Woltz, Anna

Woltz, Anna

portrét dětská

Knihy Anny Woltzové oceňují jak odborné, tak dětské poroty. Stala se představitelkou mladé generace nizozemských autorů pro děti a mládež, kteří navazují na tradici Annie M. G. Schmidtové: děti jsou pro ně rovnocenní partneři a v knihách pro děti a mládež se nevyhýbají „dospělým“ tématům.

Anna Woltz

Nizozemská spisovatelka knih pro děti a mládež Anna Woltz (nar. 1981, Londýn, VB) pochází z novinářské rodiny. Otec Wout Woltz se po návratu z Londýna, kde působil od roku 1975 sedm let jako dopisovatel, stal šéfredaktorem předního nizozemského deníku NRC Handelsblad. Matka Marja Roscam Abbing při práci novinářky publikovala v 90. letech také tři knižní tituly pro děti a mládež. Anna Woltz vystudovala historii a amerikanistiku na Leidenské univerzitě. Na gymnáziu začala s psaním povídek. Debutovala v patnácti letech sloupky v deníku De Volkskrant, v nichž psala pod pseudonymem Rebecca Maart o školním životě. Sloupky vyšly v roce 1998 knižně s názvem Overleven in 4b (Přežít ve 4.B). Sloupky (s názvem Geboren in ’81 – Datum narození 1981) psala pro De Volkskrant i v době univerzitních studií (2005–2009). První knihu pro děti, svéráznou kuchařku s názvem Alles kookt over (Všechno překypuje), začala psát už ve dvanácti letech, ale dokončila a vydala ji v roce 2002. Vedle literární dráhy působí jako novinářka na volné noze.

Woltzová navazuje v nizozemské literatuře pro děti a mládež na tradici Annie M. G. Schmidtové (1911–1995, č. Na Vystrkově, Slečna Mici, Viplala) a Guuse Kuijera (1942, č. Všehokniha, Polča): bere své čtenáře vážně a nevyhýbá se závažným tématům, jako je nemoc, smrt nebo třeba zjištění dospívající dcery, že si obdivovaný otec – středoškolský profesor – vyměňoval s jednou ze studentek erotické esemesky (Honderd uur nacht, Stohodinová noc 2014). Jindy se zaměřuje na současná společenská témata, např. na televizní pořad ve stylu reality-show Big Brother, v její knize určený pro děti, který má pro účastníky závažné následky (Black Box, 2007). Hrdinové jsou často děti na prahu puberty, v jejichž očích rodiče poprvé selhali (třeba proto, že se rozešli – Gips, 2015, č. Gyps: Aneb jak za jeden den zachránit svět 2019), a dítě musí najít v nové situaci ztracenou rovnováhu. Zpracovala i téma druhé světové války – ve spolupráci se svým otcem napsala knihu Post uit de oorlog (2006, Pošta z války) a za příběh dospívajícího chlapce, který v létě 1945 odjíždí na zotavenou do Dánska, s názvem Ik kan nog steeds niet vliegen (2012, Pořád ještě nemůžu lítat) získala Cenu They Beckmannové za nejlepší dětskou knihu s historickou tematikou. Pro edici Slash založenou na skutečných příbězích napsala knihu Meisje van Mars (2011, Dívka z Marsu) o třináctiletém Evertovi, který se cítí jako dívka.

Woltzová pojednává závažná témata napínavě i s humorem, její jazyk má spád. Zároveň si umí pohrávat se zvukovou stránkou jazyka, což se líbí i dospělým čtenářům. Její knihy proto oceňují jak odborné, tak dětské poroty. V roce 2019 byla požádána o napsání prémie ke každoročnímu Týdnu dětské knihy. Patří také k hojně překládaným autorům – její knihy mají úspěch jak v Evropě (zejména v německé jazykové oblasti, ale i v Maďarsku, Rusku nebo Slovinsku), tak v asijských zemích (např. v Japonsku). Některé byly úspěšně zfilmovány (2018 televizní seriál Gips, 2019 film Mijn bijzonder rare week met Tess – s názvem Môj výnimočný týždeň s Tess vyšla tato kniha ve stejném roce ve slovenském překladu Adama Bžocha). Od narození syna Benjamina (2017) se částečně přeorientovala na knížky pro nejmenší.

 

Literární ceny:
2010 Vlámská dětská porota – věková kategorie 8–10 let – Red mijn hond! (Zachraňte mého psa!)
2012 Cena They Beckmanové (za nejlepší dětskou knihu s historickou tematikou) – Ik kan nog steeds niet vliegen (Pořád ještě nemůžu lítat)
2014 Vlag en wimpel (čestné uznání v rámci Zlatého pisátka / Gouden Griffel – ceny za nejlepší nizozemskou knihu pro děti a mládež) – Mijn bijzonder rare week met Tess (Můj mimořádně divný týden s Tess)
2015 Vlámská dětská porota – věková kategorie 10–12 let – Mijn bijzonder rare week met Tess (Můj mimořádně divný týden s Tess)
2015 červenec, Luchs Preis (německá cena pro nejlepší dětskou knihu udělovaná měsíčně a pak za celý rok) – Meine wunderbar seltsame Woche mit Tess, přel. Andrea Kluitman
2015 Cena Nienke Hitchumové (za nejlepší dětskou knihu) – Honderd uur nacht
2016 Stříbrné a Zlaté pisátko (Zilveren a Gouden Griffel – odborné ocenění za nejlepší dětskou knihu roku) – Gips (Gyps)
2016 listopad, Luchs Preis (německá cena pro nejlepší dětskou knihu udělovaná měsíčně a pak za celý rok) – Gips oder Wie ich in an einem einzigem Tag die Welt reparierte, přel. Andrea Kluitman
2017 Katholischer Kinder- und Jugendbuchpreis (německá cena za nejlepší knihu pro děti a mládež udělovaná německou biskupskou konferencí) – Gips oder Wie ich in an einem einzigem Tag die Welt reparierte, přel. Andrea Kluitman
2017 Stříbrné pírko (Silberne Feder – německá cena pro dětskou knihu s tematikou zdravotní péče) – Gips oder Wie ich in an einem einzigem Tag die Welt reparierte, přel. Andrea Kluitman
2017 Stříbrné pisátko (Zilveren Griffel – odborné ocenění za nejlepší dětskou knihu roku) – Alaska (Aljaška)
2018 Vlámská dětská porota – věková kategorie 10–12 let – Alaska (Aljaška)
2018 Vlag en wimpel (čestné uznání v rámci Zlatého pisátka / Gouden Griffel – ceny za nejlepší nizozemskou knihu pro děti a mládež) – Zondag maandag sterrendag (Neděle, pondělí, hvězdný den), pro začínající čtenáře (v edici Tijgerlezen pro děti, kterým dělá čtení potíže)
2020 leden, Sardes-Leespluim, měsíční doporučení knih pro nejmenší – Naar de wolven (Za vlky), il. Ingrid a Dieter Schubertovi

Česky:
Anna Woltz
: Gyps: Aneb jak za jeden den zachránit svět, z niz. orig. Gips přel. Christine Klauszová, il. Jana Baladová. Petrinum s. r. o., České Budějovice 2019, 224 s.

Bibliografie:
1998 Overleven in 4b (knižní vydání novinových sloupků)
2002 Alles kookt over (od 10 let)
2004 Het geheim van ons vuur (od 8 let)
2006 Post uit de oorlog (s Woutem Woltzem, od 11 let)
2007 Aangespoeld (od 10 let)
2007 Black box (od 14 let)
2008 Red mijn hond! (od 9 let)
2008 Tien dagen in een gestolen auto (od 10 let)
2009 Onweer (od 10 let)
2009 De pizza-spion (od 8 let)
2010 Meisje nummer achttien (od 9 let)
2011 Evi, Nick en ik (od 9 let)
2011 Het geheim van held nummer 6 (od 8 let)
2011 Meisje van Mars (od 13 let)
2011 Nacht in het poppenhuis (od 4 let)
2012 Ik kan nog steeds niet vliegen (od 11 let)
2013 Mijn bijzonder rare week met Tess (od 10 let)
2014 Honderd uur nacht (od 12 let)
2015 Gips (od 10 let), č. 2019 Gyps: Aneb jak za jeden den zachránit svět
2016 Alaska (od 11 let)
2017 Zondag maandag sterrendag (od 6 let)
2019 Haaientanden (prémie k Týdnu dětské knihy)
2020 Naar de wolven (od 3 let)

Internetové odkazy:
Wikipedie, portrét (i angl. a něm.)
Webové stránky autorky (angl.)
Interview 2019 – o prémii k Týdnu dětské knihy (niz.)
O autorce, Lexicon jeugdliteratuur 2010 (niz.)

 

© Magda de Bruin Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 324x

Inzerce
Inzerce