Domácí štěstí po finsku
Rantanen, Miska: Kalba ve spoďárech. Kalsarikänni

Domácí štěstí po finsku

Když člověk místo horkého kakaa doma po těžkém dnu popadne sklenku s něčím ostřejším a shodí pracovní oděv, ať už jsou to montérky, nebo formální oblek, může se snadno stát šťastným Finem.

Nejrůznějších návodů na šťastný život je všude plno, ale proč jsou podle zprávy World Happiness Report, kterou vydává OSN, opakovaně nejšťastnější právě Finové? Tuto zásadní otázku si položil i finský novinář a autor populárně naučných knih Miska Rantanen (nar. 1967), a protože jednoznačnou odpověď od vědeckých autorit nezískal, nelenil a pustil se do hledání kořenů finského štěstí sám. Výsledkem jeho bádání je knížka Kalba ve spoďárech, trošku ironický políček příjemným huňatým dekám, klidu hřejivého krbu i osvěžujícímu ponoru do ledové vody, jak je známe z jiných severských příruček plných hygge, lykke, lagomsisu. Fenomén pohodlného domáckého pití, takzvaná kalsarikänni, tedy „kalba ve spoďárech“, není ve Finsku nikterak neznámý, ale záhy po vydání této knihy chytil nový dech a s velkým úspěchem se rozletěl do celého světa. Dlužno podotknout, že mnoho příznivců si tento neortodoxní přístup k hledání štěstí našel mezi britskými čtenáři, jimž je suchý humor vlastní.

Rantanen se ve svém dílku striktně drží formátu příruček či nejrůznějších průvodců a kombinuje teorii s praxí, takže se do detailů (leckdy bohužel až zbytečných) dozvíte, jak je tato aktivita definována, jaký je její původ a rozšíření a nakolik se dá považovat za finský zen. V knize najdete i podrobný návod na to, jaký nápoj zvolit, jak jej vychladit (či nechladit), co k němu zakousnout, co si pustit za hudbu nebo videa, nezapomíná se ani na důrazné varování, co v tomto stavu zásadně nepodnikat – a že je toho hodně! Mimochodem: kalba ve spoďárech má od roku 2015 i své vlastní oficiální emoji – kvůli genderové vyváženosti pochopitelně hned dvě.

Autor byl ve svém vědeckém zanícení skutečně velmi důkladný, až pedantický, což má na jednu stranu jisté kouzlo, ale v pozdějších fázích knihy tím může čtenáře trošku mořit. Svá tvrzení dokládá řadou podrobných grafů, přehledných tabulek a subtilních ilustrací, jejichž autorkou je Mari Huhtanen. Pouze na čtenáři samozřejmě bude, nakolik se s předloženými „důkazy“ ztotožní, nicméně institut Norra Haga Party Central na seznamu finských vědeckých institucí rozhodně nehledejte. Důležitou součástí textu jsou po americkém způsobu také doporučující osobní svědectví těch, kteří jednou okusili a již nemohou jinak: „Kdysi jsem si říkal, že si sepíšu seznam všech nesporných výhod kalby ve spoďárech ve srovnání s kalbou v hospodě. Zhruba tucet bodů dám dohromady z fleku. Minimálně jde o levnější alkohol, lepší muziku, dá se koukat na telku, záchod je čistej a není tam fronta, ani na pití není nutný stát frontu, nemusíte jezdit taxíkem, nemusíte snášet pitomce. Asi tolik na úvod.“

Důvodů, proč to zkusit, je ovšem celá řada – první stovka nejlepších, uvedená zhruba uprostřed knížky, začíná prostě: „1. Konečně máte padla.“ A pak už stačí jen odložit mozek i svrchní oděv v šatně a nalít si sklenku až po okraj.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Miska Rantanen: Kalba ve spoďárech. Kalsarikänni. Pij a žij jako Fin. Přel. Jitka Hanušová, Paseka, Praha a Litomyšl, 2019, 184 s.

Zařazení článku:

humor

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse