JZ

Jana Zoubková

V této zemi skoro všichni milují herce, a to nejen na jevišti nebo ve filmu. Zajímají se o jejich názory, co si vaří, co se jim líbí a který politik je podle jejich mínění ten správný. Budiž jim přáno, vždyť jsou to nejméně od devětaosmdesátého naši hrdinové.

Rakouská autorka Kathrin Röggla představila na Světě knihy 2016 svou knihu krátkých próz nazvanou die alarmbereiten, ve které varuje před přehnanou medializací katastrof a lidského neštěstí. Přinášíme ukázku v překladu Jany Zoubkové.

Druhá kniha, kterou jsem psal, se jmenovala Zobrazení a funkce židovství v raném díle Thomase Manna, byla to moje magisterská práce. Psal jsem ji rok – každé ráno jsem o půl osmé vstal, vypil čaj a snědl chleba s marmeládou, potom jsem jel metrem pětkou k univerzitě, ve Státní knihovně jsem si ze skřínky vyzvedl knihy a poznámky...

Babička mi pokyne, abych šla s ní. Projdeme černou kuchyní do spíže. Starý kouř zažraný do klenutého stropu vypadá jako tmavá mastná pryskyřice. Voní tu uzené a čerstvý chleba. Z věder na krmení, do kterých se házejí kuchyňské zbytky pro prasata, stoupají kyselé výpary. Podlaha je jílovitá a v místech, kudy se často chodí, je dohladka vyleštěná.

Wegener si rozepnul zip manšestráků, dvěma prsty vytáhl penis a uvolnil se. Několik vteřin bylo naprosté ticho, potom crčela na uschlé listí horká moč, na etapy, proud vyschl, pak začal téct nanovo, narůstal do oblouku, zakrněl a zase ho vystřídal další.

Píše se říjen 2011 a dosud existují dva německé státy. Berlín je rozdělen zdí. Ve východní části Berlína, hlavním městě Německé demokratické republiky, jejímž nejvyšším představitelem je už dvaadvacet let Egon Krenz, je nalezena mrtvola oběšeného muže.

Při letu od jihozápadu, z výšky pěti set metrů vypadá Freiburg jako roztřepená světlá skvrna v záhybech Černého lesa. Leží si tam, jako by jednoho dne spadl z nebe a rozstříkl se až k úpatí přilehlých hor.

Orli a andělé (2001) je román o lásce, smrti a umírání, o rauši a sebedestrukci, o obchodu s drogami a válce na Balkáně. Mladá autorka (nar. 1974 v Bonnu) je odborníkem na poli mezinárodního práva, dlouhodobě se zabývá problémem evropské integrace a v současné době píše na stejné téma doktorskou práci.