Polské šmírování v Praze
Stachula, Magda: Mazací tramvaj

Polské šmírování v Praze

Spletitý a napínavý psychologický thriller Magdy Stachuly se částečně odehrává v Praze. Polská autorka se zaměřila především na motiv odcizení, bezradnosti, stereotypu a povrchnosti. Jednu z hlavních linií tvoří motiv křivdy a minulosti, která může být znenadání oživena.

Debut Magdy Stachuly (nar. 1982) vyvolal mezi čtenáři v jejím rodném Polsku velký ohlas. Z hlediska žánru se dílo řadí mezi psychologické thrillery a po formální stránce sestává z mnoha drobných kapitol, které se střídavě orientují na čtyři hlavní postavy – Anitu, Adama, Erika a Martu, jejichž očima je každá kapitola vyprávěna. Díky strategii střídání perspektiv je čtenář svědkem nejniternějších vnitřních monologů postav; jejich silná psychologizace patří k nejvýraznějším rysům Mazací tramvaje. Děj thrilleru autorka zasadila převážně do současného Polska, přičemž její analýza se soustředí na každodennost životních starostí a problémů člověka. Kniha tak získává na aktuálnosti a zároveň na sugestivitě.

Příběhu čtyř hrdinů zpočátku vévodí Anita s Adamem, kteří tvoří manželský pár. Jejich kdysi idylický vztah se pod tíhou nenaplněných snů postupně rozpadá. Erika s Martou se objevují až později, když se prostor románu rozšíří za hranice Krakova, až do Prahy a dalších míst České republiky, přičemž s českými reáliemi je autorka očividně dobře obeznámená (podrobnosti o Rubensových malbách v kostele sv. Tomáše apod.).

Spojujícím motivem knihy je titulní mazací tramvaj, reálné, ryze české specifikum. Toto technické vozidlo je vybaveno kamerou, díky které bylo možné ještě donedávna sledovat pomocí internetového streamu trasu, jíž tramvaj pravidelně projíždí, včetně cestujících na zastávkách a dalších podrobností. Právě Anita, jedna ze dvou hlavních postav, prostřednictvím mazací tramvaje pravidelně špehuje mladý pražský pár. To je pouze nejzjevnější případ sledování, které je uvedené také v mottu uvedeném na deskách („Vždy existuje někdo, kdo vás sleduje“) a které v románu probíhá v různých rovinách a mezi různými postavami. Patologický vztah se postupně stává hlavním tématem, který ústí v absurdní situace a reakce, když se k němu přidá motiv křivdy a minulosti, která může být znenadání oživena.

Ne vždy se autorce daří líčit děj nečekaně, ale v klíčových momentech (závěr, motivace záporné postavy) pracuje poutavě a nápaditě. Mazací tramvaj je velmi čtivý thriller s atraktivními českými kulisami – a polskými čtenáři byl dobře přijat po zásluze.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Michael Alexa, CPress, Brno, 2017, 288 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse