EnCompassCulture
Britské literární weby - EnCompassCulture

EnCompassCulture

EnCompassCulture je pěkný průvodce po světě literatury, který vám pomůže rychle najít relevantní informace k jednotlivým dílům, popovídat si s ostatními čtenáři či si jen tak pročítat reakce ostatních.

http://www.encompassculture.com

Taky už vás napadlo, že byste si rádi s někým promluvili o knihách, které vás zaujaly? Webových stránek, které mají chat, je mnoho, ale žádná není čistě specializovaná na literaturu. Pokud však jen trochu mluvíte anglicky, zkuste EnCompassCulture.

Kompas ve světě osobností
Homepage EnCompassCulture je přehledná, vyvedená v tlumených odstínech šedé. Vévodí jí interaktivní grafické menu, které vás vyzývá, abyste si zvolili věkovou skupinu, která vás bude zajímat: vedle oddílu pro dospělé čtenáře tu existují i speciální stránky věnované teenagerům (12 – 18 let) a dětem, a to už od tří let! Grafické submenu nabízí další dělení podle tradičních žánrů (poezie, drama, román, cestování, věda, detektivky atd.), u dětí a mládeže však autoři webu rovnou přišli s kategoriemi, které jsou jim bližší: komiksy, povídky, oblíbené knihy současnosti. Poté, co výběr odsouhlasíte, se Vám na monitoru objeví celá řada děl, která splňují zadaná kritéria, a vy můžete nerušeně brouzdat. Ale pozor, o knihách ani o jejich autorech toho na strnkách EnCompassCulture mnoho nenajdete: jen krátkou anotaci, informaci o tom, kdo každou knihu vydal, kolik stojí (a samozřejmě link na Amazon, kde si ji rovnou můžete opatřit), soupis ocenění, které kniha obdržela, a především to, co z EnCompassCulture činí zajímavou pomůcku pro všechny, kteří hledají vyčerpávající informace o jednotlivých knihách: soupis externích linků na portréty autorů, recenze, rozhovory a podobně. Navíc se EnCompassCulture neomezuje jen na britská periodika. Ačkoli ta tvoří samozřejmě převážnou většinou, jsou zde katalogizovány i články v amerických literárních časopisech či weby amerických vzdělávacích institucí.

Vím, že nic nevím aneb testováním k lepším znalostem
Při tom množství stránek by se mohlo zdát, že se v celé struktuře ztratíte, ale EnCompassCulture má vynikající navigaci. Všechny stránky totiž mají společnou hlavičkou, v jejímž rámci najdete i horizontální menu, jehož první položkou Start se jedním klikem dostanete opět na homepage. Další položka tohoto menu skrývá odkaz na tzv. „Reader in Residence“. Jedná se o člověka, jenž vybírá Knihu měsíce, zpovídá spisovatele a básníky či pravidelně rozesílá newslettery. A také sestavuje testy. Mysleli jste si, že víte něco o australské literatuře? Susan Tranterová, která momentálně zastává pozici rezidenčního čtenáře, vás rychle vyvede z omylu. Baví vás věda a rekordy s ní spojené? Běžte se podívat na zkoušení z vědeckých publikací a zjistíte, že vaše znalosti nejsou úplně perfektní. Každý test má jen deset otázek, ale získat víc jak pět bodů, to už musíte být odborník. Anebo si pečlivě pročíst portréty všech zmíněných autorů a zkusit to za pár dní znovu. Všechny je najdete pěkně pohromadě za záložkou Author Index na horizontálním menu. Dalším plusem je, že se opět British Council neomezil jen na britské autory, ale snaží se v rámci možností uspokojit i zájemce o americkou, australskou či africkou literaturu.

Chat
A konečně to, o čem jsme mluvili hned na začátku: možnost popovídat si s ostatními čtenáři. V zásadě existují dvě možnosti. Buď se přihlásíte do diskusní skupiny s určitým tématem, kde se můžete se všemi podělit o svoje zážitky z četby (a pak čekat, až vám někdo odpoví), nebo se rovnou přihlásit do chatu. Těch bohužel moc není (momentálně je vypsaný jeden na 4. května), ale zase si můžete pročítat záznamy z už realizovaných setkání. Mezi nimi lze doporučit chat se Sirem Tomem Stoppardem, britským dramatikem českého původu, i dlouhý zápis konverzace na téma BBC Big Read, soutěže o nejoblíbenější knihu britských ostrovů, kterou BBC pořádala od října do prosince 2003.

Závěrem
EnCompassCulture je pěkný průvodce po světě literatury, který vám pomůže rychle najít relevantní informace k jednotlivým dílům, popovídat si s ostatními čtenáři či si jen tak pročítat reakce ostatních. Mezi nezanedbatelné výhody také patří fakt, že si knihu můžete hned objednat. Škoda jen, že internetové obchody na západ od našich hranic mají stále pocit, že do České republiky je to málem tak daleko jako do Mongolska: pokud se vám vůbec povede platbu autorizovat, připočtou se vám ještě nekřesťanské peníze na poštovném. To ovšem nic nemění na tom, že tenhle kompas se hodí uložit jako záložku vašeho webového prohlížeče.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse