Premiéry dokumentárních filmů a přednášky profesora Leszka Kolankiewicze
Festival FARMA 2007

Premiéry dokumentárních filmů a přednášky profesora Leszka Kolankiewicze

Festival FARMA 2007 - Mezi divadlem a jiným žánrem. Mezinárodní Divadelní studio Farma v jeskyni přináší do Prahy tvorbu výjimečných světových umělců, kterých výraz se pohybuje na hranici divadla a jiného uměleckého žánru.

Mezinárodní Divadelní studio Farma v jeskyni po šesti letech své existence a hostování na několika kontinentech přináší do Prahy tvorbu výjimečných světových umělců, kterých výraz se pohybuje na hranici divadla a jiného uměleckého žánru. Dramaturgie festivalu představuje způsob práce hostujících umělců nejen formou master class workshopů, ale i premiérami dokumentárních filmů slovenských filmařů o jejich způsobu hledání a vzniku jednotlivých projektů. Události každého dne festivalu na sebe tematicky navazují – od ranních workshopů přes projekce filmů, až po večerní produkce. Filmy jsou komentovány „krátkými akčními přednáškami“ věhlasného profesora Leszka Kolankiewicze, jedné z největších osobností zabývajících se v současné době reflexí divadla a kultury v Evropě.

Všechny přednášky a filmy se dotknou zaměření festivalu na Výraz, který překračuje hranice žánrů. To je také název ústřední přednášky profesora Kolankiewicze, která se uskuteční 30. 5. od 17 hodin v Kavárně Švandova divadla.

Prof. Dr. Leszek Kolankiewicz je kulturolog, divadelní antropolog, kritik, autor. V letech 1973–1982 spolupracoval s Jerzym GrotowskýmTeatru Laboratorium ve Vroclavi a byl redaktorem a editorem mnoha jeho textů. V současné době je ředitelem Institutu polské kultury na Varšavské univerzitě a vedoucím tamního oddělení divadla. Přednáší také na Katedře divadelní vědy na Divadelní akademii ve Varšavě. Je členem vědeckého výboru Polské akademie věd, místopředsedou Polské kulturologické společnosti a od roku 1992 členem odborného kolektivu Mezinárodní školy divadelní antropologie ISTA (International School of Theatre Anthropology), putovní univerzity divadelních profesionálů se sídlem v Odin Teatret (Holstebro, Dánsko). Je členem programové rady Grotowského centra ve Vroclavi.

Roku 1999 vydal knihu Dziady. Divadlo svátku mrtvých, v níž v souvislosti s polským kulturním dědictvím analyzuje různé podoby kultu mrtvých a divadlo jako spojnici s neviditelným světem předků. Téma divadla jako zasvěcujícího přesahu daností sledoval i ve svých předchozích knihách: Samba s bohy. Antropologický příběh (1995) a Svatý Artaud (1988). Kritika míní, že dnes už se bez antropologických kontextů, které nabízí Kolankiewicz ve svých knihách, myšlení o divadle neobejde.

„Kolankiewiczova Antropologie divadla zkoumá chování člověka v nekaždodenních situacích jeviště a hledají se univerzália v předvýrazové úrovni. Kolankiewicz se zaměřuje na výzkum všech druhů podívaných či performancí, jejichž základní funkcí je symbolické provádění - hraní a prožívání - metaspolečenských komentářů. Jsou to důležité akce, neboť shromažďují kolektiv, redefinují tradici a reflektují společenské vztahy a komunikace s možností je obnovovat. Do této široké oblasti zahrnuje divadlo, protodivadelní obřady, paradivadelní akce, ceremoniály, karnevaly, sportovní utkání apod. Společným znakem chování aktérů je performativnost.“
Jan Hyvnar, Divadelní revue (Česká republika)

program festivalu: Dokumentární filmy
VÝPRAVA ZA JOIK - dokument o cestě zpěvačky Mariany Sadovské do Laponska
28.5. 17h Kavárna Švandova divadla (26 minut)
Po filmu následuje přednáška prof. Leszka Kolankiewicze
(vstup volný, všechny přednášky simultánně tlumočí Jana Pilátová)

Tři umělci se vypravili na sever do Laponska, aby se inspirovali fenoménem joik – způsobem zpěvu, který se nedá jen tak naučit, musí se zažít. Film o Laponsku, kde zpěv a krajina nemohou existovat jeden bez druhého.
Námět: Robo Blažko, kamera a režie: Daniela Rusnoková, střih: Zuzana Urbanová, zvuk: Daniela Rusnoková, zvukový mix: Martin Merc, hudba: Mariana Sadovska, Anna Lindblom, Peter Kahlenborn a laponští joikeři, překlad: Miroslava Rusnoková, produkce: Robo Blažko a Ivana Zajacová

THIS IS… - dokument o cestě Farmy v jeskyni do Toskánska
29.5. 17h Kavárna Švandova divadla (15 minut)
(vstup volný)
Po filmu následuje přednáška prof. Leszka Kolankiewicze

Bez jakéhokoli slovního komentáře ukazuje film v mozaice dokumentačních a zároveň „zinscenovaných“ situací, jak členům Farmy v jeskyni padlo na tělo prostředí Toskánska během jejich pobytu v Itálii na workshopu Francise Pardeilhana. Stejně jako slovní spojení „This is…“ označuje cokoli, živé i neživé, tak i tato dokumentární mozaika poukazuje na věci, které během tohoto pobytu stály kdesi na hranici veřejného a soukromého.
Režie: Robo Šveda, kamera: Tomáš Stanek, střih: Róbert Karovič, zvuk: Tomáš Kobza, zvukový mix: Martin Merc, produkce: Ivana Zajacová

HĽADANIE V POHYBE – ZAČIATOK, POKRAČOVANIE NA BUDÚCE…
31.5. 17h Kavárna Švandova divadla (13 minut)
(vstup volný)
Po filmu následuje přednáška prof. Leszka Kolankiewicze

Podoby Charlotty Öfverholm během jejího pracovního pobytu v Prostoru Preslova 9 jako choreografky, tanečnice, pedagožky a fascinující ženské osobnosti. Dorozumívání se tělem mezi Charlottou a členy Farmy v jeskyni.
Režie: Braňo Pažitka a Peter Pikna, kamera: Braňo Pažitka, střih: Peter Pikna, zvuk: Peter Pikna, produkce: Ivana Zajacová

Celý program festivalu FARMA

Anotace

Zařazení článku:

kultura

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse