Vlugt, Simone van der

Vlugt, Simone van der

portrét beletrie zahraniční

Nizozemská spisovatelka Simone van der Vlugt (1966) začala historickými romány pro mládež. Když chtěla přejít na historické romány pro dospělé, nakladatel neměl zájem. „Z nouze“ se tak stala jednou z nejúspěšnějších nizozemských autorek literárních thrillerů. Díky tomuto úspěchu se později přece jen dostala i k historickým románům pro dospělé. Jedním z nich – s názvem Půlnoční modř – se představuje i českým čtenářům.

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn 1966) je nizozemská autorka detektivek a historických románů. Vystudovala francouzštinu a nizozemštinu na pedagogické škole v Amsterodamu. Debutovala v roce 1995 historickou knihou pro mládež De amulet (Amulet) o honu na čarodějnice (inspirovala se klasickým nizozemským dílem v tomto žánru Kruistocht in spijkerbroekKřižák v džínách od They Beckmanové, č. 2007) a v psaní historických příběhů pro čtenáře od 13 let pokračovala. Skrze dobrodružství mladistvých hrdinů (chlapců i dívek) a na základě důkladných rešerší autorka čtenářům přibližuje určité historické období (od přelomu letopočtu po 19. století) v různých částech Evropy. Pedagogické vzdělání využila při psaní knížek pro mladší školáky a děti předškolního věku. V roce 2004 publikovala svou první detektivku De reünie (Maturitní sraz) a zahájila tak dráhu bestsellerové autorky. Celkem se jejích knih prodalo na 2 miliony výtisků. Za titul Op klaarlichte dag (Za bílého dne) dostala v roce 2010 čtenářskou cenu NS Publieksprijs a Crimezone Award (za nejlepší detektivku). Téměř všechny její detektivky byly na NS Publieksprijs nominovány a patřily k nejprodávanějším titulům. V letech 2012–2014 vydala třídílnou sérii v hlavní roli s mladou detektivkou Lois: Aan niemand vertellen (Nikomu to neříkej), Morgen ben ik weer thuis (Zítra jsem zase doma), Vraag niet waarom (Neptej se proč). Děj se odehrává v Alkmaaru, autorčině domovském městě, a při psaní úzce spolupracovala se dvěma detektivy z regionálního oddělení vražd. Od roku 2009 píše také historické romány pro dospělé, jejichž společným znakem je ženská hrdinka – historická osobnost (např. vévodkyně Jacoba van Beieren, 1401–1436) či fiktivní postava –, která statečně překonává životní překážky, ať už ve středověku, nebo za druhé světové války. Van der Vlugtová žije s manželem a dvěma dětmi v Alkmaaru. Její knihy vycházejí i v překladech, zejména do němčiny, ale i angličtiny, italštiny, španělštiny. Detektivní román De reünie byl v roce 2015 zfilmován. Českým čtenářům se autorka představuje historickým románem Půlnoční modř z roku 2016 (č. 2017).

Literární ceny:
2001 Cena mladé poroty města Moers – německá čtenářská cena středoškoláků (De guillotine)
2002 De kleine Cervantes (Malý Cervantes) – belgická čtenářská cena středoškoláků města Gent (Zwarte sneeuw)
2004 Zilveren Vingerafdruk (Stříbrný otisk prstu, od r. 2010 Crimezone Award) – čtenářská cena za nejlepší detektivku (De reünie)
2006 literární cena města Alkmaar (za dosavadní dílo)
2009 Zilveren Vingerafdruk (Stříbrný otisk prstu, od r. 2010 Crimezone Award) – čtenářská cena za nejlepší detektivku (Blauw water)
2010 NS Publieksprijs – čtenářská cena (Op klaarlichte dag)
2010 Crimezone Award – čtenářská cena za nejlepší detektivku (Op klaarlichte dag)

Česky:
Simone van der Vlugt
: Půlnoční modř. Z nizozemského orig. Nachtblauw přel. Lenka Řehová, Metafora, Praha, 2017, 272 s.

Bibliografie (výběr):
1995 De amulet (pro mládež)
1999 De guillotine (pro mládež)
2000 Zwarte sneeuw (pro mládež)
2004 De reünie (detektivka)
2005 Schaduwzuster (detektivka)
2007 Het laatste offer (detektivka)
2008 Blauw water (detektivka)
2009 Jacoba, dochter van Holland (historický román)
2010 Op klaarlichte dag (detektivka)
2011 In mijn dromen (detektivka)
2012 Rode sneeuw in december (historický román)
2012 Aan niemand vertellen (detektivka, 1. díl)
2013 Morgen ben ik weer thuis (detektivka, 2. díl)
2014 Vraag niet waarom (detektivka, 3. díl)
2015 De lege stad (historický román)
2016 Nachtblauw (Půlnoční modř, č. 2017, historický román)
2017 Ginevra (historický román)

Internetové odkazy:
Portrét na Wiki (i angl. a něm.)
Webové stránky autorky
Interview s autorkou (niz., 2013)
Úryvek z knihy (v niz.)
Úryvek z překladu

 

© Magda de Bruin Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 1238x

Inzerce
Inzerce