Jordan Radičkov opět v Praze
Radičkov, Jordan

Jordan Radičkov opět v Praze

Vzpomínka na bulharského dramatika, který tvrdil, že „divadlo je mluvčím spisovatele“, se odehrála v minulém týdnu na různých místech v Praze.

Připomínka Jordana Radičkova se objevila v Praze shodou okolností deset let od uvedení jeho divadelní hry Pokus o létání v Divadle v Dlouhé (2007).

Tento bulharský tvůrce, který sám sebe ale považoval právě především za dramatika, tvrdil, že divadlo je mluvčím spisovatele. Sice zemřel v roce 2004, ale jeho odkaz v podobě prózy a dramat přeložených do třiceti sedmi jazyků nám má pořád co říci. V českém literárním prostředí především díky překladům Hany Reinerové, která je autorkou překladů jak Radičkovových prozaických děl (My, vrabčáci, Střelný slabikář aj.), tak divadelních her (Mela, Lazařina), či Miloši Vojtovi, autorovi překladů divadelních her Pokusu o létání či Sníh se smál, až padal.

Bulharský kulturní institut promítl 24. října ve svém komorním prostředí v Klimentské ulici v Praze o Radičkovovi dokument Čerkeské kroniky, autorovu osobní, moudrostí naplněnou zpověď o životní cestě a tvůrčí inspiraci, kterou mu byl především bulharský venkov jeho dětství. Proběhla rovněž vernisáž výstavy Jordan Radičkov na českých divadelních scénách 20. století, zahrnující bohatý fotografický materiál, divadelní programy a výběr z dobových recenzí, jejíž autorkou je Ivana Srbková ze Slovanské knihovny. Zasvěceně a poutavě pohovořila o inscenování Radičkovových dramat u nás bulharistka Dana Hronková. Výstava potrvá do 24. listopadu.

Na vernisáž zmíněné výstavy navázal 30. října komponovaný večer s názvem Pokus o létání s Radičkovovým dílem v Divadle na Perštýně, který připravily Velvyslanectví BR v ČR a Bulharský kulturní institut v Praze. Účastnili se ho i Rozalija Radičkova, spisovatelova dcera a dramaturgyně Národního divadla Ivana Vazova v Sofii, a nynější ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian, který inscenoval r. 1986 Pokus o létání v Divadle Oldřicha Stibora v Olomouci. Zážitek umocnili herci Marián Labuda se svojí vzpomínkou na inscenaci Lazariády (Lazařina) v režii Milana Lasici, která měla premiéru v roce 1987 ve Štúdiu S. Dále Ivana Lokajová a Jan Vondráček, kteří účinkovali před deseti lety právě ve hře Pokus o létání v Divadle v Dlouhé, a v neposlední řadě také herečtí hosté z Bulharska Marta Vačkova a Vladimir Penev. Ti představili publiku úryvky z Radičkovových próz My, vrabčáciVzpomínky na koně. Celý večer prolínaly úryvky z Čerkeských kronik. Pořadem provázela Borjana Punčeva, známá nejenom jako herečka, ale i jako scenáristka a režisérka.

Jordanu Radičkovovi by letos právě 24. října bylo osmdesát osm let.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse