Trochu jiný zahradnický kurz
Berg, Peter: Biozahradničení

Trochu jiný zahradnický kurz

Biozahradničení Petera Berga je skutečně užitečný průvodce po všem podstatném, s čím se při založení a dalším obhospodařování zahrady podle biologicko-dynamických postupů můžete setkat.

V titulu je uvedeno, že se jedná o základní kurz, a kniha nás opravdu uvádí pouze do základů zahradničení v souladu s přírodními silami. Pro podrobnější informace budeme muset sáhnout po dalších dílech, z nichž autor vychází, ať už těch od Rudolpha Steinera, Marie Thun nebo například Johanny Paungger, přesto bych ráda přítomnou knihu vyzdvihla. Přináší totiž informace jednoduše, srozumitelně, přehledně.

Každá dvoustrana je věnována konkrétnímu tématu a stručný a věcný text je vždy doplněn názorným fotopostupem Co je skutečně důležité. Lépe by se jmenovat ani nemohl. Kroky jsou jasné, nedělá se z nich problém, snadno si vše zapamatujeme, protože jedna fotografie je názornější než dlouhé vysvětlování. A kurz nás vede stránku po stránce dál, ve svižném tempu – stejně jak postupují roční období a s nimi práce, které je potřeba na zahradě udělat. Nebojte se, není jich tak mnoho, biodynamické zahradničení po nás požaduje spíše vědomé pozorování, zásah v pravý čas, podle vesmírných konstelací, a respektování vztahů mezi všemi složkami, které se v živoucí zahradě harmonicky snoubí.

Co od biozahrady očekáváme?
Začneme rozvahou, co vše chceme v zahradě pěstovat. Kolik máme k dispozici metrů čtverečních a zda nám to bude stačit na úplné celoroční samozásobitelství zeleninou, bramborami, ovocem a bylinkami, anebo jen občasné zpestření jídelníčku o zdravé a výživné jídlo. Otestujeme si kvalitu naší půdy a nemusíme při tom navštívit renomované laboratorní pracoviště. Stačí nám rýč, hmat a čich a taky trochu přehled o množství žížal, které nám bydlí na pozemku. Leccos o půdě prozradí i vyskytující se doprovodné rostliny.

A pak přicházejí na řadu již zmíněné biodynamické postupy a preparáty, které ctí půdu a jako jemná homeopatika pomáhají její obnově a posílení. Ty nakonec použijeme i při té nejvyšší zahradnické alchymii, totiž při tvorbě kompostu. Bergův recept, prověřený už třemi generacemi, zní trochu jak z bondovky: „Nadrtit, promísit, udržovat vlhkost a zakrýt.“ Odměnou za trochu námahy nám bude do půl roku vysoce kvalitní humus, který bezprostředně zlepšuje živost a úrodnost zahradní půdy. Navíc, biozahradničení se nemusí omezovat výhradně na zahradu, na balkoně lze nejen pěstovat biozeleninu a ovoce vhodných miniodrůd, ale také „vyrábět“ kompost té nejvyšší kvality. Není to těžké, věřte mi. Tedy hlavně Peteru Bergovi. Balkonovému zahradničení věnuje také nejednu stránku.

Je čas sít a sázet. A plít a kypřit
Základem zdravé zahrady jsou odolné rostliny. Nemalou péči bychom tedy měli hned na počátku věnovat výběru osiva. V knížce najdeme postupy, jak semena sbírat, skladovat, jak rostliny vysívat. Jak o rostlinky pečovat, kdy je přepichovat. Jak je množit řízkováním. Které z nich patří do pařníku, které rovnou na záhon.

A protože je tu řeč o biozahradě, dozvíme se, jak se zbavit na záhonu nežádoucího plevelu a nesahat po chemii. Jako červená nit se celou knihou vine úcta k půdě a všem jejím komponentům. Zapomeňme na hluboké rytí. Tady se kypří a pleje v povrchové vrstvě. Bude se nám při tom hodit nářadí, které si leckdy ani neumíme představit. Znáte kopáč? Nebo kyvadlovou motyku? Slyšeli jste někdy o plecím telefonu? A vůbec, mnohý plevel, než jej hodíte na kompost, zkuste využít v kuchyni. Z vlastní zkušenosti vím, jakou lahůdkou je dobře připravený merlík, bršlice i šrucha.

Nelikvidujme je bez rozmyslu
Některé druhy zeleniny s krátkou vegetační dobou je šikovné vysévat postupně, abychom si zajistili průběžnou úrodu. A mějme stále na paměti správný osevní sled, jak s ohledem k požadovaným vlastnostem půdy pro konkrétní rostliny, tak ke střídání záhonů v budoucích letech, abychom se vyhnuli vyčerpání živin, degradaci osiva a přenosu chorob a škůdců. Autor nevynechává ani podstatnou kapitolu o mulčování. I tato snadná technika nám ulehčí práci a vede k obnovení kvality půdy, jež je alfou a omegou celé téhle výsostně ekologické knížky.

Peter Berg ovšem není dogmatický. Zejména pokud začínáme obdělávat zanedbaný pozemek, někdy se na samotném startu vyráběným hnojivům nevyhneme. Jako vhodná ale volí ta nejpřirozenější – rohovinovou moučku a dolomitický vápenec. A na druhou stranu, panstvo promine, dobrou službu na zahradě udělá i čerstvý kravinec.

Různorodost je řešení
Zahradnická alchymie pokračuje dalšími recepty. Tentokrát na výrobu bylinných jích a výluhů. Vyživují rostliny a chrání je před škůdci a nemocemi. I jim se kniha ve stručnosti věnuje a než by jim autor vyhlašoval nelítostnou válku, snaží se preventivně omezit podmínky, které napomáhají jejich množení a šíření. Opět se tu setkáváme s celostním pohledem na mikrokosmos zahrady, kde se jednotlivé rostliny navzájem podporují – pouze jim to musíme umožnit. A pak jsou tu také přirození protihráči, kteří udržují škůdce pěkně pod kontrolou: užitečný hmyz, ježci, lasice, slepýši, hadi, žáby, ptáci… Bude-li naše zahrada skýtat útočiště těmto živočichům, bude vzkvétat. A taková motýlí louka nebo hmyzí hotel udělají velkou radost i dětem. Do zahrady plné života patří samozřejmě i včely. Autor je připomíná hlavně z pohledu zahradníka, radí tedy, které rostliny jsou dobrou včelí pastvou.

Publikace končí stručným „zahradníkovým rokem“ a nezapomíná na tu nejsladší pěstitelskou činnost, tedy zpracování úrody. A uvidíme, že ani zimní období není zahradnicky nezajímavé. Leccos můžeme ještě sklízet, rychlit a hlavně důkladně plánovat další sezonu.

Bergovo Biozahradničení je pro zahradnického začátečníka poklad. Snad bychom mu jen vytkli absenci informací k ovocnářství, roubování a řezu ovocných stromů. Na druhou stranu poskytuje cenné kontakty na výrobce biodynamických preparátů, a to i v českém prostředí. Kniha nám představuje čirou zahradnickou praxi, je to rychlík, který sviští a nezastavuje, aby na necelých dvou stech stránkách ukázal v kostce vše, co biozahradník potřebuje.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Peter Berg: Biozahradničení. Základní kurz. Přel. Jana Čeřenová, Kazda, Brno, 2017, 192 s.

Zařazení článku:

přírodní vědy

Jazyk:

Hodnocení knihy:

90%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse