Kniha z Kinder vajíčka

Kniha z Kinder vajíčka

V rámci apelů na jistě potřebnou podporu nakladatelů a knihkupců se poněkud zapomíná na ty, kdo knihám dávají druhý život – na provozovatele antikvariátů.

K literatuře a světu knih antikvariáty bezesporu patří stejně jako nakladatelství, knihkupectví, literární kavárny a knihovny. A současná omezení ekonomického života postihují i je, v určitém ohledu ještě více než třeba jejich kolegy knihkupce. Ti totiž alespoň mohou vrátit neprodané knihy nakladatelům, v knihách na regálech tak neleží jejich vlastní peníze. Antikvárníci však za každou knihu vystavenou v regále či ve výloze původnímu majiteli zaplatili a do remitendy jim nikdo neprodané výtisky nevezme.

Nebudu zapírat, že já osobně antikvariáty miluji a jen málokdy dokážu kolem nějakého projít, abych pohledem nezabrousil do výlohy nebo se v rychlosti neprohrabal krabicemi knih za jednotnou cenu pět či deset korun. Musím se přiznat, že mám v centru města vytipovaných několik míst, kterým se raději vyhýbám, neboť bych při průchodu kolem nich neodolal a alespoň jednu či dvě knihy domů zakoupil. A ten pocit, kdy se člověk může podívat i dovnitř, v klidu si prohlížet regály plné knih, které už z polic knihkupectví dávno zmizely, a nevnímat čas, který venku na ulici plyne svým obvyklým tempem, ale tady se jakoby zastavil, ten je nenapodobitelný a nenahraditelný. Není to pro každého, někdo naopak nesnese představu mít doma věci po někom cizím a těžko ho za to odsuzovat, a upřímně – v okamžiku, kdy sháníte konkrétní titul, se obcházení antikvariátů může stát spíše noční můrou. Na druhou stranu – zalovit jen tak v krabici nebo prohlížet regály a nechávat se překvapit, jaké všechny knihy v posledních desetiletích vyšly a přitom jste o jejich existenci nevěděli, to je jedinečný pocit. Srovnatelný snad jenom s napětím, jaké jsme jako malí pociťovali při otevírání Kinder vajíček.

Mnohé antikvariáty jdou s dobou a mají už dávno své webové stránky a e-shopy. Trošku se tím ono kouzlo probírání hromad knih a náhodných objevů vytrácí, zároveň je to ale momentálně jediná možnost, jak se dostat k titulům, které dávno nejsou v knihkupectvích k dostání. Funkce vyhledávání vám pak může pomoci odhalit knihy, o jejichž existenci jste neměli tušení, a přitom se týkají vašeho tématu (a to i v případě, že se zajímáte o něco tak okrajového, jako jsou povídky mongolských autorů – skutečný příklad ze života). Je pochopitelně trochu riskantní kupovat přes e-shop antikvariátu dárky, protože nikdy nemáte jistotu, že kniha z druhé, případně třetí či další ruky nebude natržená, popsaná či jinak poškozená, ale ta radost na straně obdarovaných, když milovnici Toma Hankse seženete jeho životopis vydaný před nějakými patnácti roky a kamarádovi chystajícímu se na několikaměsíční stáž do Nepálu téměř dvacet let starý román, který se tam odehrává, toto riziko snad vyváží. A v neposlední řadě takovým nákupem pomůžete antikvariátům překonat tuto nelehkou dobu. Nejde přitom jen o ono obligátní a od jara nesčetněkrát opakované hrozící ochuzení knižního trhu. Jejich existenci třeba oceníte, až budete jednou vyklízet knihovnu po babičce či po rodičích.

ILiGlosa

Zařazení článku:

kultura

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse