Maximální rychlost neomezena
Eggers, Dave: You Shall Know Our Velocity

Maximální rychlost neomezena

Již samotný název Pocítíte naši rychlost (You Shall Know Our Velocity) naznačuje, o co v ději půjde především. Protagonista a vypravěč Will se po tragické smrti svého kamaráda Jacka domluví se svým přítelem Handem, že za pouhých šest dní absolvují cestu kolem světa.

Samotný název Pocítíte naši rychlost (You Shall Know Our Velocity) naznačuje, o co v ději půjde především. Protagonista a vypravěč Will se po tragické smrti svého kamaráda Jacka domluví se svým přítelem Handem, že za pouhých šest dní absolvují cestu kolem světa. Will na cestě především hledá úlevu pro svou hlavu, a to jak přeneseně (Jackova smrt jej dost sebrala), tak doslova: před odletem je totiž dost ošklivě ztlučen partou výrostků. K tomu si dá ještě jeden úkol, totiž rozdat po cestě osmdesát tisíc dolarů, které vyhrál v jedné přihlouplé reklamní soutěži, za což se stydí, neboť pro něj takové akce symbolizují konzumní společnost. Už na začátku ale čtenáři zjistí, že štěstí těmhle dvěma opozdilým a modernizovaným beatnikům moc přát nebude: místo do Grónska musejí vinou počasí zamířit do senegalského Dakaru a kvůli neznalosti vízových povinností a absenci jakékoli přípravy se následně podívají do Maroka místo na Madagaskar a do Lotyšska místo do Egypta. Rozdávání peněz potom většinou způsobuje paniku či posměch domnělých potřebných...
Dave Eggers ve svém druhém díle zkoumá témata, která už předestřel ve svých "antipamětech" Srdceryvné dílo ohromujícího génia (2000, č. Argo, 2001). Ústředním motivem knihy je rychlost a věci s ní spojené. Will i Hand se chovají jako částice v kvantové fyzice, jejich pohyb závisí na náhodě; právě v tom se nejvíce podobají Deanu Moriartymu a Salu Paradisovi z kultovního románu příslušníka beat generation Jacka Kerouaca Na cestě. Smyslem jejich cesty není cíl, ale právě pohyb a subjektivní vnímání času, hledání jiného, paralelního světa než ten, v němž se pohybuje západní civilizace, což v románu nejlépe vyjadřují slova krásné Pařížanky Annette, s níž se Will a Hand seznámí při půlnočním koupání v oceánu v Dakaru. Annette říká, že žijí ve čtvrtém světě, a když tomu Will nerozumí, nabídne mu tuhle definici: "Nežijeme v prvním světě, v tom, do něhož jsme se narodili, ani v druhém či ve třetím světě. Čtvrtý svět je jiný, je totiž dobrovolný. Nalézá se jen pár rychlých krátkých krůčků od ostatních světů. Je takhle blízko. Ale je jiný, pasivní. Tady tvoříme akci my. Přijdeme a tvoříme věci, jež se potom stanou. Čtvrtý svět je napůl v naší mysli, napůl skutečný. Je jako jeviště." Dodejme jen, že jeviště pro hru, která má velmi zábavného a inteligentního režiséra.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

San Francisco: McSweeney's Publishing, 2002, 371 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse