literární klub, 1999). Novějším románem, rovněž dostupným v češtině, je kniha Vyhnání z pekla (překlad Petr Dvořáček, Academia, 2013). K politickým a filozofickým tématům se Menasse hojně vyjadřuje formou esejů, česky vyšla např. jeho práce Evropský systém: občanský hněv a evropský mír aneb proč musí darovaná demokracie ustoupit demokracii vybojované (překlad Petr Dvořáček, Novela Bohemica, 2014). Menasse několikrát navštívil Českou republiku, za měsíc bude již potřetí hostem Festivalu spisovatelů Praha.

O Německou knižní cenu se letos ucházeli také Gerhard Falkner s románem Romeo oder Julia, Franzobel s knihou Das Floss der Medusa, Thomas Lehr se svou novinkou Schlaffende Sonne a dále dvě ženské autorky, obě publikující v nakladatelství Suhrkamp, Marion Poschmann s knihou Die Kieferninseln a Sasha Marianna Salzmann s titulem Ausser sich.

Letošní dvanáctý ročník Německé knižní ceny lze mj. shrnout také v těchto číslech: celkem 106 nakladatelství zaslalo k rukám osmičlenné odborné poroty 174 románů. Vítězný titul byl odměněn částkou 25 000 eur, konkurenti z nejužšího výběru dostali po 2 500 eur. Bezmála pětisetstránková novinka Roberta Menasseho se vyšplhala do čelných pozic na žebříčcích prodejnosti ještě před udělením ceny, ačkoli se prodává teprve měsíc.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse