Láskyplná setkání s našimi zelenými příbuznými
Storl, Wolf-Dieter: Duše rostlin

Láskyplná setkání s našimi zelenými příbuznými

Rodinné nakladatelství Kořeny vydává publikace etnobotanika, kulturního antropologa a bylináře Wolfa-Dietera Storla již od samého počátku svého vzniku. Důvodem je obdiv k pravdivosti, pokoře a skutečnému porozumění vzájemné propojenosti všech jevů na úrovni mikro i makrokosmu, vlastních všem dílům tohoto autora. Duše rostlin není výjimkou.

Mohlo by se zdát, že je titul knihy nadnesený a že publikace de facto přináší jen trochu podrobnější představení šestapadesáti rostlinných druhů. Nenechme se mýlit. Najdeme v ní fascinující fotografie a skvostné texty, zahrnující nejen informace o léčebných účincích vybrané byliny a historii jejího využívání, ale zejména šamanské pojetí rostliny jako mocné bytosti. Je to živá voda pro naše vyprahlé duše. Moderní technologie otupují naše smysly, naši intuici a schopnost zachytit půvab a podstatu všeho kolem nás. Dnes a denně je nám jejich prostřednictvím předkládán k uvěření obraz světa, který ve své povrchnosti není schopen postihnout hloubku věcí. Při pozorném vnímání nám kniha zprostředkuje niterný a v tom nejlepším slova smyslu obohacující zážitek.

Fotografie – poezie v absolutní pravdivosti
Snímky Franka Brunkeho jsou jedinečné a doslova magické. Byly vytvořeny bez zvláštních technických efektů, jen v přirozeném světle. Ať už zobrazují rostlinu v kterékoliv denní či roční době, vždy jsou výsledkem dlouhého dialogu s bylinou. Brunke si u každé dopřál dostatek času vnímat její kvintesenci a objevit její celistvou a oduševnělou krásu, díky čemuž vznikl unikátní soubor fotografií, které nelze nazvat jinak než meditativní podívanou. Jejich autor je původní profesí zahradník, krajinář a zahradní architekt a schopnost pohlížet na rostliny jako duchovní bytosti je pro něj samozřejmostí. Trpělivá pozorování odhalují, že jsou v neustálém pohybu, v souladu s kosmickými rytmy a že představují zviditelněné životní procesy. Fotky jsou natolik mistrné, že z nich toto poznání jednoznačně vyzařuje.

Text – pestrobarevný drahokam
Nádherné texty šamana a také vypravěče pověstí Storla těžko přečteme na jeden zátah. Zasluhují si, abychom se k nim zas a znovu vraceli. S každým listováním knihou objevíme další novinky a prožitky. Čtenář se pomalu učí navazovat s rostlinami bližší vztah a třeba si najde pro sebe tu svou nejvhodnější: jak z pohledu léčebného, tak z hlediska pomoci v duchovním růstu. Autor je popisuje jako inteligentní, moudré a posvátné bytosti vznikající z vody a světla, jako prastaré organismy, které nám dávají kyslík, výživu, domov, šatí nás a jsou schopné vyléčit mnohé nemoci a smutky. Zároveň je považuje za osobnosti, které mají mnohem více smyslů než živočichové, jsou napojeny na celý vesmír a umějí na něj velmi efektivně reagovat. Díky téhle skromné knížce pochopíme zázraky, konající se každé jaro na trávníku.

Cestou odvěké moudrosti
Duše rostlin dokazuje, že v přírodě je vše dobře zařízeno. Třeba mladé lístky orseje nám dodají po dlouhé zimě první vitamín C. Pro naše předky znamenaly posílení a ochranu proti kurdějím. A že je orsej po odkvětu už jedovatý? Storl pojem toxicity relativizuje. Ukazuje širší souvislosti a připomíná, že i takové rostliny mají léčebný dosah a že může nastat situace, kdy dojde na vyhánění čerta ďáblem. Lze využít jejich projímavých účinků, budou účinné v homeopatických lécích… A co je nejedlé pro člověka, dobře poslouží jako potrava pro hospodářská zvířata. Kniha představuje řadu méně známých druhů, jakými jsou např. mokrýš střídavolistý, hlístník hnízdák nebo dříve běžný karbinec obecný. Zjistíme, že každá nese signaturu pro orgány, jež léčí. Že semena kapradin poskytují svému nositeli takovou čarovnou moc, že byly doby, kdy se kvůli jejich držení upalovalo. Dozvíme se, k jakým účelům sloužily obrovské listy devětsilu a jakou téměř univerzální schopnost léčit tato rostlina má. Mnohé z léčivek byly moderní vědou zpochybněny nebo démonizovány, když v nich byla laboratorními testy objevena stopa toxinů. Stalo se to nejen zmíněnému devětsilu, ale třeba také podbělu, brutnáku nebo kontryhelu. Navzdory snažení farmaceutických firem roste počet těch, kteří v sílu bylin věří. Naši předci nebyli nevzdělaní hlupáci, od dob Aristotela, Hildegardy z Bingenu nebo Matthioliho dobře věděli, co v sobě skrývají za moc a jak je bezpečně a s pokorou a vděkem využít.

Listovat touhle knížkou je čiré potěšení. Stejně dovedně, jako umí její autor komunikovat s rostlinným světem, rozmlouvá se svými čtenáři. Píše čtivě, zasvěceně, navíc s jemným humorem. Možná by nádherné fotografické publikaci slušel větší formát, ale to je jediný povzdech, který mně, když ji držím v ruce, přijde na mysl.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Wolf-Dieter Storl: Duše rostlin. Poselství a léčivá síla z bylinné říše. Přel. Kateřina KrauseGertruda Kocourková, Kořeny, Praha, 2018, 160 s.

Zařazení článku:

přírodní vědy

Jazyk:

Hodnocení knihy:

90%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Linda,

Tato knížka se určitě bude líbit lidem, kteří se zajímají o duši rostlin ve smyslu léčebném až duchovním. Pro mě byla přínosem hlavně díky novým informacím ohledně jejich využití, jejich jedovatosti a různými zajímavostmi :)

redakce,

Děkujeme za upozornění, karabinec jsme opravili na karbinec :)

Jiří V.,

Rostlinu "karabinec" neznám, za to dobře znám karbinec evropský.