Inspirace pro jakýkoliv zahradnický záměr
Dobbs, Liz: 1001 rostlin

Inspirace pro jakýkoliv zahradnický záměr

Obrazová encyklopedie, pod níž je jako hlavní editorka podepsána Liz Dobbsová, je opravdu rozsáhlá, připravte se na to, že se s ní trochu hůře manipuluje. Nevznikla však se záměrem utopit zájemce o zahradničení v hlubinách nekončících informací, naopak, autoři si dali za cíl pomoci při výběru těch správných rostlin pro konkrétní zahradu. A povedlo se jim to.

Ryze praktická publikace 1001 rostlin: Pro radost z pěstování je společné dílo čtyř desítek autorů z obou stran Atlantiku, všichni jsou představeni v závěrečné příloze. V jejich řadách najdeme publicisty a novináře, kteří se zahradním tématům dlouhodobě věnují, majitele okrasných školek a zahradnických firem obecně, zahradní designéry a další odborníky z oboru a také například historiky, již se zabývají dějinami zahradní architektury. Jednotlivá hesla jsou psána lehkou rukou, čtou se snadno a příjemně a tvoří harmonický celek. K pozitivnímu dojmu z knihy přispěla bezesporu i skvělá práce překladatele Romana Tadiče a kvalitní redakce odborného obsahu i jazyka.

Svět rostlin na stříbrném tácu
Základním mottem publikace je, že všechny uvedené rostliny si zaslouží být pěstovány. Pro potěchu. A na nás je, abychom si moudře vybrali takový sortiment, který naši zahradu, ale třeba i balkon či patio promění v krásný prostor, přiměřeně pestrý a v neposlední míře únosný, co se týče potřebné péče. Kniha představuje plané druhy, osvědčené kultivary, mnohdy dávno zapomenuté, ale také šlechtitelské novinky posledních let. Všechny představené rostliny jsou vyzkoušené z hlediska pěstitelských i estetických nároků a jsou vitální, robustní, odolné vůči chorobám. Můžeme se na ně zkrátka spolehnout.

Kniha reprezentuje všechno, čím nás rostliny lákají – chuť, barvu, vůni, tvar… V jednotlivých kapitolách zahrnuje prakticky všechny jejich skupiny, které lze pěstovat na zahradě, na balkoně nebo v bytě: letničky, trvalky, cibuloviny, pokojové a popínavé rostliny, keře, růže, kuchyňské a léčivé byliny, zeleninu i drobné ovoce. Pěstování škály rostlin může totiž zahradníky lákat i pro možnost experimentování. Některé kombinace prostě nevyjdou, něco se nerozroste, jak jsme potřebovali, naopak jiné druhy jsou schopny obsadit zahradu tak rychle, že se z obdivované krásky rázem stane nevítaný host.

Stromy nejsou v souboru zařazeny, a to záměrně. Výsadba stromu chce opravdu zodpovědnou úvahu. Je to rozhodnutí pro několik dalších generací a jen nerozvážný pěstitel by si nevážil vzrostlého stromu a riskoval by jeho přesazení, či dokonce pokácení. Se zmenšujícími se zahrádkami ubývá zelených ploch, kam lze stromy vysadit. Když už se k tomu rozhodneme, není tu prostor na pokusy.

S rostlinami přichází do vaší zahrady svět
Tahle jedinečná encyklopedie chce být i trochu zábavná. K listování lákají nejen barevné fotografie, ale i texty, které lze číst jako beletrii. No uznejte, není tenhle popis piláta modrého skvostný? „Chlupaté stonky a drsné listy z něj snad mohou dělat škaredu, kterého si zamiluje jen vlastní matka, ale sytě modré květy ho mění v miláčka davů.“ Hesla zkrátka nejsou jen strohé položky. Většinu rostlin prezentuje zajímavý příběh jejich pěstování nebo cesty z divoké přírody mnoha koutů světa do zahrad. Ani historie botanické terminologie nebývá bez zajímavosti. A za velmi cenná považuji doporučení vhodných kombinací rostlin a pěstebních podmínek.

Než ale přistoupíme k příběhu, jsou rostliny charakterizovány úvodními údaji. Kvituji s povděkem informaci nejen o jejich výšce v pěti letech, ale také šířce. Není vždy samozřejmostí ji uvádět a pro plánování zahrady má význam podstatný. Kamenem úrazu u britských publikací je údaj o odolnosti rostliny vůči chladu. Je zde uveden v kategoriích hodnocení britské Královské zahradnické společnosti (RHS) nebo amerického systému podle klimatických zón; je potřeba je nejprve nastudovat, abychom zkratkám uvedených v heslech porozuměli. Ale rostlina hodnocená jako mrazuvzdorná nemusí v naší, spíše už kontinentální zimě obstát. Já vím, můžete kontrovat, že zimy posledních let moc mrazivých dní neukázaly… Možná se tu otevírá příležitost pro již zmiňované zahradnické experimentování – klima se mění, rostliny se mu přizpůsobují, osvědčené pravdy přestávají platit.

Pokud se nadchneme pro některou z rostlinných kombinací, jistě nám při nákupu pomohou i navržené alternativy. Trochu v knize postrádám informace o množení jednotlivých odrůd – mnoho z nich nebude snadné v našich podmínkách sehnat, a dostaneme-li se k nim alespoň v podobě semen, bylo by dobré o specifikách jejich klíčení vědět víc. A u jednoletých či dvouletých rostlin bych zase uvítala údaj, zda se na stanovišti udržují samovýsevem. Ovšem autoři jednoznačně deklarují, že neaspirovali na vytvoření botanické publikace, a že spíše než „jak“ pěstovat, kniha ukazuje „proč“ pěstovat.

Všechny pěstovat nelze, listujte a vybírejte
Ve svazku 1001 rostlin najdeme vyčerpávající výčet letniček, ovšem v lehce matoucím propojení s dvouletkami a krátkověkými perenami. Kapitola o trvalkách nutně obsahuje pouze skromnou sbírku rostlin, vždyť sama tato sekce by vydala na monumentální encyklopedické dílo. Podrobnější zastavení nás čeká u kosatců, zavinutek či plaménků, naopak jen malý prostor je tu poskytnutý travám a kapradinám. Ve skupině keřů by zahradníkům napomohl zřetelný údaj hned v úvodu, kdy a jak keř vykvétá a zda má zajímavé zbarvení listů. Většinou se to dočteme v dalším textu, ale musíme hledat. Zatímco fotografie rostlin jsou jinde v knize dostačující, tady bych ocenila ještě snímek habitu celého keře. Každopádně i tato kategorie je neobyčejně bohatá a nalezneme v ní řadu u nás nepříliš běžných druhů. A repertoár méně obvyklých rostlin nás čeká i v oddělení popínavek. Dozvíme se, jakou oporu zvolit a jaké výšky rostlina dosahuje. Výběr je pestrý, pro zeď i treláž, pro pergolu i loubí, pro zastíněné místo i plné slunce.

Kapitola o růžích klade důraz na zdravé, houževnaté kultivary, odolné vůči chorobám. Ale kdo se v růžích vyzná tak málo jako já, bude postrádat na první pohled zřetelné označení, zda je jedná o popínavý, či půdopokryvný druh, o růži botanickou, historickou, nebo třeba čajohybrid.

Málokdo by asi v takové knize očekával kapitolu s výčtem rostlin vhodných pro interiér a patio. A vida, je tu ve velkorysém provedení. Nabízí rozmanitou směsici sukulentů, kaktusů, masožravek, orchidejí, ibišků, palem, exotických keřů i drobných letniček. A protože nejen krásou živ je člověk, čekají na nás ještě závěrečné kapitoly plné voňavých a léčivých bylin, chutné zeleniny a šťavnatého sladkého ovoce. Autoři doporučují odrůdy, které plodí spolehlivě, mají významnou estetickou funkci v zahradě, mnohé z nich jsou potravou pro včely. A připojují rady, jak o rostliny správně pečovat, abychom sklidili bohatou úrodu.

Encyklopedie, která vás bude bavit
K rostlinám člověka váže bytostný vztah a tato kniha ho jenom prohloubí. Z takového skvělého výběru už uděláte barvitou a působivou zahradu. Tahle encyklopedie vás nezahltí, zas a znovu se k ní budete rádi vracet a čerpat z jejích stránek inspiraci a zahradnickou radost.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Liz Dobbsová (ed.): 1001 rostlin. Pro radost z pěstování. Přel. Roman Tadič, Volvox Globator, Praha, 2017, 960 s.

Zařazení článku:

přírodní vědy

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

90%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse