A Szabadok Testvérisége
Gerlóczy, Márton: A Szabadok Testvérisége

A Szabadok Testvérisége

Márton Gerlóczy svou nejnovější knihou uskutečňuje neobyčejně bravurní kousek: předkládá nám dobrodružnou literaturu, námořní cestopis – pojatý po maďarsku. Bratrstvo svobodných je dobrodružný román v nejušlechtilejším smyslu slova. Je to knížka, která nejen vykresluje, jak je člověk schopen se měnit, ale tuto schopnost povyšuje na své ústřední téma.

Gilbert, Kölyök (Kid), Leslie a Bugsy. Čtyři podivná jména, která nám možná připomenou osoby z klasických gangsterek. Avšak nedejme se mýlit: jsou to postavy žijící na počátku 21. století, maďarské národnosti a se zločineckou kariérou na hony vzdálenou velkému formátu, jsou to bludné duše, jež se v honbě za vidinou svobody posléze dají na pirátství. Pirát, to už je opravdu zločinec hodný toho jména, psanec, který loupí a vraždí. Ale naši hrdinové, stejně jako členové posádky jejich lodi, jsou mnohem spíše cestovatelé, světoběžníci pátrající buď po nevyhnutelném konci, nebo po možnostech nového začátku. Každý z nich nakonec něco najde. A je už na čtenáři, aby posoudil, zdali je to tak v pořádku.

Deníkový román? Nebo spíše román psaný formou lodního deníku? Márton Gerlóczy, jedna z pronikavých osobností mladé generace maďarských spisovatelů, svou nejnovější knihou (vydanou v létě 2008) uskutečňuje neobyčejně bravurní kousek: předkládá nám dobrodružnou literaturu, námořní cestopis – pojatý po maďarsku! Při četbě Gerlóczyho románu vůbec nepůsobí strojeně, že hrdinové, kteří se ocitají v nejromantičtějších a nejdobrodružnějších koutech světa, kde na ně zhusta číhá nebezpečí, reagují na nastalé situace typicky maďarským způsobem. Naopak! Právě díky tomu se nám zdají bližší i taková exotická místa, jako je Kuba, Jamajka nebo Nový Zéland.

Bratrstvo svobodných je dobrodružný román v nejušlechtilejším smyslu slova. Je to knížka, která nejen vykresluje, jak je člověk schopen se měnit, ale tuto schopnost povyšuje na své ústřední téma. Skutečná cesta se tu odehrává v duších, je to cesta, po které se Gilbert a snad i jeho společníci dostávají z jednoho stavu do druhého; jinak řečeno prodělávají změnu – někdo k lepšímu, někdo zase k horšímu. Gerlóczy jako mladý spisovatel z počátku 21. století nově formuluje a pokouší se znovu zodpovědět otázky, kterými se autoři spojení životem i tvorbou s obdobím postmoderny zabývají už několik desítek let. Co je smyslem života? Existuje osud nebo vůle? Co znamená štěstí a klid? Jakou cenu má přátelství? A jak už napovídá sám titul knihy: co je to svoboda? Kdo si ji jak vykládá?

Gerlóczy hledá a najde. Naprosto cizí je mu didaktický polopatismus, raději čtenáři působivě umožňuje autorovo stanovisko vytušit, přičemž mu nabízí několik možných odpovědí. Jakkoli se celým románem prolíná motiv samoty, jakožto věčného lidského problému, čtenář přesto může dospět k pocitu, že řešení je v tkáni pojítek spojujících člověka s člověkem. Odvážná a nadějná myšlenka v moderní literatuře zaznívající dnes už snad až přespříliš rozčarovanými, cynickými a mizantropními hlasy.

Bratrstvo svobodných patrně uvítá každý příznivec moderní literatury. Tuto knihu lze směle doporučit jak milovníkům dobrodružných příběhů, tak těm, kteří mají rádi, když je četba inspiruje k přemýšlení. Všem, kteří se zajímají jak o mořské, tak o myšlenkové hloubky.

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Márton Gerlóczy: A Szabadok Testvérisége (Bratrstvo svobodných). Ulpius Ház, 2008, 512 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse