Contemporary Writers
Britské literární weby - Contemporary Writers

Contemporary Writers

Pod společnou hlavičkou British Council a projektu Booktrust (o němž bude v projektu „Britské literární weby“ ještě řeč) vznikly stránky www.contemporarywriters.com. Najdete na nich přes 400 příspěvků, které mapují osobnosti současné literatury psané anglicky.

www.contemporarywriters.com

Pod společnou hlavičkou British Council a projektu Booktrust (o němž bude v projektu „Britské literární weby“ ještě řeč) vznikly stránky www.contemporarywriters.com. Najdete na nich přes 400 příspěvků, které mapují osobnosti současné literatury psané anglicky, samozřejmě s čestnou výjimkou autorů, kteří se narodili, žijí a publikují ve Spojených státech.

Úvodní stránka nám nabídne krátký text, v němž se web představí, několik fotografií náhodně vybraných autorů - výběr je pokaždé jiný, takže vedle fotografií známých osobností narazíte i na jména asi dosud neslyšená - a v pravém sloupečku seřazené anotace aktualit ze světa literatury, které jsou však někdy spíše odkazy na články ostatních webů British Council pojednávající o literatuře než opravdovou snahou o informace z první ruky. Vlevo nahoře je na úvodní stránce sporé základní menu, v němž kromě odkazu na homepage najdete i detailnější popis webu (About this site), index všech autorů a literárních cen (o obojím později), o patro níž trochu zbytečně opět odkaz na sekci novinek.

Poslední položka základního menu je věnována chystaným akcím, které se týkají literatury. Většinou jde o události, které British Council organizuje či se na pořádání nějakým způsobem podílí nebo se jich účastní (např. knižní veletrh v Londýně), ale protože informovanost čtenáře je na prvním místě, prostoru se dostane i dalším významným akcím – momentálně třeba Oxfordské konferenci o výuce literatury. U všech akcí bohužel chybí jakákoli informace o tom, zdali, případně jak se na ně lze přihlásit – škoda.

Avšak nejdůležitější věc na úvodní stránce číhá na návštěvníky vlevo dole: jednoduchý formulář, pomocí nějž lze hledat v katalogu autorů. Na webu Contemporary Writers lze hledat podle následujících kritérií: jméno autora, pohlaví, národnost (těch je tu opravdu přehršel, včetně nejrůznějších kombinací, osobně doporučuji například zvolit všechny autory ghanské národnosti nebo třeba všechny Velšany; se samotnými Brity je vzhledem k tomu, že se jedná asi o 70% všech zastoupených autorů, trochu nuda), žánr (zde jsou favoritem písňové texty), název knihy či název nakladatelství. Pokud chcete jen tak brouzdat celým seznamem, nemusíte zvolit žádná kritéria a dosáhnete stejných výsledků, jako byste kliknuli na položku Authors v základním menu.

Samotné profily jednotlivých autorů jsou informačně poměrně obsáhlé. U každého jména naleznete fotografii – která občas slouží i jako zmíněná návnada na homepage -, krátký životopis, soupis relevantních žánrů, kompletní bibliografii a většinou i kritickou analýzu díla. Ta se mi jeví jako asi nejdůležitější zdroj hlubších informací; pokud se potřebujete pouze dozvědět, kde a kdy se dotyčná osoba narodila, je lepší zůstat v životopise. Často jsou připojeny i internetové linky na osobní stránky autora, nebo na weby o dotyčném pojednávající, v některých případech tu lze nalézt i slovo autora. Jednotlivé části od sebe ovšem nejsou nijak odděleny a následují na jedné stránce hned po sobě; naštěstí si můžete pomocí malého horizontálního menu hned pod jménem autora najet přesně tam, kam potřebujete. Stovky portrétů nejsou samozřejmě dílem jediného člověka, překvapující je ale fakt, že web nemá žádnou stálé redaktory, jen editory – o příspěvky se starají externí přispěvatelé. Leckdy je proto úroveň zpracování příspěvku, především co se životopisných dat a jejich podrobnosti týče, trochu nevyrovnaná.

Zajímavý a vcelku netradiční je i rejstřík snad všech literárních cen, které se v anglosaském světě udělují. Najdete tu prakticky všechna ocenění, která se v průběhu let udělovala, od Nobelovy ceny za literaturu až po regionální ceny někde na Novém Zélandu. Ale pozor! Stejně jako u autorů zde platí pravidlo, že uvedeni jsou jen ti laureáti, kteří nejsou Američané; nadto je třeba počítat s tím, že tu budou vypsána jen ta jména, která se zároveň vyskytují i ve jmenném rejstříku. Pro kompletní výpisy té které ceny je tedy třeba dál složitě pátrat na Internetu.

Sečteno a podtrženo, www.contemporarywriters.com je web, který má mouchy: určitě by neškodilo předělat trochu homepage, která zčásti připomíná stránku About this site a zároveň se snaží obsáhnout vše důležité, dále chybí jakékoli prolinkování na jednotlivá díla, třeba i mimo web. A samozřejmě největší problém je, že autorů, kteří už svůj medailon na těchto stránkách mají, je stále ještě méně než těch, o kterých tu nenajdeme ani čárku. Na druhou stranu, největší hodnota těchto stránek tkví právě v tom, že se tu na jednom místě soustředí velké množství kvalitních a spolehlivých informací o naprosto současných anglicky píšících spisovatelích, básnících, divadelních autorech a literárních kriticích; v takovém rozsahu nic podobného na Internetu nenajdete. Proto lze www.contemporarywriters.com vřele doporučit.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse