Harry Hole na volné noze
Nesbø, Jo: Zatmění

Harry Hole na volné noze

Třináctý díl série norského autora Joa Nesbøho není v žádném ohledu přelomový, ale fanoušky nezklame. Nechybí v něm žádný z obvyklých atributů: rozvrácený život hlavního hrdiny, napětí, odbočky a slepé uličky, násilí, a především temné Oslo jako kulisa zločinu.

Bývalý policista a lovec sériových vrahů Harry Hole neprochází zrovna nejhezčím obdobím svého života. Po ztrátě milované ženy Rachel pobývá v Los Angeles, utápí se v alkoholu a jediný cíl, který si ještě vytyčil, je upít se k smrti. Parťákem v tomto snažení je mu neúspěšná hollywoodská herečka, toho času rovněž alkoholička, kterou na rozdíl od Harryho trápí navíc i obří dluhy, parta mexických vymahačů na krku a šibeniční termín splátky.

Harry by tolik chtěl umřít, jenže tam v dálce za oceánem stále leží Oslo, obrovská černá díra, středobod Nesbøho literárního vesmíru. Nezáleží, kolikrát a jak daleko se Harry pokusí uniknout, město ho pokaždé přitáhne zpět. V Nesbøho světě Oslo není jen kulisou – představuje jednu z hlavních postav – a pozornému čtenáři neuniknou proměny, kterými s tím, jak se vyvíjí celá série, postupně prochází. Slavná budova opery nad fjordem, která se stavěla někdy kolem třetího dílu, je už dávno zavedená památka a v nejnovějším Zatmění (norsky Blodmåne 2022) si hrdinové stěžují na nové Munchovo muzeum, jež čerstvě hyzdí výhled na záliv.

Co se ale v Oslu nezměnilo ani trochu, je děsivá úroveň kriminality: stejně jako v minulosti tu dochází k vraždám mladých žen. Mezi obviněnými je i vlivný a bohatý realitní magnát. Aby diskrétně očistil své jméno, je ochotný dobře zaplatit a Harryho nová známost nutně potřebuje peníze.

Nesbøho hrdina se tak ocitá v docela nové roli. Opět je na stopě sériovému vrahovi, činí tak ale na vlastní pěst, nikoli coby policista ve službě. Má díky tomu rozvázané ruce, pohybuje se na hraně zákona a někdy i jednoznačně za ní. Do svého týmu Harry postupně přizve nejen své dávné kamarády, všechny patřičně omšelé a některé na sklonku života, ale pragmaticky i ty, kteří bývali jeho protivníky a jimiž kdysi pohrdal. Výsledkem je zábavný tým odpadlíků a ztroskotanců s Harrym Holem v čele.

Příběh jako obvykle vede spoustou odboček a slepých uliček, seznámíme se i s kokcidiemi, obřími slimáky z Mount Kaputar… Zápletka pak vrcholí během krvavého měsíce, zvláštního nebeského úkazu, při kterém měsíc zrudne, jako by se nořil do krve.

Třináctý díl série není v žádném ohledu přelomový a zkušeného Nesbøho fanouška nijak zvlášť nepřekvapí: nechybí zvraty, falešné stopy, bizarní fakta, násilí, gradované napětí… Jediným skutečným překvapením tak může být, že si norský autor i potřinácté dokázal udržet kvalitu a série ani po stěží uvěřitelných pětadvaceti letech nepůsobí nastavovaně nebo vyčpěle. Zatmění se vyrovná i nejlepším dílům série.

Pravda, není to pozvánka do luxusní zážitkové restaurace, spíš návštěva osvědčeného podniku s trochu omšelou výzdobou a sympatickým šéfkuchařem, se kterým si už tykáte a kterému jste schopni i něco málo odpustit. Zároveň ale dostanete přesně to, co jste čekali a co jste si objednali; to samo o sobě není vůbec málo.

Čtenářům e-knih na závěr zvláštní doporučení: pohlídejte si stav baterky, aby se vám nestalo to, co recenzentovi. Harry už měl řešení na dosah, když displej zčernal a nejbližší nabíječka byla padesát kilometrů daleko. To napětí pod černou oblohou a krví zalitým měsícem bylo k nesnesení.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Kateřina Krištůfková, AM / Kniha Zlín, Praha, 2023, 542 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse