Dvě Prahy a jeden drak
Vokůrka, Richard: Emy a Drak

Dvě Prahy a jeden drak

Dobrodružný příběh zavede čtenáře do zvláštní, tajuplné Prahy, která se nachází kdesi za kulisami nám známé metropole. V antikvariátu tu hopká víla, ulicemi projíždí děsivá noční hlídka, nad střechami krouží drak a mezi tím vším putuje holčička Emy po boku mocného čaroděje a jejich cílem není nic menšího než záchrana celého města.

Do starobylé malostranské vily se stěhují noví obyvatelé: holčička Emy s mámou a tátou, který dostal místo na ministerstvu. Emy je jako vítr, ani na chvíli neposedí, nejdřív prošmejdí celý dům a nakonec se sama vydá na průzkum zahrady, která k vile patří. Když tam na lavičce pod rozložitým stromem najde usměvavého starého muže s plnovousem, nepřipadá jí to nijak zvláštní, způsobně ho pozdraví a dají se do řeči.

A tak začne jedno velké dobrodružství. Ze starého pána se vyklube jistý mocný čaroděj a Emy se s ním vydá na tajuplnou, napínavou výpravu napříč Prahou. Nebo spíš kouzelným prostorem, který se kdesi pod slupkou dnešní Prahy nachází: ve městě, kterým Emy po boku čaroděje kráčí, totiž nejezdí auta a lidé se tu nevěnují jen své úmorné každodenní práci; tahle Praha je plná kouzel, nástrah a podivuhodných setkání. V antikvariátu mezi knihami hopká víla, dávné příběhy ožívají a s nimi i stará tajemství, ulicemi projíždí děsivá noční hlídka, vedená prokletým švédským válečníkem, a bronzové sochy se zlým kouzlem dávají do pohybu. A nahoře na nebi, mezi věžemi pražských kostelů, krouží strašlivý drak, kterého je třeba přemoci.

Autorem dětské knihy Emy a Drak, kterou loni na podzim vydal Albatros, je český herec Richard Vokůrka (nar. 1985); Emy a Drak představuje jeho literární prvotinu. Text doprovázejí křehké, až snové ilustrace Terezy Ščerbové (nar. 1982), známé třeba výtvarným zpracováním dětské knihy Kdo zabil Snížka od Petry Soukupové nebo jejího „dospělého“ románu Nejlepší pro všechny.

Richard Vokůrka vypráví příběh malé Emy s ohromující jistotou; konzistentně drží styl, ve kterém míchá dětskou naivitu, jazykovou hravost, literární odkazy, pražské legendy, potrhlý humor, a za finálové tempo by se nemusel stydět lecjaký thriller. Výsledek je výborný a těžko hledat na českém trhu knihu, ke které by se Emy a Drak dala přirovnat.

Autor recenze se přesto nemůže zbavit jisté pochybnosti: komu je ten příběh vlastně určen? Dítěti ve věku titulní hrdinky těžko, na to jsou souvětí velmi košatá, plná složitých cizích slov, a humor místy až příliš podvratný. Starší čtenář se ale nejspíš nedokáže ztotožnit s malou holčičkou, která ještě ani nechodí do školy. Zároveň Emy a Drak rozhodně není čistokrevná „dětská kniha pro dospělé“, jak ji známe z produkce některých českých nakladatelství. Ideální cílovou skupinou tak budou nejspíš rodiče, kteří svým dětem nahlas předčítají a zvládnou složitější obraty a narážky na jiná literární díla na požádání vysvětlit.

V každém případě je Emy a Drak titul, který si nezaslouží zapadnout. Autor recenze není ani rodič, ani pětiletá holčička, a stejně se při čtení dobře bavil a při velkém akčním finále napětím málem nedýchal.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Albatros, Praha, 2021, 144 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse