Podstata života prostřednictvím her se živly
Worroll, Jane: Hry se zemí, vzduchem, ohněm a vodou

Podstata života prostřednictvím her se živly

Půvabná knížka britských průvodců lesní školky je velmi cennou pomůckou pro všechny, kteří chtějí hravým a zároveň moudrým způsobem vést dětské skupiny k vytváření pevného vztahu s přírodou, k objevování zálesáckých dovedností a k rozvíjení fyzické šikovnosti, přátelství a sebedůvěry.

Jane WorrollováPeter Houghton působí jako kvalifikovaní průvodci lesní školy a společně se starají zejména o ohrožené děti a mládež z oblasti Londýna a jeho okolí. Jane vystudovala ekologii a ochranu životního prostředí, získala rozsáhlé praktické znalosti i jako zahradnice a dendroložka. Peter se mimo jiné věnuje uměleckému řemeslu a publikaci Hry se zemí, vzduchem, ohněm a vodou, plnou návodů a užitečných rad, doplnil o jednoduché kresby, které jí zcela bez pochyby dodávají na hravosti, přitažlivosti a zábavnosti.

Návrat k přirozenosti
Zní to až prostince – dostat děti ven na čerstvý vzduch a učit je poznávat přírodu. To, co bylo ještě před desítkami let našim ratolestem vlastní a samozřejmé, stává se nedostupným luxusem. Autoři poukazují na to, že děti bývaly venku celý den, jen se svou fantazií, v partě kamarádů. Objevovaly zákonitosti světa a třeba byly i pokoušeny svými stinnými stránkami, aby se ve výsledku prostřednictvím dětských dobrodružství a lumpáren učily být poctivými lidmi. Dnes z města mizí zeleň, urbanizované oblasti skrývají četná nebezpečí a rodiče dětem venkovní hry dokonce často z opatrnosti zakazují. Ty si pak hledají proti osamělosti a nudě náhradu ve světě moderních technologií, které ovšem požírají jejich pozornost, sociální inteligenci a schopnost komunikace. Návrat k přírodě je zásadní. Nejenže utužuje tělesné zdraví, ale pomáhá budovat houževnatost a sebevědomí a vnímat bezprostřední emoce a intuici. Hry popisované v příručce jsou založené na aktivitách vycházejících z poznání čtyř elementů a jejich vzájemného prolínání a ovlivňování. A také na faktu, že i my lidé neseme v sobě dotek těchto živlů, ať už přímo fyzicky, nebo v podobě různě namíchaných temperamentů.

Radost z prožívání
Škála her uvedených v knížce je opravdu široká. Zahrnuje například nápadité využití zeminy a jílu, rozdělávání ohně, vaření, uzlování, barvení látek či výrobu píšťal a pouštění vlastnoručně vyrobených draků. U každé z aktivit je uvedeno doporučení, pro jaký věk je vhodná, a autoři nezapomněli ani na nejmenší děti od 4 let. Základem každého herního návodu je důraz na bezpečnost: vždy jsou uvedena pravidla, která musejí dodržovat jak lektoři, tak i děti. Při zajištění všech zásad je možné dát poučeným dětem svobodu v tvorbě a není třeba se obávat, že nezvládnou zacházení s nejrůznějšími nástroji, třeba i s loveckým nožem. Interaktivní, edukativní a barvité nápady pomáhají poznávat les a jeho obyvatele, rozvíjejí orientaci v terénu, podporují tvořivost.

Úctě k přírodě učí také příběhy. Autoři připomínají, že jejich předávání je pro dětské vnímání dobra a zla zásadní, a také každou z kapitol uzavírají vyprávěním, vážícím se k danému živlu. Paradoxně v tomto ohledu ztrácí jinak čtivý text na atraktivitě. Byť je zmíněna legenda z prostředí mexických indiánů a stará kambodžská pověst, příběhy o zemi a vzduchu jsou moderní a působí prvoplánově, mentorsky, až zbytečně překombinovaně. Nemají sílu prastarých archetypálních pověstí. Škoda, že autoři nevyšli například z keltských tradic. Legendy o Zeleném muži, elfech, dévech stromů, vodních nymfách a dalších bytostech lesa by se k hrám uprostřed divočiny skvěle hodily. Tady už ale mohou zapojit fantazii sami pedagogové a upravit si navržené hry a nápady podle konkrétních potřeb a podmínek.

Hry se zemí nejsou zdaleka jediným knižním počinem Jane Worrollové a Petera Houghtona, které vydalo nakladatelství Kazda. Lektorům v lesních školkách jsou k dispozici i další publikace (Hry z lesní školky, Rok v lesní školce), jež představují ochutnávku aktivit reflektujících proměny přírody v jednotlivých ročních obdobích. Pro všechny platí, že jsou přehledné, dostatečně názorné, zábavné a vkusné zároveň. Rozhodně poskytují kvalitní vedení pro harmonický rozvoj dětí v laskavé atmosféře.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Jane Worroll, Peter Houghton: Hry se zemí, vzduchem, ohněm a vodou. Živly v lesní škol(c)e. Přel. Vojtěch Ettler, Kazda, Brno, 2021, 176 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse