Yggdrasil, Mjöllni nebo Ásgard pro děti
Gunnarsdóttir, Kristín Ragna: Úlf a Edda

Yggdrasil, Mjöllni nebo Ásgard pro děti

Severská mytologie se nejen u nás v současné době těší značné oblibě. Kniha, která by ji přístupnou formou zprostředkovala dětem, na českém trhu však dosud chyběla. Úlf a Edda navíc nabízí čtivý dobrodružný příběh.

Navzdory stále rostoucí oblibě severské literatury u nás zůstává překlad islandských dětských knih ojedinělým úkazem. Před dvěma lety vydalo nakladatelství Argo dva tituly trojice severských autorů Strašidláci nebrečíNe! řeklo strašidýlko pro nejmenší děti, jinak bychom však islandské zástupce knížek pro děti na českém trhu v posledních letech hledali marně. Nakladatelství Barrister & Principal nyní přichází s dobrodružným příběhem spisovatelky a ilustrátorky Kristín Ragny Gunnarsdóttir (nar. 1968). Ta se ve své tvorbě dlouhodobě věnuje severské mytologii a jejímu zprostředkování dětskému čtenáři, a tak nepřekvapí, že i Úlf a Edda: Ukradený klenot se hemží severskými bohy a dalšími mytickými bytostmi.

Hlavními hrdiny jsou Úlf a Edda, nevlastní sourozenci, kteří jsou nuceni na léto opustit dům ve městě a vydat se s otcem na venkov. Tam bydlí a pracuje i jejich babička, slavná archeoložka. Už jméno Edda nám dává tušit, že se děj bude točit kolem pohanského náboženství starých Islanďanů – odkazuje totiž ke starobylým literárním památkám, k PoetickéProzaické Eddě, z nichž naše vědomosti o severské mytologii převážně čerpáme. Vstupenku do světa severských bohů představuje drahocenný klenot, který babička v dětství našla při vykopávkách a nyní jí byl odcizen. Vnoučata se rozhodnou přijít záhadě na kloub, zloděje vypátrat a získat šperk zpátky. Pátrání je zavede do tajné podzemní chodby ústící do jiného světa…

Čtivý a napínavý příběh nás pohání otáčet jednu stránku za druhou. I když dobrodružství, jež děti zažívají, jsou často velmi nebezpečná a mnohdy jim jde o život, a přestože kniha letmo zmiňuje i pochmurná témata (Eddě zemřela maminka na rakovinu), její tón je odlehčený a soustřeďuje se především na zábavnou složku zápletky. Navíc sledujeme, jak se postupně mění vztah Eddy k mladšímu bráškovi, kterému na začátku skoro nemůže přijít na jméno. Hlavní přidanou hodnotu knihy nicméně představuje přístupné vyobrazení severské mytologie. Bohové a mýty s nimi spojené jsou do ní přirozeně zakomponovány, byť vzhledem k omezenému rozsahu pochopitelně ne v celé své šíři. Autorka si také mnohé motivy upravuje pro potřeby vlastního textu, i tak ale čtenář získá základní přehled a osvojí si pojmy jako Yggdrasil, Mjöllni nebo Ásgard. Jako vhodný doplněk četby lze zvídavým dětem a jejich rodičům doporučit „dospělácká“ převyprávění mýtů Soumrak bohů Heleny Kadečkové (nové vydání chystá na podzim nakladatelství Dybbuk) či Severskou mytologii Neila Gaimana.

Neodmyslitelnou součástí příběhu jsou autorčiny lehce hororové a zároveň humorné ilustrace. Ty uvádějí každou kapitolu a doprovázejí text mimo jiné kolážovými mapami. Obzvlášť vydařené jsou výmluvné medailonkové portréty jednotlivých hrdinů, které se objevují v místě, kdy poprvé vstupují do děje. Čtenář si tak snadno dotyčného představí, aniž by jeho vzhled musel být popsán, a navíc mu to v množství postav příhodně usnadňuje orientaci. Nejen řecká, ale také severská mytologie by (řečeno s trochou nadsázky, recenzentka je absolventka nordistiky) měla patřit k základnímu vzdělání. Nyní máme skvělou příležitost, jak ji zcela přístupnou formou zprostředkovat i dětem ve věku 8 až 12 let, a to s nádavkem parádního dobrodružství. Nenechme si tuto příležitost ujít.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Kristín Ragna Gunnarsdóttir: Úlf a Edda. Ukradený klenot. Přel. Martina Kašparová, Barrister & Principal, Brno, 2018, 176 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Martin Liška,

Jako doplňkovou četbu by bylo možné ještě doplnit knihu Zdeňka Šmída Dlouhé noci vikingů, kterou ovšem ocení spíše starší děti a dospělí.