V úžasu nad mnohotvárností přírody
Köhrsen, Andrea: Rajčatová žába a modrý drak

V úžasu nad mnohotvárností přírody

Zdařilých encyklopedií, které dětem přibližují svět zvířat, je na knižním trhu dostatek. A přestože se zdá téměř nemožné, že by někdo mohl v této oblasti přijít s novým, neotřelým pojetím, podmanivá fotografická publikace Andrey Köhrsenové, věnující se zbarvení živočichů, poskytuje důkaz, že originální myšlenky nejsou zdaleka vyčerpány.

Skvělý nápad, jak se podívat na zvířecí říši, možná vyšel z faktu, že autorka nemá přírodovědné vzdělání, není svázaná systematickým členěním organismů a necítí potřebu prezentovat živočichy na základě anatomické či fyziologické příbuznosti. Andrea Köhrsenová vystudovala komunikační design na univerzitě Muthesius v Kielu a poté pracovala jako grafická designérka. Jako výtvarnici a v posledních letech také úspěšnou autorku dětských knih ji svět zvířat upoutal svou vizuální krásou a v netradiční knize se rozhodla ukázat malým čtenářům jeho neuvěřitelnou rozmanitost.

Na stránkách velkoformátové publikace představuje na 250 nejbarevnějších tvorů všech světadílů, známých i velmi vzácných, a to ve spojitosti s odstínem peří, srsti, kůže nebo šupin. Působivé fotografie upoutají menší čtenáře (kniha je nakladatelstvím doporučena od 5 let), doprovází je ale také přiměřené informace, jakési stručné vizitky jednotlivých živočichů, doplněné o netušené zajímavosti, které zase zaujmou starší čtenáře.zájemce.

Pohled na zvířecí říši z této perspektivy není plytký, ale ani nezahlcuje zbytečnými podrobnostmi, které by děti odradily od listování. Budou okouzleny fascinující různorodostí ještěrů, žabek, brouků, motýlů a dalších skupin hmyzu. Samečci ptáků jsou svým pestrým zbarvením věhlasní, stejně tak jako tropické ryby, překvapivé ale možná bude, že rozsáhlou škálu barev najdeme i u pavouků, korýšů či savců.

Takové široké spektrum nevyužívá příroda bezdůvodně a na stránkách knížky se lze dozvědět, jaké výhody konkrétní zabarvení svému nositeli přináší. Může být praktickou reakcí reflektující rozrušení nebo změnu teploty, schopností se dokonale přizpůsobit okolí a maskovat se, nebo také výstrahou, chránící před případnými útoky a varující ostatní před nebezpečím. Doslova oslňující jsou světélkující živočichové, kterým bioluminiscence nebo fluorescence umožňuje pobyt v temném prostředí.

Údiv nad neskutečnou výrazností zvířat umocňuje druhá polovina knížky, kde se dvoustrany věnují tvorům podle společného znaku určitého zbarvení bez ohledu na systematiku. Poznáme zvířata černá jako uhel či bílá jako sníh, růžová i oranžová… Stránky představí organismy doslova v celé duhové škále.

K hravé publikaci snad jen jediná výtka. V úvodu se autorka snaží přiblížit, co to vlastně barvy jsou a jak na sítnici našeho oka vzniká barevný vjem. Je jistě zajímavé, že mnoho barev není projevem přítomnosti barviva, ale vytvářejí se jako světelný efekt až v oku pozorovatele. Vysvětlení je ale strohé, klasicky encyklopedické, málo názorné a pro děti nedostatečně srozumitelné. Když už je téma zmíněno, mohlo se mu věnovat více stran a vystudovaná grafička by určitě dokázala konkrétními ukázkami upoutat. Takhle má kapitolka spíš funkci výplně a bude s jistotou ve velké většině bez zájmu přeskočena.

I tak je ale bezesporu Rajčatová žába a modrý drak zdařilá publikace. Čtivosti napomáhá rovněž způsob, jakým autorka k čtenářům promlouvá. Obrací se na ně přímo, zajímá se o jejich znalosti a zkušenosti a vede je k dalšímu poznávání. Chcete-li tedy dětem zprostředkovat povědomí o úchvatně zbarvených zvířatech a také pestrém spektru jejich domovů na planetě Zemi, s touto knihou neuděláte chybu.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Andrea Köhrsenová: Rajčatová žába a modrý drak. Nejbarevnější zvířata naší planety. Přel. Jana Čeřenová, Kazda, Brno, 2021, 40 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse