Rumunské literární časopisy
Rumunské literární časopisy

Rumunské literární časopisy

Nejznámějším časopisem je beze sporu týdeník România literară (Literární Rumunsko), jehož počátky sahají až do roku 1885...

V současné době se lze v Rumunsku setkat s celou řadou literárních časopisů, z nichž některé navazují na tradiční publikace, jiné naopak vznikly až po roce 1989, kdy se objevilo a i přes finanční problémy stále existuje mnoho kvalitních literárních periodik jak v Bukurešti, tak i v dalších větších městech.

Nejznámějším časopisem je beze sporu týdeník România literară (Literární Rumunsko), jehož počátky sahají až do roku 1885. Vydávání Literárního Rumunska bylo obnoveno roku 1968. I v nepříznivých podmínkách komunistického režimu se redaktoři snažili (za neustálého boje s cenzurou) udržet kontakt se světovým literárním děním. Po roce 1989 dostali prostor ke spolupráci i rumunští exiloví spisovatelé. Profil Literárního Rumunska je velice široký, zahrnuje rubriky literární kritiky, historie, teorie literatury, filozofie, výtvarného umění, tance, divadla a kinematografie. Publikovaným článkům se daří vyvolávat diskuse na aktuální kulturně-společenská témata. Členy redakce jsou například literární kritik a historik Nicolae Manolescu, Gabriel Dimisianu a jiní.

Jedním z dalších významných literárních časopisů je čtvrtletník Jurnalul literar (Literární deník), u jehož zrodu stál George Călinescu, autor obsáhlých Dějin rumunské literatury. Současným šéfredaktorem je Nicolae Florescu. Periodikum se soustavně zabývá problematikou rumunského exilu. Na jeho stránkách se objevily celé série příspěvků o rumunských exilových časopisech, institucích a hlavně o samých exilových autorech. Na pokračování vycházel článek pod názvem Rádio Svobodná Evropa a rumunský exil. Literární deník se dále věnuje otázkám moderní historie (článek Proces rumunského komunismu), vztahu náboženství a společnosti (rubrika Pravoslavné meditace) atd.

V sedmihradské Kluži vychází za podpory rumunského Svazu spisovatelů měsíčník Apostrof, jehož šéfredaktorkou je Marta Petreu. Na jeho stránkách se můžeme setkat s literárními recenzemi, dosud nezveřejněnými básněmi či eseji. Kromě toho se Apostrof věnuje i otázkám specifickým pro tuto oblast Rumunska. Soužití Maďarů a Rumunů je námětem mnoha úvah, které se zabývají zejména současným stavem těchto vztahů (např. příloha zaměřená na obraz Maďara v rumunské a obraz Rumuna v kultuře maďarské).

V banátské Timişoaře vydává Svaz spisovatelů měsíčník Orizont (Horizont), v jehož čele stojí Mircea Mihăieş. Kromě klasických literárních rubrik je čtenáři opět předkládána tematika rumunského vnějšího i vnitřního exilu. Aktuální politické a kulturní problémy středoevropských zemí, zapojených do projektu Třetí Evropa, mají své místo hlavně v článcích Vladimira Tismăneana, který se ve svých esejích zabývá nejen vlastním Rumunskem, ale i Polskem a Českou republikou.

V Târgu Mureş se lze setkat s měsíčníkem nazvaným Vatra (Domov), jenž začal opětovně vycházet v roce 1971. Původními zakladateli byli spisovatelé Ioan Slavici, Ion Luca CaragialeGeorge Coşbuc; současným šéfredaktorem je Cornel Moraru. Na stránkách tohoto periodika se pravidelně objevují nejen známí rumunští autoři, ale i debutanti, jimž je v celkovém rozsahu časopisu vyhrazen poměrně velký prostor. Opět nejde jen o literární články, ale také o příspěvky z oblasti filozofie a zejména moderní historie. Zajímavou součástí je tzv. Klub recenzentů, který se zabývá historií a současným stavem recenze jako takové.

Viaţa Românească (Rumunský život) je publikací rozsáhlejší a zároveň akademičtější. Její počátky sahají do roku 1906, kdy vznikla v moldavských Jasech. jejím současným cílem je představit odborné práce z oblasti literární historie, kritiky i teorie s důrazem na kontinuitu a obnovu rumunské kultury.

Zajímavým příspěvkem na poli literárních periodik je rumunská verze Lettre internationale vycházející pod záštitou Rumunské kulturní nadace. Jejím prostřednictvím se rumunský čtenář může seznámit s názory a díly zahraničních autorů.

Dalšími časopisy, zabývajícími se literaturou, s nimiž se můžeme v Rumunsku setkat, jsou: v Jasech Convorbiri literare (Literární rozhovory), Dacia literară (Literární Dacie), Revista română (Rumunský časopis), v Kluži Steaua (Hvězda), v Suceavě Bucovina literară (Literární Bukovina), v Sibini Euphorion, Transilvania, v Craiově Ramuri, v Aradu Arca, Relief, v Albě Iulii Discobolul, v Konstanci Tomis a v Bukurešti dále Caiete critice, Contrapunct, Luceafărul, Secolul 20 a mnoho jiných.

Pro úplnost je třeba se zmínit o časopise Norii (Oblaka), prvním rumunském literárním periodiku na internetu, který vznikl na jaře roku 2000. Zatím vychází čtvrtletně a jeho hlavní náplní jsou poezie a literární kritika. Důležité je, že poskytuje dostatečný prostor začínajícím autorům. Součástí Oblak je i rozsáhlá elektronická knihovna.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse