Když hra na schovávanou není jen hra
Kacer, Karthy: Gábi, schovej se!

Když hra na schovávanou není jen hra

Málokterá generace prožila tak krutou a dramatickou změnu životních podmínek jako Židé ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století. Kathy Kacer tuto zkušenost dětským čtenářům přibližuje příběhem třináctileté Gábinky a čerpá přitom z životních zkušeností své matky.

Gábinka žije se svými rodiči, židovskými statkáři, kdesi na slovenské vesnici. Daří se jí skvěle, má tatínka i maminku, spoustu kamarádek a nic nenasvědčuje tomu, že by mělo být něco v nepořádku. Sílící národní socialismus v Německu však vystupňuje i projevy antisemitských nálad na Slovensku. Gábinčin židovský učitel zmizí a pár dalších přátel z vesnice také. Dívka se od spolužáka zničehonic dozvídá, že špatnou známku dostala proto, že je hloupá Židovka. V rámci protižidovských represí jí potom zakážou chodit do školy a nakonec nesmí ani ven. 

Kathy Kacer je kanadská psycholožka a spisovatelka slovenského původu. Pravidelně pořádá osvětové přednášky pro mládež o holocaustu a tématu pronásledování Židů během druhé světové války na Slovensku se věnuje i v knize pro dětské čtenáře od devíti let Gábi, schovej se! Autorka při psaní knihy čerpala z osudu své matky a v poznámkách potom prozrazuje, které konkrétní události ze života Gábinky se zakládají na matčiných reálných zkušenostech. Konec knihy opatřila nejenom krátkým přehledem vývoje války v Československu, ale také černobílými fotkami své rodiny, ukrývající se na Slovensku.

Vypravěčkou je sama hlavní hrdinka, třináctiletá dívka, a právě zdařile zachycená dětská perspektiva je hlavní devízou knihy. Věku hrdinky je uzpůsobená volba vyjadřovacích prostředků: nejsou zde vyloženě cizí výrazy, v textu se nevyskytují komplikované popisy. Občas jsou v přímé řeči formulace, které bych třináctiletému děvčeti asi nepřipsal, ale jinak je vyprávění uvěřitelné a odpovídající cílovému čtenáři. Autorka nepoužívá vulgarismy, nepopisuje masakry ani násilí, útok Hlinkových gard nevykresluje zbytečně detailně; jediná mrtvá postava zemře přirozenou smrtí.

Nejen z toho je patrné, že autorce se daří zprostředkovávat pohled mladé dívky autenticky. V zorném poli vypravěčky se nacházejí především osobní tragédie, jako je ztracená kamarádka, starost o koťátko či rozbitá hračka, ke které měla citový vztah. Je jen logické, že řadu aspektů tragické doby kniha nereflektuje. A je to v pořádku, dětskému čtenáři už jsou i tak předložena veškerá potřebná fakta pro to, aby si udělal o tomto konkrétním období obrázek.

Kniha pokládá otázky týkající se důležitých hodnot, zejména sounáležitosti a věrnosti. A jakkoli jsou pohnuté dějiny židovského národa nebo události druhé světové války obecně známé, tak právě pro české čtenáře může být kniha Kathy Kacer přínosná – i vzhledem k sousednímu slovenskému prostředí.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Viola Somogyi, Portál, Praha, 2023, 127 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse