Princezna jako holka odvedle
Trojanowski, Johan: Růža

Princezna jako holka odvedle

Komiks o princezně na útěku je pojat hravě a interaktivně. Čtenáři pomáhají sympatickým hrdinům vymotat se z lesa a z městských uliček. Autor zdařile cituje klasické pohádky a zároveň mění zavedené charaktery tradičních postav.

Šestatřicetiletý francouzský výtvarník Johan Trojanowski vytvořil komiksovou pohádku o princezně, kterou bourá stereotypní představu o pasivních princezničkách z klasických pohádek. A to přesto, že celý knižní titul zní Růža – zachraňte princeznu! Publikace vybočuje jak po obsahové, tak formální stránce, a aktivitu autor nežádá jen po princezně, ale také po čtenářích.

Princezna se jmenuje familiárně Růža a rozhodně nečeká, až ji ze stoletého spánku polibkem zachrání princ. Je to zrzavá obyčejná holka s rozcuchaným mikádem, která touží navštívit vodní karneval v Jezeří, a proto uteče z královského domova. Při své dobrodružné cestě přitom neváhá trochu zalhat. Postava Růži je koncipována jako přátelská holka odvedle, se kterou není nuda, a tak by ji každá čtenářka chtěla za kamarádku. Oblíbí si ji snad i čtenáři, podobně jako v lese ztracená klučičí bratrská čtveřice, která Růže sekunduje. Přestože je to holka, jak na její adresu v rámci škorpení zprvu pronesou: „To je obr? Něco horšího! Holka!“

V komiksu se objevují čitelné odkazy na pohádkový svět, tak jak ho zachytili například bratři Grimmové. Ať už jde o jméno princezny, děti ztracené v lese, nebo červenou barvu. Ale nechybí ani kočka Šklíba z Carrollovy Alenky v říši divů anebo siréna. Přesto je mnohé jinak, než se na první pohled zdá a než je obvyklé. Obr nejí děti, ale naopak se stará o opuštěné sirotky, ze kterých se stali trpaslíci a pečují o květinovou zahradu. Ani v podnázvu uvedené zachraňování princezny neproběhne podle očekávání. Růžu sice unese loupežnické kvarteto, ale žádost o výkupné se ukáže jako pozvánka na koncert; únosci totiž lační po publiku.

Kniha je koncipována nejen jako intertextová, ale také interaktivní. O gamebook se přitom nejedná, úkoly mají vždy jen jedno správné řešení, a tím pádem nabízí pokaždé stejnou cestu příběhem. Několik úkolů upomíná na knihy autorova krajana, výtvarného umělce Hervého Tulleta, který také rád vyzýval děti k zatřesení knihou. Jinde čtenář pomáhá hrdinům najít správnou cestu, ať už z lesa, nebo z městských uliček, proto se pořád někdo z pětice dětí ztrácí. Úlohy jsou vytvořeny na principu bludiště a povětšinou výrazně nepřekvapí, v zásadě kopírují úlohy v praktických sešitech pro předškoláky. Jedna z nich ovšem zajímavě pracuje s komiksovými políčky. Správná cesta jako by byla rozstříhána na řadu malých čtverců. Každý tvoří rozcestí a jednotlivé cesty z něj označují písmena v bublině. Hledáním písmen (a tudíž i cesty) na dalších políčkách se čtenář snaží pomoci královně dojít na karneval za Růžou. Bloudí a vrací se tam, odkud už jednou přišel.

Komiks je ostře barevný, dominuje mu ohnivá červená. Výrazným prvkem je obrazový humor a nápaditost. Červená Růžina hlava si razí cestu načervenalým polem, les má tvar vlčí tlamy a tenký vlk vypadá jako větev (vizuálně velmi připomíná vlka z knihy O vlkovi, který vypadl z knížky belgického ilustrátora Thierry Robberechta). Prostor k fantazii pak autorovi poskytl zejména vodní karneval plný nevšedních tvorů a věcí. Zdařile si pohrává s formální stránkou políček, která nejsou vždy orámovaná, anebo se při dupnutí obra vlní. Součástí jsou i celostránkové ilustrace.

Výsledek působí velmi svěže. Jednoduchá kresba, vysoká barevnost, dobrodružný pohádkový příběh i vtažení do děje pomocí hravých akčních úkolů jistě zaujme předškolní děti i mladší školáky. Do knihy mohou kreslit, i když od toho poněkud odrazuje vázaná forma. Sympatická pětice dětí různého věku se zjevně shledá i v dalších dílech zamýšlené série, které se v Česku ujalo brněnské nakladatelství Host. Růža se totiž s bratry loučí slovy: „Tak ahoj kluci, těším se na další dobrodružství!“ Mohla by být podobně úspěšná jako mytologií prolnutá komiksová série pro starší děti s modrovlasou Hildou.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Johan Trojanowski: Růža. Zachraňte princeznu! Přel. Eva Sládková, Brno, Host, 2021, 96 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse