Jednoouškova dobrodružství
Larwood, Kieran: Podkin Jednoouško a dar Temnory

Jednoouškova dobrodružství

Zapomeňte na časy, kdy byli králíci jen divoká hopkající zvířata ve světě člověka. Hopkají sice pořád, ale mají i rozvinutou společnost s vyzdobenými norami, náboženstvím, početnými trhy i festivaly. Vykonávají nejrůznější profese a dodržují tradice a svátky. Právě během jednoho z nich přichází do Trnkové nory pocestný bard, který vypráví o slavném Podkinovi Jednooušku.

Britský autor dětské literatury Kieran Larwood vydal v roce 2016 první díl pětidílné knižní série Pět říší s názvem Legenda o Podkinovi Jednoušku. Kniha se ihned těšila velké oblibě, získala prestižní cenu Blue Peter Book Award 2017, Prix Sorcières 2019, byla na shortlistu Waterstones Children’s Book Prize 2018 a zároveň byla nominována na Carnegie Award 2018. V roce 2019 ji Petra Miketová přeložila do češtiny a o dva roky později následoval i díl druhý, Podkin Jednoouško a dar Temnory. Příběhy o Podkinovi jsou oblíbené i mezi českými čtenáři, jak ostatně naznačují i téměř vyprodané výtisky.

Kieran Larwood se nijak netají svou láskou k Tolkienovi – četba Hobita u něj už v útlém věku probudila zájem o fantaskní světy. A ačkoli je u Podkina Jednouška vzdálená inspirace Tolkienovým universem patrná, nevzbuzuje pocit, že bychom se znovu pouštěli do čtení příběhu, který důvěrně známe. Naopak, Larwood jako by si vzal za úkol spolu s mladými čtenáři prozkoumávat možnosti fantasy žánru.

Mezi králíčky v noře

Formálně jsou oba první díly rámované bardovým vyprávěním, jež přerušují zvídavé dotazy naslouchajících králíčků. To přináší vtipné momenty, neboť malí králíci jsou stejně jako mnohé děti velmi netrpěliví a mají tolik dotazů, že se z nich občas dospělým až zatočí hlava. Tento prvek jako by zároveň zmenšoval propast mezi realitou a fikcí a dodával čtenáři pocit, že je jedním z králíčků v noře.

Samotný příběh Podkina Jednoouška je jednoduchý a dal by se shrnout do několika vět. Jeho síla spočívá spíše v tématech, která zpracovává, a ve vyprávěcím jazyce. Syn náčelníka Lopkina Podkin, neposlušný a rozmazlený dospívající králík, vyrůstá spolu s bratrem a sestrou v noře Všednince. Jednoho dne noru napadnou Gormové, zlí, znetvoření králíci, kteří chtějí svět vychýlit z Rovnováhy a dostat se násilím k moci. Podkin společně se svými sourozenci s hrůzou sleduje, jak Gormové zabíjejí jejich otce, a jen v poslední chvíli se jim podaří z nory utéct – i s magickou a po generace střeženou dýkou. Následně utíkají zimní krajinou před Gormy, překonávají nejrůznější nástrahy, potkávají záhadné králíky i všemožné nory. Druhý díl končí v okamžiku, kdy s pomocí přátel získají nástroj, díky němuž by mohli konečně zničit Gormy nadobro. Podkinův příběh má tedy v podstatě všechny přísady napínavého fantasy: vychýlenou rovnováhu mezi dobrem a zlem, magické předměty a po generace střežená tajemství, motiv cesty, napětí, tragické i veselé momenty a v neposlední řadě klade důraz na spravedlnost a důležitost rodiny a přátelství. Nabízí však i otázky navíc, například problematiku předurčenosti žen a mužů k určitým rolím nebo úkonům.

Jak se stát nejstatečnějším králíkem

Larwood všechna tato témata zpracovává jednoduchým, ale vynalézavým jazykem, jenž je do češtiny převeden velmi hravě a umně. Nezaplétá se do zbytečných detailů, ale přesto velmi dobře pracuje i s těžšími částmi příběhu, jako je například vyrovnávání se s otcovou smrtí. Zároveň velmi realisticky a s humorem popisuje jak sourozenecké popichování, tak všechny pocity, které králík může mít, když jsou ostatní v něčem lepší a jeho to docela obyčejně štve. Neméně důležitými aktéry celého Podkinova dobrodružství jsou totiž jeho sourozenci – šikovná a chytrá starší sestra Paz a malý bratříček Půk, jenž toho zatím moc nenamluví, ale i tak je samé překvapení.

Díky bardovu vyprávění čtenář sleduje Podkinovu proměnu z líného a rozmazleného synka na jednoho z nejstatečnějších králíků, co kdy žil. Pro dokreslení detailů je kniha doplněna o ilustrace map a mnohých napínavých scén z pera Davida Wyatta, zkušeného ilustrátora, jenž se podílel například i na knihách Terryho Pratchetta nebo J. R. R. Tolkiena.

Legenda o Podkinovi Jednooušku a Podkin Jednoouško a dar Temnory jsou ideální knihy nejen pro malé čtenáře vstupující do velkých fantaskních světů, ale i pro dospělé milovníky fantasy se smyslem pro ušatý humor. Larwood propojuje Tolkienovo universum, rodinný a přátelský nádech Harryho Pottera i silné charaktery, jaké můžeme znát třeba z Letopisů Narnie. A můžete si být jistí, že po přečtení těchto příběhů budete chtít po zbytek zimy už jen sedět v teple vaší nory a jíst tuřínovou polévku!

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Petra Badalec, AM / Albatros, Praha, 2021, 232 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse