JT

Jitka Tracyová

Jiří Holub patří mezi autory, kteří dovedou napsat příběh pro děti tak, aby se při četbě bavili i dospělí. Dosahuje toho jemně nekorektním humorem a popkulturními odkazy v řeči svých hrdinů. Ani jedno však ve většině případů není násilné a my tak můžeme číst text víceméně pro celou rodinu.

Svědomitý dramaturg je svým způsobem alchymista. Jeho prací je vybrat z množství látek tu, která dokáže diváky oslovit a rezonovat i v jejich současnosti. V případě divadelní inscenace Zweigova slavného románu se to povedlo natolik, že na jejím základě vznikla i audiokniha. A rozhodně stojí za pozornost.

Přestože Jakuba Katalpa už více než dvě dekády působí na českém knižním trhu a řadí se mezi autory, jejichž nové tituly jsou čtenáři i odbornou kritikou netrpělivě očekávány, audioknižní trh se jí dosud spíše vyhýbal. Od podzimu loňského roku mají posluchači k dispozici dramatizovanou četbu jednoho z jejích nejúspěšnějších románů.

Předvánoční období s sebou přináší také rozjímání, určité usebrání a sumarizaci odcházejícího roku. Hektický způsob života se alespoň na chvilku zpomalí a my dostáváme možnost intenzivněji vnímat duchovnější stránky života. Pomoci nám v tom mohou i audioknihy.

Vydavatelství OneHotBook se soustavně věnuje vydávání klasických děl české i světové literatury na zvukových nosičích. V červenci letošního roku vydalo slavný psychologický román Daphne du Maurier. Po jeho poslechu je nutno říct, že by neměl jen tak zapadnout, a to hned z několika důvodů.

Vydavatelství Tympanum se po osmi letech od zpracování nejznámějšího textu Arnolda Lobela k oblíbené zvířecí dvojici vrátilo a připravilo k vydání další příběhy, které by neměly chybět v audiotéce milovníka dobrých audioknih i dobrého hlasového herectví.