Božena aneb sexuální revoluce v českém on-linu

Božena aneb sexuální revoluce v českém on-linu

Božena zachránila depresivní leden. Nechala nás zapomenout na COVID, zimu a tmu a oživila naše ložnice. Alespoň na českém internetu to tak vypadá.

Seriál České televize Božena silně nakopl právě začínající rok 2021. O kvalitě minisérie se můžeme přít, jedno je ale jasné, její tvůrkyně vrátily Boženu Němcovou mezi živé, nebo tedy živé mrtvé. A návrat je to mediálně nebývale silný.

Božena ovládla český internet. Valí se odevšad. Je v titulcích časopisů a deníků od těch seriózních až po bulvární. Právě na jejich stránkách dostává strnulá tvář z pětisetkorunové bankovky podobu předních českých hereček, čtenáři nahlížejí Boženě – Anně – Aňe pod sukni. A to, co tam nacházejí, je nejen lidsky silné, ale také správně peprné, až to vypadá téměř na sexuální revoluci.

Některé články v sobě navíc obsahují i dnes tolik oblíbené názory čtenářů: jedni si šli raději číst (bohužel nevíme co), druzí to „nedali“ po sexuálních praktikách druhého dílu. Božena by možná byla překvapena (nebo zklamána), jak titulky označující ji jako poloprostitutku, jež se nevěnuje péči o domácnost a děti, pořád táhnou.

O tom, že smrtí mediální sláva nekončí, jsme se přesvědčili už v případě Karla Gotta. Slavík, který stránky bulváru ovládá už více než rok, si v lednu dává pauzu. Božena mu na malou chvíli ulevila. Až nadšení opadne, Karel znovu vezme otěže do rukou. Vody se uklidní a snad bude čas diskutovat o tom, proč má smysl příběh i tvorbu Boženy Němcové připomínat a otevírat, a to zejména mladým čtenářům.

Můžeme samozřejmě namítnout, že o bulvární reakci si tvůrkyně svým pojetím říkají. Názory na to, jak seriál ČT osudy Němcové pojal, se mohou lišit a to je dobře. Jenom doufám, že bombastická odhalení postupně nahradí důstojnější polemiky, články a komentáře, aby si jednou některý žák při přípravě referátu nesestavil podobný životopis slavné autorky, jako je ten následující.

---

Životopis Boženy Němcové, sestaveno z titulků posledních 14 dnů

Manželství Boženy Němcové bylo lepší, než jsme si mysleli. Byli v něm ovšem další muži – z manželství utíkala za lékaři a básníky. Němcová na to šla přes postel. Pelešila se s milenci a kašlala na děti. Okouzlovala společnost, ale neuměla hospodařit.

Němcová byla nymfomanka uvězněná v nešťastném manželství s násilníkem. Sex v době Boženy Němcové: Masturbace jako známka šílenství a prostituce dávala svobodu.

Josef Němec to neměl lehké: Nevěrná manželka Božena, problémy v práci a málo peněz měly k ideálu daleko.

Děti Boženy Němcové byly bojovníci s osudem, které spojovalo zahradničení. Božena Němcová svou dceru Doru jen využívala. Jediná dcera z ní měla mindráky a syn dotoval rodinu penězi z Ruska!

Němcová nebyla oběť, ale odvážná žena. Nevešla se do žádné škatulky. Byla to rebelka, kterou chtěli zkrotit rodiče i manžel. Přivlastnili si ji komunisté. S Aňou Geislerovou ji pojí to, že obě si na sebe malují terč.

P.S. Zadej slova „Božena Němcová“ do vyhledávače a sestav si svůj životopis známé autorky. Pozor neplést s modelkou Petrou Němcovou!

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse