Phillips, Caryl

Phillips, Caryl

portrét beletrie zahraniční

Caryl Phillips patří mezi nejuznávanější černošské autory současnosti.

Caryl Phillips

Caryl Phillips patří mezi nejuznávanější černošské autory současnosti.

Narodil se na karibském ostrově St. Kitts v roce 1958. Do Británie přijel spolu se svými rodiči, když mu byly čtyři roky. Vystudoval Oxfordskou univerzitu, od devadesátých let žije trvale v USA. Jako pedagog působil na univerzitě v Amherstu a na Kolumbijské univerzitě, v současné době vyučuje britskou literaturu na Yale.

Je autorem osmi románů, dvou antologií, věnuje se divadelní, rozhlasové a filmové tvorbě. Za svůj román Distant Shore (2003) obdržel Commonwealth Writers Prize, s románem Crossing the River se v roce 1993 dostal do užšího výběru prestižní The Man Booker Prize. Román The Final Passage se stal spolu s knihou The Lonely Londoners Sama Selvona základním textem britského diasporického románu. Pro svůj nejnovější román Dancing in the Dark (2005) se inspiroval životním příběhem Berta Williamse (1875-1922), slavného černošského kabaretního umělce a komika.

Žádný z jeho románů nebyl dosud přeložen do češtiny.

Bibliografie:
Romány:
Dancing in the Dark (2005) Secker and Warburg. UK, Knopf. USA
A distant Shore (2003) Secker and Warburg. UK
The nature of Blood (1997) Faber and Faber. UK
Crossing the River (1993) Bloomsbury. UK Cambridge (1991) Bloomsbury. UK
Higher Ground (1989) Viking. UK
A State of Independence (1986) Faber and Faber. UK
The final Passage (1985) Faber and Faber. UK

Antologie:
The right Set: a Tennis Anthology (1999) [Editor] Faber and Faber. UK
Extravagant Strangers: a Literature of Belonging (1997) [Editor] Faber and Faber. UK

Divadelní hry:
The Shelter (1984)
Where there is Darkness (1982)
Strange Fruit (1981)

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 1541x

Inzerce
Inzerce