Gordimer, Nadine

Gordimer, Nadine

portrét beletrie zahraniční

Jihoafrická spisovatelka, host Festivalu spisovatelů 2004.

 

Nadine Gordimerová (1923-2014) se narodila 20. listopadu 1923 v jihoafrickém Springu v rodině židovského klenotníka a po studiích na univerzitě ve Witwatersrandu cestovala po Africe, Evropě i USA a učila na různých školách.

Ve svých dílech, odehrávajících se většinou v Johannesburgu, kde Gordimerová žila, se zabývala anglicky mluvícími středními vrstvami a vývojem situace v Jižní Africe po roce 1949, kdy vydala první sbírku povídek. V roce 1974 získala Booker Prize za román The Conservationist.

V češtině dosud vyšla sbírka povídek Pátkova šlépěj (1989), povídka Ti, co se rodí pro radovánky věčné v Africké čítance a dva romány: Poutníci (2004) a Začni žít (2009).

Mezi její další nejdůležitější díla patří zejména román Burger’s Daughter (Burgerova dcera), zařazený na seznam 100 nejlepších afrických knih 20. století, román July’s People (Julyho lidé) nebo poslední dva romány The House Gun (Domácí zbraň) a The Pickup (Poutníci). Dosud vydala 11 románů a 9 povídkových sbírek. V roce 1988 vyšel též soubor esejů.

Bibliografie:
Face to Face (1949)
The Soft Voices of the Serpent (1952)
The Lying Days (1953)
Six Feet of the Country (1956)
A World of Strangers (1958)
Friday’s Footprint and Other Stories (1960; č. Pátkova šlépěj, 1989)
Occasion for Loving (1963)
Not for Publication (1965)
Late Bourgeois World (1966)
Guest of Honor (1970)
Livingstone’s Companions (1971)
The Conservationist (1974; slov. Status quo, 1988)
Burger’s Daughter (1979)
A Soldier’s Embrace (1980)
July’s People (1981; slov. July a jeho ľudia, 1989)
The Essential Gesture: Writing, Politics and Places (1988; soubor esejů)
My Son’s Story (1990)
Jump and Other Stories (1991)
The House Gun (1998)
The Pickup (2001; č. Poutníci, vydá Odeon, 2004)
Loot and Other Stories (2003)

© Milan Valden

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 3920x

Inzerce