Na začátku sama nevím, co se v knize bude dít
Närhi, Kati

Na začátku sama nevím, co se v knize bude dít

Rozhovor s komiksovou autorkou Kati Närhi o situaci tohoto žánru ve Finsku, o vyčnívající hrdince a o tom, jak samotnou tvůrkyni vlastní příběhy často překvapí.

Finská kreslířka a scenáristka Kati Närhi (nar. 1973) se českému čtenáři představila zatím jen jednou – komiksem Agnes a sedmý host (česky 2017). V něm mísí prvky strašidelné anglické detektivky a romance, ale oba triviální žánry zároveň jemně paroduje. Své dílo přijela autorka představit na Svět knihy 2018.

iLiteratura: Na jaké úrovni je podle vás současný finský komiks, když jej srovnáte s jinými zeměmi?
Kati Närhi: Nevím, zda jsem ta nejpovolanější, kdo na takovou otázku může odpovědět, ale myslím, že ve Finsku vznikají kvalitní komiksy. Například díla Kati Kovács a J. P. Ahonena se dočkaly překladů do mnoha jazyků. Obzvlášť Ahonenův seriál Belzebubs (Belzebubovi) sklízí v zahraničí velké úspěchy.

Ve Finsku je ale poměrně málo komiksových nakladatelů. Existuje snad jen jedno nakladatelství, které se specializuje čistě na komiksy. Velké nakladatelské domy vydávají jen několik komiksových titulů ročně. Malí nakladatelé přicházejí s tituly nějakým způsobem zvláštními, vymykajícími se. Některé z nich jsou provedené velmi krásně, jiné jsou spíše amatérské, ale všechno jsou to publikace, které vznikají především z lásky ke komiksu, a ne s vidinou zisku.

iLiteratura: Najdou se podle vás společné rysy současného finského komiksu?
Kati Närhi: Nedá se říct, že by měl finský komiks vyloženě nějaké společné rysy. Projevují se tu podobné trendy jako kdekoli jinde. Jednou se tvůrci nadchnou pro reportážní komiksy, jindy zase pro autobiografické. Ale není vyloučené, že to lidé mimo Finsko vnímají jinak.

iLiteratura: Jak jste si vy osobně našla cestu k tvorbě komiksu?
Kati Närhi: Od malička jsem si v jednom kuse něco kreslila a za studií literatury a estetiky na Helsinské univerzitě jsem si řekla, že bych si tím mohla přivydělávat. Nejprve jsem kreslila stripy do místních novin ve městě Sipoo, později jsem asi rok přispívala do večerníku Ilta-Sanomat. Zanedlouho mi došlo, že nejen existují i lepší způsoby přivýdělku, ale že není vůbec lehké tvořit jednou týdně nápaditý a vtipný komiksový seriál. Mezitím jsem vystudovala grafický design na univerzitě a pak jsem několik let pracovala jako art directorka v helsinském obchodním domě Stockmann. Z toho se po pár letech stala rutina a já věděla, že se chci víc věnovat tvůrčí práci. Tehdy jsem začala kreslit Agnes.

iLiteratura: Jak probíhá samotná práce na komiksu – napadne vás nejprve příběh, anebo začnete rovnou kreslit postavy a prostředí? Jak se proces vyvíjí dál?
Kati Närhi: Jakmile mě napadne zajímavý námět, poznamenám si ho a sepíšu základní příběh. Počáteční kostra je dost neurčitá, protože se nechci nechat ničím svazovat. Pak navrhnu a načrtnu postavy a prostředí. Dál pokračuji obvykle tím, že si co nejpřesněji rozvrhnu první kapitolu, a když pak začnu kreslit, ta následující už se mi rodí v hlavě. Na začátku sama nevím, co se v knize všechno bude dít. Děj se odkrývá pozvolna, zatímco na něm pracuji, a tak i mnohdy překvapí.

iLiteratura: Jak to bylo konkrétně s Agnes? Má nějaký reálný předobraz?
Kati Närhi: Vyloženě reálný předobraz nemá, podobná postava se ale mihla už v mých předchozích stripech. Byla to taková trochu jiná, divná holčička, která vyčnívala a to mě zaujalo. Došlo mi, že mne samotnou taková postava zajímá. Chtěla jsem mít silnou a rozhodnou hrdinku, která ví, co dělá, a je jí víceméně fuk, co si o ní myslí ostatní. Trochu připomíná mě, když jsem byla malá.

iLiteratura: Jsou její dobrodružství výplodem fantazie, anebo čerpáte z vlastního života a zkušeností?
Kati Närhi: Většina je vymyšlená, ale samozřejmě se občas do příběhů zatoulá i něco, co jsem sama zažila, co jsem zaslechla nebo se o tom někde dočetla.

iLiteratura: Neplánujete v budoucnu v příhodách s Agnes pokračovat?
Kati Närhi: Původně jsem neměla v úmyslu stvořit o Agnes celé tři knihy, ale příběh si přirozeně vyžádal pokračování. Strávila jsem s ní více než pět let, sledovala jsem, jak z malé holčičky dospívala ve svéráznou dívku. Když jsem dokončovala třetí díl, říkala jsem si, že bych se pro změnu ráda věnovala něčemu jinému. Čas od času se ale k Agnes v myšlenkách vracím, zatím jsem se ovšem pevně nerozhodla, zda chci její příběh dál rozvíjet, nebo ne.

iLiteratura: Co máte tedy aktuálně na pracovním stole?
Kati Närhi: Pracuji průběžně na ilustracích k dětským knížkám. Spolupracuji například se spisovatelkou Paulou Noronen na knihách o noční škole malých zombiů a upírů (finsky Yökoulu). Současně se věnuji vlastnímu projektu, ale o tom zatím nechci moc prozrazovat, snad jen, že půjde opět o hru se žánry. Zatímco u Agnes šlo o spojení detektivky a gotického hororu, tentokrát se to blíží spíše pohádce.

 

Rozhovor

Spisovatel:

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse