Gerrewey, Christophe Van

Gerrewey, Christophe Van

portrét beletrie zahraniční

Architekt s literárněvědným vzděláním, pronikavý esejista a recenzent, který se za svůj románový debut stal belgickým laureátem Ceny EU za literaturu. Christophe Van Gerrewey patří k výrazným vlámským autorům s přesahem do celé nizozemské jazykové oblasti.

Christophe Van Gerrewey

Christophe Van Gerrewey (1982, Sint-Niklaas, Belgie) je vlámský esejista a spisovatel. Vystudoval architekturu v Gentu a roční postgraduální magisterské studium literární vědy v Lovani. Architektonické, literární, divadelní a výtvarné recenze publikuje ve vlámských i nizozemských listech, je členem redakce vlámského literárního časopisu DW B a architektonického listu OASE a pravidelným literárním recenzentem recenzního webu DeReactor. Literárně debutoval roku 2010 povídkovou sbírkou Vijf ziekteverhalen (Pět povídek o nemoci), která vyšla v gentském nakladatelství DRUKsel, specializovaném na bibliofilie. O dva roky později vydal svůj první román s názvem Abys věděla (Op de hoogte, č. 2019). Za něj získal Vlámskou debutanskou cenu (Vlaamse debuutprijs) a v roce 2016 se s touto knihou stal belgickým laureátem Ceny EU za literaturu. Roku 2013 vyšel jeho druhý román Trein met vertraging (Zpožděný vlak), v němž zachycuje vnitřní monology desítky cestujících v jednom vagonu během neočekávané zastávky na trati Oostende – Antverpy. S názvem 50 essays over alles en voor iedereen (50 esejů o všem a pro každého) vyšel v roce 2015 výbor z jeho esejistické tvorby za uplynulá léta. Různé aspekty fenoménu práce v lidském životě pojednal v románu Werk, werk, werk (Práce, práce, práce) z roku 2017. Od roku 2015, kdy se habilitoval na Gentské univerzitě v oboru architektura a urbanistika, přednáší teorii architektury na Ecole Polytechnique Fédérale v Lausanne (Švýcarsko), žije však nadále v Gentu.

Literární ceny:
2008 – nizozemská cena Jonge Kunstkritiek (pro mladou kritiku umění) v kategorii recenze i v kategorii esej za recenzi Negeren is de grootste luxe (Přehlížení je největší luxus) publikace Sonne, Mond und Sterne švýcarské umělecké dvojice Fischli & Weiss a za esej De toekomst is die berg (Budoucnost je ta hora)
2013 – vlámská Debuutprijs (Cena za debut) za román Op de hoogte (Abys věděla)
2016 – Cena EU za literaturu, belgický laureát za román Op de hoogte (Abys věděla)

Česky:
Christophe Van Gerrewey
: Abys věděla. Z niz. originálu Op de hoogte přel. Adéla Elbel, Větrné mlýny, Brno, 2019, 164 s.

Bibliografie:
2010 Vijf ziekteverhalen, povídková sbírka
2012 Abys věděla (Op de hoogte), román, č. 2019
2013 Trein met vertraging, román
2015 50 essays over alles en voor iedereen, výbor esejů
2017 Werk, werk, werk, román

Internetové odkazy:
Wikipedie, portrét (angl.)
Interview o románu Abys věděla (2015, v niz.)
Interview, u autora doma (v niz.)
Interview, Schamper, studentský časopis Gentské univerzity (v niz.)
Esej o styčných bodech mezi dílem W. F. Hermanse a architekta Rema Koolhaase (v niz.)

 

© Magda de Bruin Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 237x

Inzerce