Vanden Heede, Sylvia

Vanden Heede, Sylvia

portrét beletrie zahraniční

Sylvia Vanden Heede je přední a hojně překládaná vlámská autorka knih pro děti a mládež. Zejména humorné i napínavé příhody lišáka a zaječice (Haas en Vos) jí zajistily popularitu doma i v cizině. Přinášíme také ukázku z její tvorby v českém překladu Libuše van Dijk Lisové, který vznikl v rámci každoročního projektu nadace Flanders Literature s cílem najít vlámským autorům a jejich titulům zahraniční nakladatele.

Sylvia Vanden Heede

Sylvia Vanden Heede (nar. 1961) je přední vlámská autorka literatury pro děti a mládež. Narodila se a vyrostla v rodině s osmi dětmi v západovlámském městečku Zwevegem poblíž francouzských a valonských hranic. Studovala na uměleckoprůmyslové škole v Bruggách a na teologické škole v Heverlee. Žije v Bruggách. Za debut De spiegelplas (1987, Zrcadlová louže) pro čtenáře od 10 let získala třetí cenu v debutantské literární soutěži Jacoba van Maerlanta. Od té doby píše pro všechny věkové kategorie, ale největší úspěch jí přinesla série knih o lišákovi a zaječici (Vos en Haas, ve spolupráci s nizozemským ilustrátorem Thé Tjong-Khingem), která je určená začínajícím čtenářům. Za různé jednotlivé díly této série získala nizozemská i vlámská odborná i čtenářská ocenění. Svět zvířátek, která mají lidské vlastnosti, připomíná např. některé knížky o Krtkovi.

Knížky pro začínající čtenáře tvoří v nizozemské jazykové oblasti zvláštní kategorii odstupňovanou podle obtížnosti, kde se využívá toho, že nizozemština obsahuje poměrně mnoho jednoslabičných slov (vyplývá to také ze jmen zvířecích hrdinů Vanden Heedeové: kromě zmíněné série, kde vystupuje také například sova Uil či Lišákův bratranec Neef, píše Vanden Heedeová i úspěšnou sérii o psu a vlkovi – Hond en Wolf). První čtení tvoří v nizozemštině krátké příběhy sestavené výhradně z jednoslabičných slov, teprve s narůstající obtížností se v textu postupně objevují i delší nebo složitější slova. Tento prvek však není vždy převeditelný do jiného jazyka.

K nejúspěšnějším dílům série patří knížka pro děti od osmi let Vos en Haas en de dief van Iek (2005, Lišák a Zajda a Íkův zloděj). Za tento titul získala autorka nizozemskou cenu Stříbrného pisátka (Zilveren Griffel 2006) i ocenění vlámské dětské poroty (Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 2007).

Její knihy jsou přeloženy do mnoha jazyků (afrikánština, čínština, dánština, němčina, angličtina, finština, francouzština, islandština, italština, japonština, lotyština, litevština, polština, ruština, švédština).

Literární ceny (výběr):
1999 Vlag en Wimpel (čestné uznání, součást ceny pro nejlepší dětskou knihu v nizozemštině Stříbrné pisátko – Zilveren Griffel) za Vos en Haas
1999 Jonge Gouden Uil – vlámská knihkupecká cena, kategorie literatury pro děti a mládež, za Vos en Haas
2000 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen – vlámská čtenářská cena, za Vos en Haas
2001 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen – vlámská čtenářská cena, za Tot kijk, Vos en Haas
2002 Zilveren Griffel (Stříbrné pisátko za nejlepší dětskou knihu v nizozemštině) za Opgestaan is plaatsvergaan
2006 Zilveren Griffel (Stříbrné pisátko za nejlepší dětskou knihu v nizozemštině) za Vos en Haas en de dief van Iek
2007 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen – vlámská čtenářská cena, za Vos en Haas en de dief van Iek
2008 Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer – vlámská knihkupecká cena, kategorie literatury pro děti a mládež, za Koek Koek Vos en Haas
2010 Vlag en Wimpel (čestné uznání, součást ceny pro nejlepší dětskou knihu v nizozemštině Stříbrné pisátko – Zilveren Griffel), za Wolf en Hond
2015 Zilveren Griffel (Stříbrné pisátko za nejlepší dětskou knihu v nizozemštině), za Een afspraakje in het bos
2015 čestné uznání Vlag en Wimpel (součást ceny pro nejlepší dětskou knihu v nizozemštině Stříbrné pisátko – Zilveren Griffel), za Hond weet alles en Wolf niets

Bibliografie (výběr):
1987 De spiegelplas (od 10 let)
Série Vos en Haas:
1998 Vos en Haas (od 6 let)
1999 Tot kijk, Vos en Haas (od 7 let)
2000 Vos en Haas op een eiland
2001 Het kookboek van Vos en Haas
2002 Het woordenboek van Vos en Haas
2002 aa bee see van Vos en Haas
2003 Vos, Haas en het Kind van Eik
2005 Vos en Haas en de dief van Iek (od 8 let)
2006 Vos en Haas op zoek naar koek (od 3 let)
2006 Het dikke boek van Vos en Haas (od 6 let)
2006 Een buur voor Vos en Haas (od 3 let)
2007 Koek koek Vos en Haas (od 6 let)
2008 Vos en Haas en het feest van Uil
2008 Vos en Haas: blauw is saai
2009 Wat een kou, Vos en Haas!
2009 Vos en Haas en de ballon van Uil
2009 Het grote boek van Vos, Haas en Uil
2009 Dag Vos, dag Haas! (od 6 let)
2011 Vos en Haas, Troep is leuk (od 4 let)
2011 Vos en Haas en de bui van Uil (od 4 let)
2012 Vos en Haas Waar is het ijs? (od 7 let)
2013 Vos en Haas en de seizoenen (od 4 let)
2013 Vos en Haas en Het spel van Jak (od 4 let)

Internetové odkazy:
Profil autorky na Wiki (niz. a angl.)
Webové stránky autorky (niz. a angl.)
Článek o autorce a její tvorbě (Jan van Coillie, v niz., 1999)
Autorka vypráví o sérii Vos en Haas (v niz., 2010)

 

© Magda de Bruin Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 186x

Inzerce