Lucie Šámalová

Menopauza je jedno z posledních tabuizovaných témat. Dá se pojednat vtipně, a přitom bez zlehčování? Svým osobním ilustrovaným příběhem se o to pokusila Francine Oomenová. Ženy příslušného věku v něm najdou povědomé stavy a pocity, jejich partneři, dorůstající děti či kolegové by mohli získat lepší představu o tom, co žena prožívá.

Skutečný příběh krátkého, ale hlubokého přátelství (ba možná i něčeho víc) mezi spisovatelem Čechovem a nevidomou ukrajinskou lékařkou posloužil autorce jako základ pro rozsáhlý román o třech ženách, odehrávající se napříč třemi stoletími.

Simone van der Vlugt, úspěšná nizozemská autorka thrillerů i historických příběhů pro děti a mládež, se českým čtenářům představuje historickým románem pro dospělé, situovaným v 17. století. Na osudech výtvarně nadané dívky, která se z rodné západofríské vsi dostane jako malířka keramiky až do Delftu, kde se tou dobou rozvíjí výroba světoznámé delftské fajánse, přibližuje čtenářům nizozemský „zlatý věk“.

Druhá světová válka na ukrajinské Bukovině prožívaná v ústraní a utajení: v románu izraelského spisovatele Aharona Appelfelda ukryla matka malého Huga do bezpečí – kumbálu nevěstince. V jeho každodennosti se teď mísí strach a utrpení s tajemnými projevy slasti.