Vybrat si stranu v nečernobílém světě
Sýkora, Michal: Vybrat si stranu v nečernobílém světě

Vybrat si stranu v nečernobílém světě

Nebylo mi ještě ani dvanáct, když vypukla válka o Falklandy. Nejspíš se nejednalo o první válečný konflikt, o kterém jsem se mohl dozvědět z Televizních novin, ale vím jistě, že byl první, kde jsme si vybrali stranu, které jsme se všemi svými kamarády nepokrytě fandili.

A nebyla to Argentina, protežovaná oficiálním zpravodajstvím. Nedokážu říct proč – jestli v tom hrála roli provokativní nášivka britské vlajky na džínové bundě mého vlasatého staršího bratra nebo nadšení ze seriálu Profesionálové, jehož několik epizod už jsme v té době měli možnost s úžasem rozšířenýma očima zhltnout. Nebo ta kupa plastových modelů dvojplošníků s britskými znaky na křídlech, výrobků družstva Směr, které znali všichni dětští modeláři. Anebo to, co jsme všichni věděli hned od začátku a co nemohlo popřít ani oficiózní zpravodajství: že to nebyla Británie, kdo si začal. V Televizních novinách sice zasmušilí komentátoři národu vysvětlovali, že argentinská invaze byla adekvátní a šlo jen o reakci na koloniální politiku britských imperialistů, podporovanou americkými válečnými štváči, ale my všichni kluci z naší třídy jsme si vybrali tu druhou stranu. Byli jsme děti, ale měli jsme v tom jasno.

Tahle dětská vzpomínka se mi vybavila, když jsem se před nedávnem začetl do diskuse na téma, zdali spisovatel a seriózní intelektuál má aktuální situaci v Izraeli nahlížet kriticky nestranně, nebo si vybrat stranu. Jako u většiny současných debat i tato rozprava se záhy zvrtla v zákopovou válku: zastánci „vybrat si stranu“ se cítili morálně nadřazenější, zastánci nestrannosti zase zjevně měli pocit, že jaksi lépe naplňují obtížnou roli intelektuála kriticky promýšlejícího souvislosti. Já sám jsem si vybral stranu hned, jen co jsem slyšel první zprávy o řádění Hamásu. Ne snad proto, že bych si chtěl připadat lepší, ale automaticky. A také proto, že ve chvílích, kdy celým světem letí obrazy povražděných židovských dětí, mě postoj „ano, je to strašné, ALE“ nesmírně popuzuje. Z tvrzení, že nežijeme v černobílém světě, se stala otřepaná fráze a často se za ní skrývá jen neschopnost odlišit dobro od zla a pravdu od lži. Dráždí mě slova o tom, že úkolem intelektuála je vidět věci nečernobíle, v souvislostech, kriticky a nezávisle. O tom, že všechny války a konflikty odnášejí ti bezbranní, bezmocní a nevinní, píšou spisovatelé už pár století. Od spisovatele (a intelektuála) bych spíš očekával schopnost zaujmout jasné stanovisko, rozlišit, kdo cílí na ženy, děti nebo mládež na koncertě… Žádné lavírování, ale postavit se na stranu kultury a civilizace.

Philip Roth v souvislosti s 11. zářím vzpomínal, jak se „rozzuřil na lidi jako Susan Sontagová, kteří obviňovali Ameriku a přičítali vinu obětem – na lidi, kteří tvrdili, že ten čin je důsledkem americké politiky na Blízkém východě spíše než důsledkem toho, jak jsou tam lidé vychováváni a zneužíváni vlastními zeměmi“.  Soudím, že tato slova platí stále. Kdo četl Rothovy romány, ví, že jejich autor je nemilosrdný kritik amerických konzervativců a republikánů (dokonce natolik, že – jak později odhalily odtajněné záznamy – toho „nechutnýho Žida“ se šéfem své kanceláře řešil sám prezident Nixon) a sotva bychom jej mohli nařknout z tupého patriotismu, ale v tu chvíli zareagoval tak, že do okna s vyhlídkou na panorama New Yorku vyvěsil americkou vlajku. 

Jsou okamžiky, kdy vybrat si stranu v nečernobílém světě je nejen možné, ale i žádoucí. Když se jedna strana konfliktu neštítí ničeho, poháněná čirou nenávistí, stojím na straně těch, kdo se brání před naprostým vyhlazením. Golda Meirová to před lety vyjádřila jasně a srozumitelně: „Války na Blízkém východě skončí, až Arabové budou milovat své děti více, než nenávidí Židy.“ Izraelský národ je nositelem kultury a civilizace, jejíž hodnoty odpovídají hodnotám západní civilizace. Nevyznávám princip kolektivní viny a nehlásám nenávist k Palestincům, jen stojím na straně Židů. Ale mohli by předchozí větu napsat ti, co straní lidem, kteří si přejí židovský stát vymazat z mapy světa?

Jako vhodné zakončení k tématu, že by si spisovatel měl vybírat stranu, mi naskočil dialog z filmu Woodyho Allena Manhattan: „Ike: Slyšeli jste někdo, že nacisti chtějí uspořádat pochod v New Jersey? Měli bysme tam zajet, dát dohromady pár chlapů, cihly a baseballový pálky a pořádně jim to vysvětlit. – Jerry: V Timesech o tom vyšla skvělá satira. Naprosto zničující. – Ike: Satira v Timesech je jedna věc, ale cihly a baseballový pálky jdou přímo k jádru věci. – Helen: Ale pronikavá satira je vždycky lepší než fyzické násilí. – Ike: Jenže pořádné fyzické násilí je vždycky lepší než nacisti…“

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Milan,

Argentina má nového prezidenta p.Milei,vystupuje jako roker,je to ekonom ,slibuje dolarizaci měny a zrušení nacionální banky a další nestandartní řešení.K Malvínám se nevyjádřil, tak nevím, nikde jsem nenašel o tom zmínku. Uvidíme," prý se radí se se svými psy",Tento 47 milionový stát mohutní počtem obyvatel,ale inflace ničí vše. Bude to zřejmě horská dráha,troufá si i na kritiku papeže Františka. Vitězství je úspěch, ale následuje realita všedního dne.se svojí tíhou.

Milan,

Na situaci války o Malvíny si jasně pamatuji,byl jsem sám v naši konstrukci válcoven, kdo stál na straně Argentiny. Zvítězila bývalo koloniální mocnost VB ,kterou podpořily zásadně USA. Na straně Argentiny stála celá jižní Amerika ,kromě Chile. Generálská junta Argentiny,která rozpoutala obsazenim souostroví Malvíny válku,byla sice správedlivá,ale mocensky provedená juntou,která se tak snažila se udržet u moci, která měla na rukou krev . S tímto problémem se vyrovnával i jezuita Bodoglio nynější papež František,když několik spolubratrů bylo vyhozeno nad Atlantikem z vojenského letadla.Zvitězila VB ,ale problém není vyřešen ,vzájemné vztahy Argentiny sVB jsou trvale poškozeny. V okolí soustroví jsou obrovská naleziště plynu a nafty. Prezidentů Argentiny bylo dost i ženy, královna Alžběta II. vloni zemřela ,ale je to zátěž.Argentině pomáhá Rusko s výcvikem armády a námořnictva,ta poslední složka není u Ruska nejsilnější ,své zájmy tam má Čína a to je zásadní,to má i námořnictvo kteréi USA považují za silného soupeře.Zatím se soupeření odehrává na stejné polokouli Země ,ale na druhé straně druhé v Pacifiku,tedy Austrálie a ostrovy v tomto oceánu. Čínské karty jsou lepší ,jak americké, stojí za nimi tzv Jih. To je většina obyvatel světa,bude to gigantický střetnutí,kterému se snaží obé mocnosti vyhnout a tak dochází k manévrování a falešným jednáním,mezitím probíhají konflikty na Ukrajině ,Náhorní Karabach, Izraele v Gaze. Jedna rezoluce OSN stíhá druhou a někteří naši svazáčtí ministři jsou aktivisti a zapominají na své občany.Přesto došlo k jedné vyjímečné situaci, kdy USA prohrály rezoluci v OSN k příměří v Gaze a prakticky většina státu R-U tedy ČR, Madarsko,Rakousko a ,Chorvatsko stálo proti rezoluci,to je vyjímečné a signifikantní.

Baf,

https://denikreferendum.cz/clanek/35764-v-gaze-se-nestavme-na-nici-stranu-je-to-past

Karel Huněk,

Domnívá se Anonym, že všichni palestinští Arabové jsou členy Hamásu? Jen v takovém případě by platilo, že čelí úplnému vyhlazení.
A k té automatizaci: nejde o autorův sebezpyt (v tom myslím spočívá ona Anonymova agramatická námitka), ale o téma, jehož hodnocení je na základě dlouhodobé a povýtce reflektované zkušenosti nabíledni.

Kirsch,

Koukám, že proteroristická úderka nezklamala...

Anonym,

Pan Sýkora si stranu vybral, ako hovorí, automaticky, bez hlbšieho zamyslenia nad historic. súvislosťami, nekriticky a jednostranne, aby bol lepším človekom. Čo na tom, že mŕtvym židovským deťom predchádzali mŕtve palestínske deti. Že úplnému vyhladeniu čelia Palestínci zo strany Izraelčanov, nielen opačne.

Anonym,

Ne snad, že bych si pan Sýkora chtěl připadat lepší, dosahuje toho automaticky.