Magic Pencil
Britské literární weby - Magic Pencil

Magic Pencil

Výstava Magic Pencil, o níž na stejnojmenných stránkách jde, propaguje umění ilustrace dětských knih po celém světě.

http://magicpencil.britishcouncil.org/

Literární tvorba pro děti je poněkud opomíjenou literární disciplínou, přitom je zajímavá nejenom svým zaměřením na specifickou cílovou skupinu, ale hlavně prostředky, které k takovému oslovení využívá. Autoři dětských knih nejenže musí přizpůsobit jazyk a výběr témat schopnostem a vkusu dětského publika, ale také musí své „zboží“ zabalit do přitažlivého grafického hávu. Výstava Magic Pencil, o níž na stejnojmenných stránkách jde, propaguje umění ilustrace dětských knih po celém světě.

V rámci výstavy představuje její kurátor Quentin Blake, významný britský ilustrátor a autor knih pro děti, svou tvorbu i dílo dvanácti svých kolegů. Poprvé se celý výstavní soubor objevil roku 2003 v Newcastle-upon-Tyne a od té doby sjezdil celý svět.

Design webu je podřízen podobě mateřských stránek British Council, jedinou změnou je veselá animace na homepage projektu. Na ní se mimo jiné návštěvník dozví, kde se právě výstava nachází (až do konce ledna ve Venezuele). Poměrně nezvykle jsou tu však i umístěny linky na portréty všech třinácti autorů, jejichž díla jsou vystavována. Všechny biografie autorů jsou pečlivě zpracovány, nechybí ani pečlivá bibliografie, pod níž jsou uvedeny další, tentokrát externí linky. To nejzajímavější, totiž ukázky z tvorby jednotlivých autorů, se však skrývá pod nenápadným linkem „View Slide Show“. Čtyři až pět ukázek u každého ilustrátora sice není nijak moc, ale určitou představu o autorově stylu to čtenáři přece jenom dá. Slide show se otevírá v novém, menším okně a obrázky lze trochu zvětšit. Pokud by však čtenář zatoužil po podrobnostech, musí si každý obrázek stáhnout k sobě a pracovat s ním v nějakém obrázkovém editoru.

Avšak zpět k hlavní straně. Celé horizontální menu je svým uspořádáním typické pro stránky British Council a obsahuje vše podstatné. V jednotlivých záložkách se dozvíme základní informace o celé výstavě, najdeme tu odkaz na stránku s autory (který je tak trochu zbytečný, protože dubluje seznam z homepage), dále link na obsáhlý katalog stránek, které se ke třinácti umělcům vztahují, a konečně i poněkud zavádějící odkaz „Education“, pod nímž se skrývá vyhledávací formulář na nejrůznější akce po celém světě, které se výstavou inspirovaly či v jejím rámci přímo proběhly. Škoda, že na webu Magic Pencil není jeden centrální rozcestník, který by obsahoval všechny linky, které stránky nabízejí – je jich totiž opravdu hodně. Jednotlivé vyhledávací formuláře jsou sice pečlivě graficky zpracovány, ale pokud člověk neví, pod kterou podkategorii akce, kterou hledá, spadá, trvá všechno o něco déle.

Stránky nejsou aktualizovány příliš často: v sekci novinek, které mají vlastní vertikální menu, umístěné v levém sloupci a zobrazující se na většině stránek, je nejnovější záznam přes rok starý. Na stránkách se ani nedozvíme, kam výstava zavítá v budoucnu. Ve středoevropském regionu se však dosud výstava neobjevila, lze tedy doufat, že díky české pobočce Britské rady bude brzy mít možnost seznámit se s tvorbou britských ilustrátorů dětských knih i české publikum.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse