Zwagerman, Joost

Zwagerman, Joost

portrét beletrie zahraniční

Joost Zwagerman (nar. 1963) patří k nejplodnějším a nejvšestrannějším současným nizozemským autorům.

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman (nar. 18. 11. 1963 v Alkmaaru, zemřel 8. 9. 2015 v Haarlemu) patřil k nejplodnějším a nejvšestrannějším současným nizozemským autorům. Pocházel z učitelské rodiny. Sám také studoval v letech 1981–1984 na pedagogické akademii, pak začal nederlandistiku na Amsterodamské universitě, ale studium nedokončil, protože se vrhl na spisovatelskou dráhu. Absolvoval kurs tvůrčího psaní, který vedl spisovatel Oek de Jong.

Koncem 80. let – souběžně se svým literárním debutem – se angažoval v básnické skupině Maximálů (De Maximalen), která si kladla za cíl poezii odpoetizovat a vnést do ní hluk a rozruch. Nepíše ovšem jen prózu a poezii, je i zdatný esejista. Psal sloupky pro deníky Volkskrant a NRC Handelsblad, přispívá do literární rubriky týdeníku Vrij Nederland, ale nevyhýbá se ani rozhlasu a televizi, kde pravidelně vystupuje, ať už v roli experta na americkou literaturu, nebo na populární hudbu. Po dva roky uváděl pořad Zomergasten (Letní hosté) televizní společnosti VPRO, což je přímý přenos celovečerního rozhovoru s některou významnou nizozemskou osobností, doplněný ukázkami z televizního archivu na hostovo přání. V rodném Alkmaaru byl jmenován městským básníkem.

Do širšího čtenářského povědomí pronikl románem „Gimmick!“ (1989) z prostředí amsterodamského hudebního a nočního života. Následující román Vals licht (1990, Falešné světlo) o amsterodamském polosvětě a prostituci byl nominován na literární cenu AKO a v roce 1993 zfilmován (režisér Theo van Gogh se v listopadu 2004 stal obětí muslimského extremisty). Největší komerční úspěch zaznamenal román o vztahu Holanďana a Surinamky De buitenvrouw (1994, doslova venkovní žena – termín z bývalé nizozemské kolonie Surinam označující poměrně běžný jev, kdy má muž kromě zákonné manželky ještě další ženu a mnohdy i další rodinu). Klíčový román ze života amsterodamských literárních kruhů, jehož hrdina – podobně jako Zwagerman – řeší spisovatelský blok prací v rozhlase Chaos en rumoer (1996, Chaos a hluk), byl přijat chladněji a ani román Šest hvězdiček (Zes sterren, 2002, česky 2005), kde Zwagerman literárně zpracovává své trauma z otcova pokusu o sebevraždu, nedosáhl předchozích úspěchů.

Volbou přitažlivých témat a čtivým stylem se Zwagerman zařadil k nejčtenějším autorům mezi nizozemskými středoškoláky, literární kritika uznává jeho schopnost vystihnout určitou dobovou atmosféru. Tři z jeho románů jsou považovány za bestsellery – kromě De buitenvrouw (175 000 prodaných výtisků) také Gimmick! a Vals licht (po 150 000 výtisků).

Z alkmaarského literárního rebela dospěl Zwagerman v zavedeného autora a spořádaného otce tří synů. Na základě svých románů se pro sebe snažím vytvořit maximální esejistickou volnost. Procenta z jejich prodeje mi skýtají dostatečný prostor, abych mohl delší dobu nerušeně pracovat na sborníku esejí, o němž už předem vím, že bude mít omezený náklad. (…) Nemyslím, že by moje děti měly trpět hlad jen proto, že si tatínek chce za každou cenu hrát na umělce. (Elisabeth Lockhornová: Ik ben een authentieke poseurJsem autentický pozér, rozhovor s J. Zwagermanem v týdeníku Vrij Nederland, 4. října 2003).

Zwagerman trpěl depresemi a ukončil život sebevraždou.

Stránky spisovatele Joosta Zwagermana:
www.joostzwagerman.nl
Wikipedia (také také v angl. a něm.)

Bibliografie:
1986 De Houdgreep (román)
1986 De stilte ontluisterd (poezie)
1987 Kroondomein (povídky)
1987 Langs de Doofpot (poezie)
1988 De ziekte van jij (poezie)
1989 “Gimmick!” (román)
1990 Vals licht (román), 1992 nominace AKO, 1993 zfilmován
1993 Collega’s van God (eseje o literatuře, výtvarném umění a populární hudbě)
1993 De kus van Michael Jackson (sloupky)
1993 De mooiste vrouw ter wereld (poezie)
1994 De buitenvrouw (román)
1996 Chaos en rumoer (román)
1996 In het wild (eseje)
1996 Tomaatsj (novela – prémie k Týdnu knihy)
1998 Het jongensmeisje (povídky)
2000 Pornotheek Arcadië (eseje, nominace Gouden Uil – cena vlámských knihkupců)
2001 Bekentenissen van een pseudomaan (poezie)
2002 Zes sterren (román, česky Šest hvězdiček, 2005)
2003 Het wilde Westen (eseje)
2003 Het vijfde seizoen (eseje)
2005 Door eigen hand (eseje)
2005 Roeshoofd hemelt (poezie)
2003 Standplaats Zwagerman – sborník ke čtyřicátinám autora, příspěvky m.j. Renate Dorresteinová, Jessica Durlacherová, Carl Peeters)

 

© Magda de Bruin-Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 1873x

Inzerce
Inzerce